Αναδρομικά συνταξιούχων: Έρχεται δεύτερη πληρωμή έως 31/12 – Ποιους αφορά

Αναδρομικά συνταξιούχων: Έρχεται δεύτερη πληρωμή έως 31/12 – Ποιους αφορά
Αναδρομικά συνταξιούχων: Έρχεται δεύτερη πληρωμή έως 31/12 - Ποιους αφορά

Ηλεκτρονικό «Ενημερωτικό Σημείωμα Επιστροφής Μειώσεων Συντάξεων» ενεργοποίησε ο e-ΕΦΚΑ με τα αναδρομικά που πιστώνονται στους λογαριασμούς των συνταξιούχων

Δεύτερη, συμπληρωματική, πληρωμή στα αναδρομικά έρχεται έως το τέλος του 2020 για ειδικές κατηγορίες συνταξιούχων που πληρώθηκαν πρώτη φορά την κύρια σύνταξή τους μετά τον Ιούνιο του 2015, αλλά είχαν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης έως τον Μάιο του 2016.

Αντίθετα η μεγάλη ομάδα των συνταξιούχων που έπαιρναν ήδη την μηνιαία οριστική κύρια σύνταξή τους τον Ιούνιο του 2015, έλαβαν ήδη ή λαμβάνουν τις επόμενες μέρες το σύνολο του ποσού των αναδρομικών που δικαιούνται.

Η κατηγορία συνταξιούχων που έχει να περιμένει και δεύτερη πληρωμή αναδρομικών είναι δικαιούχοι που υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν ή κατά την διάρκεια του κρίσιμου 11μηνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 και πληρώθηκαν  για πρώτη φορά την κύρια σύνταξή τους εντός του 11μηνου ή μετά από αυτό. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά 2 προϋποθέσεις:

  1. Υπέβαλλαν αίτηση πριν τον Μάιο του 2016
  2. Πληρώθηκαν για πρώτη φορά την μηνιαία οριστική κύρια σύνταξή τους μετά τον Ιούνιο του 2015

Αυτοί οι συνταξιούχοι, από όποιο Ταμείο κι αν προέρχονται, του Δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα, είτε δεν έλαβαν αναδρομικά ενώ δικαιούνται, είτε έλαβαν μικρότερα ποσά από αυτά που δικαιούνται. Όλοι αυτοί οι συνταξιούχοι θα εξοφληθούν τα υπόλοιπα των αναδρομικών τους σε δεύτερη, συμπληρωματική, πληρωμή έως 31 Δεκεμβρίου. Η ίδια φόρμουλα θα εφαρμοστεί και στις πληρωμές της ερχόμενης εβδομάδας σε ελεύθερους επαγγελματίες, συνταξιούχους Δημοσίου, ναυτικούς, ΔΕΗ κ.α.

Εντός αυτής της ειδικής ομάδας συνταξιούχων υπάρχουν δυο ταχύτητες :

  • όσοι έλαβαν για πρώτη φορά την μηνιαία σύνταξή τους εντός της περιόδου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 έλαβαν ή θα λάβουν με την πληρωμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ένα τμήμα των αναδρομικών που δικαιούνται. Το υπόλοιπο θα το λάβουν στην συμπληρωματική πληρωμή που θα έρθει σε δεύτερο χρόνο και έως το τέλος του έτους.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος που πληρώθηκε πρώτη φορά την σύνταξή του τον Ιανουάριο του 2016, έλαβε αναδρομικά για τους μήνες Ιανουάριος – Μάιος 2016. Του οφείλονται οι μήνες Ιούλιος – Δεκέμβριος 2015, τους οποίους θα λάβει σε δεύτερη πληρωμή έως 31/12.

  • Όσοι πληρώθηκαν για πρώτη φορά την σύνταξή τους μετά τον Μάιο του 2016 αλλά είχαν υποβάλλει αίτηση νωρίτερα, δεν έλαβαν καθόλου αναδρομικά τώρα. Εφόσον είχαν τις αντισυνταγματικές περικοπές (άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.000 ευρώ) και δικαιούνται αναδρομικά, θα λάβουν το συνολικό ποσό που δικαιούνται σε επόμενη πληρωμή και έως 31/12.

Η τμηματική καταβολή των αναδρομικών αναμένεται να συνεχιστεί την Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου με τους συνταξιούχους από το τ. ΙΚΑ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ με ΑΜΚΑ που λήγει σε ζυγό αριθμό (0, 2, 4, 6, 8). Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου πληρώνονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες των πρ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, ενώ την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου οι συνταξιούχοι Δημοσίου, οι ναυτικοί του ΝΑΤ, οι πρώην εργαζόμενοι της ΔΕΗ και συνταξιούχοι του ΕΤΑΤ.  Σε όλους θα ακολουθηθεί η ίδια φόρμουλα.

Νέα ηλεκτρονική εφαρμογή για τα αναδρομικά 

O e-ΕΦΚΑ έθεσε σε λειτουργία μία νέα εφαρμογή, μέσω της οποίας ο κάθε συνταξιούχος μπορεί να εκτυπώσει άμεσα το δικό του «Ενημερωτικό Σημείωμα Επιστροφής Μειώσεων Συντάξεων». Μέσω του ενημερωτικού αυτού σημειώματος, κάθε συνταξιούχος – δικαιούχος μπορεί να δει πληροφορίες για τα αναδρομικά ποσά που έχουν πιστωθεί στον λογαριασμό του.

Η είσοδος στην εφαρμογή γίνεται από την αρχική σελίδα του e-ΕΦΚΑ.

anadromika1.jpg

Ακολούθως με χρήση των κλειδαρίθμων TAXISNET και του ΑΜΚΑ του ο συνταξιούχος αναδρομολογείται στην νέα εφαρμογή, η οποία εμφανίζεται ως εξής:

anadromika2.jpg

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...