Ανάκριση Σαμαρά στην Ευρωβουλή με 5 αγκάθια

Ανάκριση Σαμαρά στην Ευρωβουλή με 5 αγκάθια
Με την τρόικα στην Αθήνα και την κυβέρνηση να παρακαλάει για συμφωνία, προκειμένου να προλάβει την τελευταία προθεσμία για εκταμίευση της υπο-δόσης ενός δισ. ευρώ την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καλείται να απαντήσει ώς την επόμενη Κυριακή σε εννέα ερωτήσεις της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου για τη σχέση της κυβέρνησης με τους δανειστές και τα αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών.

Ερωτήσεις οι οποίες ανοίγουν σοβαρά πολιτικά ζητήματα και φέρνουν τον κ. Σαμαρά στην εξαιρετικά δύσκολη πολιτική θέση:

1 Να ασκήσει κριτική στην τρόικα ή να ομολογήσει πως η κυβέρνηση ουσιαστικά δεν διαπραγματεύεται.

2 Να διαλέξει πλευρά στις εσωτερικές έριδες της τρόικας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

3 Να αποφασίσει εάν διαφωνεί ή συμφωνεί με τη μνημονιακή πολιτική, που υποτίθεται ότι εφαρμόζει κατόπιν πιέσεων.

4 Να εξηγήσει εάν τα δημοσιονομικά βάρη μοιράστηκαν δίκαια στους πολίτες και αν όχι, γιατί.

5 Να απαντήσει γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε χρήση κανονισμού της Ευρωβουλής που προτάσσει την ανάγκη ειδικής μέριμνας για Παιδεία και Υγεία κατά την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Στο πλαίσιο της άτυπης «εξεταστικής» της Ευρωβουλής για το ρόλο και τη δράση της τρόικας στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα οποία βρίσκονται σε πρόγραμμα, η επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων είχε αποστείλει στις 29 Νοεμβρίου το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, με το οποίο ο πρωθυπουργός, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, καλούνταν να αξιολογήσουν την τρόικα και τα αποτελέσματα των εφαρμοσθέντων μέτρων. Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Στουρνάρας δεν έχουν απαντήσει ακόμα για δύο λόγους:

* Πρώτον, διότι το ερωτηματολόγιο «ξύνει πληγές», καθώς ο κ. Σαμαράς, ο οποίος ως πρόεδρος της Ν.Δ. όταν η χώρα είχε μπει στο Μνημόνιο σήκωνε την αντιμνημονιακή σημαία και ως πρωθυπουργός εφαρμόζει τη μνημονιακή πολιτική, πρέπει να απαντήσει σε ερωτήματα όπως: «Γιατί η χώρα σας αποφάσισε να υποβάλει αίτημα για οικονομικό πρόγραμμα διάσωσης;», «Σε πόσες περιπτώσεις οι παρεμβάσεις στους εθνικούς νόμους της χώρας σας δημιούργησαν ερωτήματα για τη νομιμότητα των αποφάσεων που έφερε το Μνημόνιο;», «Είστε ικανοποιημένοι με τους στόχους και τα αποτελέσματα του προγράμματος στη χώρα σας;» και «Πιστεύετε πως όλα τα δημοσιονομικά μέτρα και οι διαρθρωτικές αλλαγές μοιράστηκαν δίκαια ανάμεσα στους πολίτες; Παρακαλώ, εξηγήστε».

Το ερωτηματολόγιο θέτει ακόμη πολλά μείζονα πολιτικά ζητήματα, καθώς στα ερωτήματα περιλαμβάνεται και το εξής: «Τι συνέπειες είχε η ένταξη στη ρύθμιση της Ε.Ε. με αριθμό 472/2013 στην εφαρμογή του προγράμματος; Κάνατε χρήση των προβλέψεων της ρύθμισης ειδικά του άρθρου 7; Αν όχι, γιατί;».

Πρόκειται για τον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 21ης Μαΐου 2013 «για την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών-μελών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες αναφορικά με τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα». Το άρθρο επτά ειδικότερα αναφέρει ότι «οι προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης που καθορίζονται στο πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την ανάγκη για εξασφάλιση των μέσων που επιτρέπουν την εφαρμογή των θεμελιωδών πολιτικών, όπως η εκπαίδευση και η περίθαλψη».

* Δεύτερον, διότι, την ώρα που παραμένει ανοιχτή η διαπραγμάτευση με την τρόικα, ο πρωθυπουργός πρέπει να απαντήσει στο αίτημα της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής: «Παρακαλώ, περιγράψτε την ποιότητα της συνεργασίας ανάμεσα στις αρχές και τους εκπροσώπους της τρόικας στη χώρα σας» και άρα είτε να ασκήσει κριτική στη συμπεριφορά των τροϊκανών είτε να εκτεθεί πολιτικά στο εσωτερικό της χώρας, εάν δεν καταγγείλει επισήμως τις πιέσεις που προβάλλει η κυβέρνηση ότι δέχεται για να εφαρμόσει πολιτικές με τις οποίες φέρεται να διαφωνεί.

Συνεργάτες του κ. Σαμαρά ομολογούσαν στην «Κ.Ε.» ότι τα ερωτήματα του Ευρωκοινοβουλίου είναι «δύσκολα και ενδιαφέροντα» και πως η απάντηση που θα δοθεί έχει πολιτική σημασία.

Προέβαλαν όμως ως πιο επείγον και σημαντικό να υπάρξει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα κατ’ αρχήν συμφωνία για τα προαπαιτούμενα (με βασικό την τύχη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων), ώστε η κυβέρνηση να προλάβει προτού κλείσει το τελευταίο παράθυρο του 2013 την εκταμίευση ενός δισ. ευρώ στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και τους πλειστηριασμούς.

Επομένως, ο πρωθυπουργός και μαζί του ο κ. Στουρνάρας θα απαντήσουν στο καυτό ερωτηματολόγιο μετά τη Σύνοδο Κορυφής, όταν θα έχει φανεί και η κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...