Όταν η Δημοτική Αρχή κάνει τη νομιμότητα λάστιχο

               Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο (18/6/21), ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Δωρίδος Γιάννης Λάιος ζήτησε απαντήσεις σχετικά με το κλείσιμο αποστραγγιστικού αγωγού στην παραλία Χιλιαδούς από τα μηχανήματα του Δήμου κι έπειτα από πληροφορία ότι δόθηκε εισαγγελική εντολή να ξανανοίξει:

               Στη βιντεοσκοπημένη συνεδρίαση από το site του Δήμου Δωρίδας είδαμε τις μνημειώδεις απαντήσεις, όπως ακριβώς διατυπώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο (βίντεοστονιστότοποτουΔήμου):  Θαυμάστε επιχειρήματα:

          του αντιδημάρχου κ. Παλασκώνη:

«Για το θέμα της Χιλιαδούς, όπως τα μηχανήματα του Δήμου έχουν μπει σε όλες τις παραλίες και καθαρίζουν λόγω που αρχίζει η σεζόν του τουρισμού είχαμε τα μηχανήματα που καθάριζαν τις παραλίες. Και κοντά στα μαγαζιά μεταξύ του Κωσταρά και του Τσιακούμη που είναι το ποταμάκι αυτό,  αυτό το ανοίγουμε το χειμώνα, το καλοκαίρι πηγαίνουν τα μαγαζιά παίρνουν την άμμο που ήτανε, την καθαρίζουνε και την σκορπάνε να πηγαίνουν οι πελάτες. Εκεί που ήτανε τα μηχανήματα τα δικά μας, ήρθαν εκεί και λέει: μπορείτε κύριε, λέει να μας βοηθήσετε για να ανοίξουμε, να κατεβάσουμε, για να μην πάμε με τα φτυάρια την άμμο, γιατί μετά θα ανοιχτεί το ποτάμι, θα ανοιχτεί σε λιγότερο μέγεθος… Ε, με πήραν τα παιδιά και είπα κάντε το, ας πούμε. Κάποιος φώναξε την αστυνομία. Πέρασε η αστυνομία είπε στα παιδιά όχι. Ο πρόεδρος πήρε τηλέφωνο. Του λέω, Πρόεδρε κανένα πρόβλημα. Είχα ενημερώσει και το Γεραντώνη. Μιλήσαμε και με το συνάδελφο Γεραντώνη, του λέω αυτό κι αυτό έχει γίνει, στη Χιλιαδού, εμείς δεν φταίμε. Μας είπαν κλείνεται το καλοκαίρι, λόγω του που δεν βρέχει και το χειμώνα το ανοίγουμε… Μίλησα με τον Πρόεδρο και λέει εντάξει τα κουβεντιάσαμε, θα τα πούμε μετά το τριήμερο, θα δούμε, θα ανοίξουμε ένα μικρό χαντάκι. Αυτή τη στιγμή παίζουμε ένα μπαλάκι μεταξύ τοπικού προέδρου και καταστημάτων και τους είπα : πέστε μου τί θέλετε; θα το ανοίξετε ή θα το κλείσετε; θα συμφωνήσετε ή δεν θα συμφωνήσετε; Έτσι κ. Λάιο, εμείς είμαστε κοντά, αν το ανοίξουμε ή το κλείσουμε θα μας το πει το τοπικό συμβούλιο. Κι αν δεν μας το πει τότε θα δούμε με την Κτηματική και να μη το φτάσουμε εκεί γιατί μπήκαμε στην τουριστικήσεζόν».(οι υπογραμμίσεις δικές μας)

          και του δημοτικού συμβούλου κ. Γεραντώνη:

«Το θέμα της Χιλιαδούς, όσον αφορά τον αύλακα, αυτός είναι αποστραγγιστικός αύλακας. Το χειμώνα πρέπει να είναι ανοιχτός για να διοχετεύεται το νερό που συγκεντρώνεται προς τη Χιλιαδού. Το καλοκαίρι δεν υπάρχει λόγος να είναι ανοιχτός εκεί πέρα. Αν βέβαια γίνει κάποια νεροποντή μεγάλη, τότε όντως, πραγματικά, θα βρεθεί κάποιος τρόπος από μας και θα το λύσουμε, με τον πρόεδρο της κοινότητας βέβαια, κ. Κωνσταντίνου… Δηλαδή “περί όνου σκιάς”. Δεν υπήρχε λόγος να τεθεί τέτοιο θέμα».(οι υπογραμμίσεις δικές μας )  

               Δεν πιστεύουμε πως δεν γνωρίζουν ελληνικά οι δύο σύμβουλοι. Ο ασύντακτος και ασαφής λόγος (που θυμίζει τον πάλαι ποτέ πρόεδρο του Εδεσσαϊκού!) υπηρετεί την απόκρυψη της αλήθειας, που είναι απλή: “Κάποιοι γνωστοί” ζήτησαν μια εξυπηρέτηση. Απλά πράγματα.

