Ελευθέρας μέσω πιστοποιητικού εμβολιασμού σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης και τα γήπεδα. Τέλος από σήμερα η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Στην καθιερωμένη σύσκεψη που θα έχει το πρωί ο πρωθυπουργός με τους ειδικούς, την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον EOΔΥ αλλά και τους αρμόδιους υπουργούς, αναμένεται να κλειδώσουν τα προνόμια για εμβολιασμένους. Δεν αποκλείεται να υπάρξει δήλωση του Κυρ.Μητσοτάκη με την οποία θα αναφέρεται στους λόγους που η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, ενώ παράλληλα θα δώσει ένα περίγραμμα των διευκολύνσεων που θα ισχύσουν μέσα στον Ιούλιο.

Όλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν συνεχείς συσκέψεις τόσο μεταξύ των λοιμωξιολόγων όσο και στο Μαξίμου για το ζήτημα των προνομίων, καθώς έπρεπε να υπολογίσουν τον αντίκτυπο που θα έχει προς την κοινωνία μια τέτοια απόφαση και αν η κίνηση αυτή πείσει τελικά όσους ακόμα το σκέφτονται.

Στο Μαξίμου σημειώνουν πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί σε καμιά περίπτωση να εκπέμψει ένα μήνυμα “τιμωρίας” στους ανεμβολίαστους και είναι κάτι το οποίο αναμένεται να τονιστεί από τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς αλλά και από τους ειδικούς. Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, οι διευκολύνσεις προς τους εμβολιασμένους γίνονται κυρίως για να αποτελέσουν ένα ακόμη κίνητρο προς τους πολίτες εκείνους που ακόμη είναι επιφυλακτικοί για να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές σημείωναν πως το μόνο όπλο απέναντι στον κορονοϊό και την μετάλλαξη “Δέλτα”, που εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε ολόκληρο τον πλανήτη, είναι η δημιουργία ενός ισχυρού τείχους ανοσίας. Γι’ αυτό τον λόγο αναμένεται να ενταθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού τα μηνύματα για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, προκειμένου η χώρα το φθινόπωρο να μην επιστρέψει στα περιοριστικά μέτρα και τα lockdown.

Ψυχαγωγία, αθλητισμός και εστίαση

Σύμφωνα με πληροφορίες το τρίπτυχο των προνομίων θα αφορά, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τους κλειστούς χώρους στην εστίαση αλλά και τα γήπεδα. Οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν ελεύθερα επιδεικνύοντας το QR code του πιστοποιητικού, το οποίο θα διασταυρώνεται μέσω ηλεκτρονικού συστήματος, να παρακολουθούν χωρίς αυτοδιαγνωστικό έλεγχο συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, αθλητικούς αγώνες αλλά επίσης θα μπορούν να κάθονται στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων και των μπαρ.

Ωστόσο οι διευκολύνσεις αυτές δεν θα ισχύουν στις δημόσιες υπηρεσίες, τα νοσοκομεία, τα σούπερ – μάρκετ, το λιανεμπόριο, τις τράπεζες και τα μέσα μεταφοράς καθώς εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα ακολουθούν τα ίδια υγειονομικά πρωτόκολλα. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Αθαν.Τσακρής υποστήριξε πως τα λεγόμενα προνόμια θα βοηθήσουν ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών στον εμβολιασμό. Παράλληλα, σημείωσε πως ανάλογα μέτρα ισχύουν και στο εξωτερικό για την είσοδο σε συγκεκριμένους χώρους.

Σε ισχύ τα δύο πρώτα προνόμια

Οι δύο πρώτες διευκολύνσεις για τους πλήρως εμβολιασμένους θα ισχύουν από σήμερα και αφορούν, την εξαίρεση τους από την υποχρέωση της διενέργειας self – test για τους εργαζόμενους και τους αθλητές. Επίσης θα εισέρχονται στα γυμναστήρια χωρίς χρήση μάσκας. “Αν είναι κάποιος πολύ προστατευμένος λόγω εμβολίου μπορεί να έχει περισσότερους βαθμούς ελευθερίας. θα υπάρξει μία πρώτη δέσμη μέτρων σε κλειστούς χώρους. Όσο μπαίνουμε στο χειμώνα η πιθανότητα για τους μη εμβολιασμένους είναι μηδενική” τόνισε στην ΕΡΤ ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Τέλος η απαγόρευση κυκλοφορίας

Από σήμερα και μετά από αρκετούς μήνες, μπαίνει τέλος στην απαγόρευση της κυκλοφορίας που ίσχυε τις νυχτερινές ώρες. Επίσης στην εστίαση αυξάνεται το ανώτατο ώριο σε κάθε τραπέζι και φτάνει πλέον στα 10 άτομα. Στις δεξιώσεις που πραγματοποιούνται στους εξωτερικούς χώρους επιτρέπεται η παρουσία έως 300 ατόμων, ενώ στις οργανωμένες παραλίες ο μέγιστος αριθμός είναι 120 ανά χίλια τ.μ. επιφάνειας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Αλλαγές θα υπάρξουν από σήμερα και στον δημόσιο τομέα καθώς οι εργαζόμενοι θα μπορούν με φυσική παρουσία (εμβολιασμένοι και μη) να επιστρέψουν στην εργασία τους ακόμα και εκείνοι που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου της κατηγορίας Β. Ωστόσο όσοι υπάλληλοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες της κατηγορία Α, δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το κοινό.

Επίσης επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες η οποία μπορεί να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο (1 άτομο ανά 16 τ.μ.), για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον παρατηρούνται ουρές.

the Toc



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...