Ανδρουλάκης: «Κλειδί» η πρώτη Κυριακή – Τι λέει για κυβέρνηση συνεργασίας

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθαρίζει τη στάση του ΠΑΣΟΚ για κυβέρνηση συνεργασίας, εξαπολύοντας πυρά κατά Μητσοτάκη και Τσίπρα. Τα δύο «όχι» και ο διάλογος με τον Μητσοτάκη στο Προεδρικό.

Στην συνέντευξή του το βράδυ της Τρίτης  (Alpha), στην ουσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έριξε τα βέλη του και προς τον Νίκο Ανδρουλάκη –δείχνοντας έναν δύσκολο δρόμο συνεργασίας, με έναν πρόεδρο που αρνήθηκε και να τον συναντήσει, ο οποίος «πρέπει να εξηγήσει» τι σημαίνει «προοδευτική κυβέρνηση».

Και ένα εικοσιτετράωρο αργότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απάντησε (ΕΡΤ) όσον αφορά την στάση του κόμματός του: «Ο ελληνικός λαός, αν δεν έχουμε ισχυρό διψήφιο ποσοστό, δεν θα μας έχει δώσει την εντολή την οποία ζητώ για να πάμε σε αυτό το στάδιο. Ο λαός αποφασίζει. Δεν μπορεί να σου λέει ο λαός ότι δεν σε θέλει στην κυβέρνηση και εσύ να προσπαθείς να μπεις με το στανιό», είπε για την βασική προϋπόθεση συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ σε κυβερνητικό σχήμα.

Προγραμματική συνεργασία μόνο με διψήφιο ποσοστό

Ο Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε, με άλλα λόγια, πως η προγραμματική συνεργασία θα έρθει μόνο εφόσον το ΠΑΣΟΚ έχει ξεπεράσει το 10% -υπό την προϋπόθεση, δηλαδή, πως θα μπορεί να επιβάλλει συγκεκριμένες προτεραιότητες σε επίπεδο πολιτικής, αλλά και πρόσωπα.

Απαντώντας μάλιστα, σε «σενάρια αποστασίας» βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, έφερε ένα παράδειγμα από το 1965: ««Αν ο κ. Μητσοτάκης πέρα από τη μίμηση στις πρακτικές του πατέρα του – με τις γνωστές υποκλοπές της εποχής – τον μιμηθεί και σε άλλα πράγματα που η μεταπολίτευση οδήγησε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, να είναι σίγουρός ότι θα αποτύχει παταγωδώς. Παταγωδώς. Διότι η Ελλάδα είναι στο 2023 και όχι στο 1965».

Οι πρώτες εκλογές, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «θα δείξουν τον δρόμο μίας κυβέρνησης, που θα μπει εμπόδιο στην αλαζονεία, τη φαυλότητα και το πελατειακό κράτος».

«Η πρώτη Κυριακή είναι η ημερομηνία-κλειδί για να πετύχουμε όσα λέω. Εάν μας οδηγήσουν σε αστάθεια, τότε δυστυχώς θα αλλάξει το περιβάλλον των πολιτικών αποφάσεων. Μα όταν εργαλειοποιείς την αστάθεια, υπονομεύοντας την προοπτική της χώρας, για να εκβιάσεις “ή εγώ ή ο Τσίπρας”, εγώ δεν θα γίνω μέρος αυτού του παιχνιδιού. Το θεωρώ καταστροφικό. Είναι εγωιστής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που λέει «ούτε ο ένας ούτε ο άλλος» και δεν είναι εγωιστές αυτοί που λένε “ή εγώ ή αυτός”;», σχολίασε ο Ανδρουλάκης.

Απάντησε δε, στα λεγόμενα του Μητσοτάκη για το βαθύ κράτος, τονίζοντας πως «δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το βαθύ κράτος ένας από τους ισχυρότερους εκπροσώπους του στο εγχώριο πολιτικό σύστημα. Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το βαθύ κράτος ένα κόμμα που μπήκε εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια να αλλάξει το κράτος στην Ελλάδα. Αυτά μπορεί να τα αντιμετωπίσει μια παράταξη προοδευτική, δημοκρατική, με υψηλή ευαισθησία στις ανεξάρτητες αρχές και στους θεσμούς, στη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη».

«Πολιτικό» πρόσωπο ο πρωθυπουργός

Στην πραγματικότητα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έδωσε απαντήσεις και για τα σενάρια που ακούγονται για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, ξεκαθαρίζοντας πως μιλάει για πολιτικό πρόσωπο –ακόμα και αν θέτει εκτός του κάδρου τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα.

«Η άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να μην είναι πολιτικό πρόσωπο, όπως αυτά που διαβάζω και που διαχέει κυρίως το Μέγαρο Μαξίμου για να ενοχοποιήσει και να φτιάξει σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Εγώ, λοιπόν, απαντώ σε αυτά τα σενάρια με έναν τρόπο: Πολιτικά πρόσωπα τα οποία θα μπορούν να εκφράσουν το φιλόδοξο αυτό προγραμματικό σχέδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, η επιλογή των πολιτικών προσώπων θα εξαρτηθεί «από τη δύναμη των κομμάτων. Γι’ αυτό ζητώ ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ που θα μπορεί να δώσει στα πρόσωπα των υπουργείων – γιατί δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός, είναι και τα κρίσιμα υπουργεία – να έχουν υψηλή επάρκεια, υψηλή αξιοπιστία, να είναι φορείς της διαφάνειας» ανάφερε.

