Ανανέωση και Δημιουργία για ανάπλαση:Απαιτείται υπεύθυνη επίβλεψη του έργου

Αυτή την περίοδο υλοποιείται στην Πόλη μας ένα έργο ανάπλασης στη ποιο «ευαίσθητη» και παράλληλα όμορφη περιοχή της, αυτή μπροστά στο Λιμάνι. Θεωρήσαμε καλό στο διάλογο που γίνεται -με «με πολλούς τρόπους»- αυτές τις μέρες να φωτίσουμε τις απόψεις μας και τα γεγονότα στα οποία είχαμε συμμετοχή (Δημοτικό Συμβούλιο και Επιτροπή).

  • Για το έργο αυτό υπογράφηκε σύμβαση με ανάδοχο (εργολάβο) από το περασμένο καλοκαίρι.
  • Από την πρώτη στιγμή επισημάναμε προβληματικά σημεία της αρχικής μελέτης, αλλά και αυτής όπως προέκυψε μετά τις τροποποιήσεις που επέβαλε η αρχαιολογία.
  • Συμμετείχαμε στην ενημέρωση που έκανε η Δημοτική Αρχή το Νοέμβριο στα γραφεία της Ομοσπονδίας, όπου αναπτύχθηκε το σχέδιό της για έναρξη εργασιών μερικές εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα, κάτι που εν τέλει δεν έγινε.
  • Συμμετείχαμε ενεργά στα Δημοτικά Συμβούλια που αφορούσαν την ανάπλαση. Μάλιστα στο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε την πρώτη εβδομάδα που έκλεισε ο δρόμος, μόλις είδαμε ότι υπήρχαν σοβαρές και χρονοβόρες εκκρεμότητες που εκτιμήσαμε ότι θα προκαλούσαν καθυστέρηση τουλάχιστον τριών εβδομάδων -όπως πχ η επιλογή και η προμήθεια της πέτρας- προτείναμε να ανοίξει πάλι ο δρόμος και, όταν θα ήταν τα πράγματα ώριμα να ξανακλείσει. Αυτό ήταν κάτι εφικτό αφού υπήρχαν μόνο μερικές μικρές κάθετες τομές. Η δημοτική πλειοψηφία απέρριψε την πρότασή μας, εκτιμώντας ότι θα χρειάζονταν μόνο μερικές μέρες για να είναι όλα έτοιμα. Τελικά οι τρεις εβδομάδες καθυστέρησης που προβλέπαμε αποδείχθηκαν λίγες και τελικά φθάσαμε τους 2 μήνες. Οι εργασίες που εκτελέστηκαν στο διάστημα αυτό δεν χρειάζονταν περισσότερο από μια εβδομάδα.
  • Στο ίδιο Δημοτικό Συμβούλιο επισημάναμε ως παράταξη τα προβλήματα που έχει το έργο εκ του σχεδιασμού του, αλλά και προτείναμε σχετικές λύσεις.
  • Στόχος των συζητήσεων και των παρεμβάσεων μας είναι η ελαχιστοποίηση των προβλημάτων και η βελτιστοποίηση του τελικού αποτελέσματος. Στο πλαίσιο αυτό και στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε ΜΜΕ επισημάναμε ότι δεν πρέπει η χρονική καθυστέρηση που υπάρχει στην έως σήμερα υλοποίηση του να οδηγήσει σε «εκπτώσεις» στην ποιότητά του για να τελειώσει γρήγορα.
  • Κληθήκαμε και συμμετείχαμε στη συσταθείσα από το Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδοτική επιτροπή για την επιλογή των υλικών την ανάπλασης. Μετά από καθυστερήσεις η επιτροπή, βασιζόμενη στην πρόθεση σύμφωνης γνώμης των τοπικών αρχαιολογικών υπηρεσιών,  επέλεξε τον Ψαμμίτη Ιωαννίνων χρώματος γκρι (Πέτρα Ιωαννίνων), με τα αντίστοιχα πιστοποιητικά της. Για του λόγου το αληθές, επισυνάπτουμε την μοναδική έως τώρα απόφαση της επιτροπής μετά από μιάμιση ώρα συνεδρίασης. Το πρακτικό καταγράφει λεγόμενα λακωνικά και δεν αποτυπώνει τις εκεί τοποθετήσεις όλων, αλλά ούτε και ολόκληρες τις τοποθετήσεις.
  • Στην κύρια αυτή συνεδρίαση της επιτροπής, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν αντικείμενο αρμοδιότητάς της, ζητήσαμε επιμόνως η πέτρα, πέρα από το είδος της που συναποφασίσαμε, να είναι κομμένη με τέτοιο τρόπο ώστε και τα οχήματα να μην καταπονούνται αλλά και έντονος θόρυβος να μην δημιουργείται. Αυτή η άποψη μας που ήταν όμοια με του εκπροσώπου των μηχανικών του ΤΕΕ, ο οποίος έβαλε και άλλα θέματα στη συζήτηση. Η θέση μας αυτή φάνηκε να γίνεται αποδεκτή και από το Δήμαρχο που, καλώντας τον εργολάβο μπροστά στην επιτροπή, του ζήτησε να γίνει σεβαστή. Αυτός είπε ότι έτσι το κόστος μεγαλώνει πολύ και ο Δήμαρχος του είπε ότι πρέπει και θα βρεθεί λύση (ελεύθερη απόδοση των λεγομένων καθώς δεν μαγνητοφωνούνταν επισήμως η συνεδρίαση) χωρίς να δοθεί συνέχεια στο διάλογο τους.
  • Επίσης και στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην επιτροπή θέσαμε δημόσια σημεία που πρέπει να αντιμετωπιστούν (βάση στρώσης της πέτρας και ύψος πέτρας που δημιουργεί πρόβλημα με την τήρηση του προβλεπόμενου ύψους κρασπέδων, ρείθρα χωρίς επικίνδυνες κλίσεις κτλ.) με τις όποιες γνώσεις και ενημέρωση από πιο ειδικούς αποκτήσαμε. Στόχος η συμβολή μας στην έγκαιρη και με επιτυχία αντιμετώπιση δύσκολων σημείων.

Βεβαίως για όλα αυτά την ευθύνη των τελικών αποφάσεων και εγκρίσεων έχει η Τεχνική υπηρεσία σε συνεργασία με τη Δημοτική αρχή και τους ειδικούς συνεργάτες της, που προφορικά επέμεναν στην επιτροπή αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι υπήρχαν απαντήσεις στα θέματα που θέσαμε.

Το έργο ξεκίνησε να υλοποιείται και πλέον επιμένουμε ακόμα περισσότερο στις αρχικές μας παρατηρήσεις για την επιφάνεια της πέτρας, την σωστή τοποθέτησή της, την τήρηση των υπόλοιπων προβλέψεων της μελέτης κτλ. Απαιτείται η πλέον υπεύθυνη επίβλεψη του έργου και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η μεγάλη καθυστέρηση στην ουσιαστική έναρξη των εργασιών  να  οδηγήσει τώρα σε βιαστικές ενέργειες και κακοτεχνίες. Σε αυτό θα βοηθήσει αν διατηρήσουμε χαμηλούς τους τόνους, συνεργαστούμε ειλικρινά χωρίς άσχημες συμπεριφορές και χαρακτηρισμούς.

Γιώργος Γούλας

Δημοτικός Σύμβουλος

Επ. Ανανέωσης και Δημιουργία για τη Ναυπακτία



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...