          Είναι προφανές, από τη συζήτηση, πόσο λογαριάζουν το περιβάλλον και τους δημότες όλοι αυτοί, που δεν κουράζονται να δηλώνουν πως υπεραγαπούν τον τόπο “τους” και σκοτώνονται νύχτα – μέρα, για το καλό του τόπου, πάντα.

          Για να κλείσουν, να “μετακομίσουν”, να μπαζώσουν ή να χτίσουν ρέματα, ποτάμια ή αποστραγγιστικές τάφρους κάποιοι, δεν χρειάζονται άδειες και εγκρίσεις! Η εξυπηρέτηση είναι ταχύτατη! Αρκεί τα μηχανήματα του Δήμου να βρεθούν στο σημείο, “κάποιοι να το ζητήσουν” και ο Αντιδήμαρχος να πει “κάντε το” στα “παιδιά” του Δήμου. Τόσο εύκολα! Κι όταν έρθει η Αστυνομία και η Εισαγγελική εντολή λέει “ανοίξτε το” παίζουν την κολοκυθιά: “τους είπα: πέστε μου τι θέλετε: θα το ανοίξετε ή θα το κλείσετε;”, “αν το ανοίξουμε ή το κλείσουμε θα μας το πει το Τοπικό Συμβούλιο”! “Το κλείνουμε το ρέμα κι αν βρέξει πολύ το ξανανοίγουμε”! “παίζουμε ένα μπαλάκι μεταξύ τοπικού Προέδρου και καταστημάτων”!

          Άλλα αναγκαία έργα, για ολόκληρες κοινότητες, περιμένουν χρόνια! Αργούν οι άδειες, οι μελέτες, οι εγκρίσεις, τα κονδύλια… Όλοι έχουμε παραδείγματα. Μικρός είναι ο τόπος, γνωριζόμαστε.

          Αυτοί βέβαια επικαλούνται το νόμο κατά πως βολεύονται. Όπως την παραμονή Πρωτομαγιάς στο Ευπάλιο, που δεν πρόλαβε το ΚΚΕ να αναρτήσει πανό, για την κατάργηση του 8ωρου και το αντεργατικό νομοσχέδιο που τσακίζει τα δικαιώματα και τις ζωές των εργαζομένων, και έσπευσαν ο πρόεδρος της κοινότητας με τον αντιδήμαρχο πολιτισμού να το κατεβάσουν, γιατί “δεν υπήρχε άδεια της Δημοτικής Αρχής!”.

          Όταν πρόκειται για τα δικαιώματα των εργαζόμενων και του λαού ο νόμος είναι νόμος! Πρέπει να εφαρμοστεί. Όταν πρέπει να φροντίσουν τις ανάγκες των δημοτών και να κάνουν τα αναγκαία έργα, βρίσκουν χιλιάδες δικαιολογίες για να χρονοτριβούν. Πλήθος τα παραδείγματα.

           Όταν όμως “κάποιοι” ζητούν εξυπηρέτηση ούτε νόμους θυμούνται, ούτε κινδύνους, ούτε λογαριάζουν τη γελοιοποίησή τους.

          Ο Δήμαρχος άφησε το συγκεκριμένο θέμα να περάσει ασχολίαστο. Κλείνοντας την ομιλία του, δήλωσε αυστηρά: “Δεν σας περιμένουμε, εμείς κάνουμε τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε, άσχετα με τη δική σας τακτική (μάλλον θα εννοούσε την κριτική).

          Εμείς από την άλλη μεριά, όσοι θεωρούμε πως “ο τόπος” είναι οι ανάγκες και τα δικαιώματα των δημοτών έχουμε υποχρέωση να κάνουμε κριτική στη Δημοτική Αρχή, να ελέγχουμε και να διεκδικούμε.

          Για να έχουν όλοι οι δημότες γιατρό, σχολεία, ταχυδρομεία, δρόμους, συγκοινωνία κι ό,τι άλλο χρειάζονται για να ζουν με αξιοπρέπεια!

                                                                                                                        Ευπάλιο, 30/6/21



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...