Επισήμανε, παράλληλα, πως δεν θα περιλάβει στις μετεκλογικές συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης τον Γιάνη Βαρουφάκη και το ΜέΡΑ25, επί της ουσίας αποκλείοντας τον σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή χωρίς την συμμετοχή του πρώτου κόμματος –στην περίπτωση που η σειρά των κομμάτων είναι αυτή που δείχνουν μέχρι τώρα οι δημοσκοπικές έρευνες.

«Θα καλέσω όσους θεωρούν ότι αυτά που λέμε στο πρόγραμμά μας είναι θετικά για την πατρίδα. Το πρόγραμμά μας είναι ένα πρόγραμμα του προοδευτικού ρεαλισμού και μιλά συγκεκριμένα. Πρόσωπα τα οποία έπαιζαν με τη δραχμή, δεν νομίζω ότι μπορούν να γίνουν κομμάτι ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου για τη χώρα», επεσήμανε.

Τα δύο «όχι» και ο διάλογος στο Προεδρικό Μέγαρο

Ο Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Ανδρουλάκη και για δύο «όχι» σε μεταξύ τους συνάντηση, ένα μετά την πρόσκληση που έγινε τηλεφωνικά, την ημέρα που εξελέγη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και ένα μετά την πρόσκληση που έγινε λίγες μέρες αργότερα, στο περιστύλιο της Βουλής.

«Θέλω να πω στον ελληνικό λαό για τη χθεσινή προσέγγιση του πρωθυπουργού σε σχέση με το ότι ήθελε να συναντηθούμε: Υπάρχουν θεσμικοί τρόποι. Και το κόμμα, και με τη δική μου ηγεσία αλλά και παλαιότερα, είναι κόμμα ευθύνης» ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως ο Μητσοτάκης «βρίσκεται σε μεγάλο αδιέξοδο», όταν μιλάει με ανώριμα επιχειρήματα.

«Δείχνεις την προσωπική σου αγωνία. Τον καταλαβαίνω τον κ. Μητσοτάκη, αγωνιά. Αγωνιά γιατί γνωρίζει ότι πια οι πιθανότητες να μην είναι πρωθυπουργός είναι πολλές», σχολίασε.

Αποκάλυψε, ωστόσο, έναν ακόμα διάλογο που είχαν μεταξύ τους, λίγο πριν «σκάσει» η υπόθεση των υποκλοπών, τον Ιούλιο του 2022, στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας: «Ερχεται ο Πρωθυπουργός και μου λέει: »Γιατί δεν στηρίζετε την αλλαγή στην ανεξάρτητη αρχή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα; Αφού χρειάζονται 3/5, πρέπει να βοηθήσετε και εσείς να υπάρξει αυτή η αλλαγή». Του απάντησα: »Βιάζεστε πάρα πολύ. Αν βιάζεστε τόσο, συνεννοηθείτε με τον κ. Βελόπουλο ή τον κ. Τσίπρα». Το είπα αυτό γιατί γνώριζα πολύ καλά το σκάνδαλο του Predator και μου έκανε μεγάλη εντύπωση γιατί ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να αλλάξει τον κ. Μενουδάκο λέγοντας συγχρόνως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα συγχωνεύσει και τις αρχές», περιέγραψε ο Ανδρουλάκης –το πρόσωπο που φέρεται να είχε προταθεί τότε από τον πρωθυπουργό ήταν η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Διμέτωπος για νοοτροπία και «επιτελικό κράτος»

Ο Ανδρουλάκης επεφύλαξε σκληρή κριτική, τόσο προς την πλευρά της σημερινής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης, κυρίως για την νοοτροπία διακυβέρνησης.

«Δεν μπορεί συνεχώς στο δημόσιο να συναντούμε είτε κολλητούς του κ. Μητσοτάκη, είτε κολλητούς του κ. Τσίπρα είτε κομματικά ρουσφέτια» είπε.

«Όχι κράτος λάφυρο του Τσίπρα, του Μητσοτάκη, της παρέας τους. Κράτος εγγυητής του δημοσίου συμφέροντος είναι το κράτος που διασφαλίζει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία. Και θεωρώ ότι αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές. Έχετε δει κάποιο επιτελικό κράτος της Ευρώπης να είναι ο άνθρωπος που το κινεί ο πρωτανιψιός του πρωθυπουργού;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας την κριτική του στο «επιτελικό κράτος», τόνισε πως «επιτελικό κράτος που είναι μια παρέα φίλων, γνωστών και συγγενών που παίρνουν το κράτος ως λάφυρο. Στήνουν το σκάνδαλο των υποκλοπών. Προσπαθούν να κρύψουν ευθύνες. Μοιράζουν το Ταμείο Ανάκαμψης σε ολιγάρχες για να έχουν μια καλή μιντιακή αντιμετώπιση» .

πηγη tempo24



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...