Ανησυχία από τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων – Αναλυτικά τα μέχρι τώρα στοιχεία

Ανησυχία από τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων – Αναλυτικά τα μέχρι τώρα στοιχεία
Ανησυχία από τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων - Αναλυτικά τα μέχρι τώρα στοιχεία


14/03/2020 – 09:04

Σε καμπή βρίσκεται η πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας όπως μαρτυρά η σημαντική αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου αλλά και ο σχεδόν διπλασιασμός των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ, μέσα σε ένα 24ωρο.

Από 117 που ήταν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα την περασμένη Πέμπτη ανέβηκαν σε 153 χθες. Αν συνυπολογιστούν και τα υπό διερεύνηση κρούσματα που αποτελούν το νέο στοιχείο που αναφέρει στις σχετικές ενημερώσεις ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας τα κρούσματα έχουν ως εξής: την περασμένη Πέμπτη ο συνολικός αριθμός ήταν 132 περιλαμβάνοντας 117 επιβεβαιωμένα και 15 υπό διερεύνηση και χθες ο συνολικός αριθμός ήταν 190, μεταξύ των οποίων 154 επιβεβαιωμένα και 36 υπό διερεύνηση.

Χωρίς σημαντική διαφοροποίηση παραμένει ωστόσο το κρίσιμο μέγεθος των «ορφανών» κρουσμάτων, τα οποία λειτουργούν ως μια μονάδα μέτρησης της μετάδοσης του κορωνοϊού. Κάθε ένα από «ορφανά» κρούσματα, δηλαδή τα περιστατικά χωρίς γνωστή πηγή μετάδοσης, χωρίς ιστορικό ταξιδιού σε ενδημική χώρα και χωρίς γνωστό ιστορικό επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ουσιαστικά ανοίγει έναν νέο κύκλο μετάδοσης. Προχθές αναφέρθηκαν 10 τέτοια κρούσματα, χθες αναφέρθηκαν 11. Από τα 11 «ορφανά» κρούσματα, τα 9 έχουν εντοπιστεί στην Αττική. Αυτά είναι που ανησυχούν τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές καθώς δείχνουν πως η μετάδοση στην κοινότητα πιθανόν είναι μεγάλη. Υπολογίζεται ότι στα 11 «ορφανά», όπως τα λέει ο κ. Τσιόδρας, περιστατικά, αντιστοιχούν εκατοντάδες θετικά περιστατικά.

Αυτό το στοιχείο, σε συνδυασμό με τον αριθμό των 85 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που υπάρχουν στην Αττική, τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στην επικράτεια, προβληματίζει και ανησυχεί επίσης τους ειδικούς και φέρνει την Αττική στο επίκεντρο των επιχειρησιακών σχεδιασμών αναφορικά με την αντιμετώπιση μεγάλου κύματος ασθενών. Επίσης, ο αριθμός αυτός, των 85 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, αλλά και οι εκτιμήσεις για εκατονταπλάσια περιστατικά, αποδεικνύει περίτρανα την αναγκαιότητα λήψης των περιοριστικών μέτρων προκειμένου να αναχαιτιστεί ο ιός ή έστω να επιβραδυνθεί η εξάπλωσή του.

Με αγωνία παρακολουθούν οι ειδικοί και την αύξηση των σοβαρών περιστατικών με νόσο λόγω κορωνοϊού. Μέσα σε ένα 25ωρο οι ασθενείς που χρειάζονταν ΜΕΘ αυξήθηκαν από τρεις σε πέντε, ενώ οι ειδικοί ξέρουν πως τα σοβαρά περιστατικά μόνο ανοδικά θα κινούνται. Και οι πέντε ασθενείς είναι διασωληνωμένοι. Πρόκειται για δύο ασθενείς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, έναν στο «Αττικόν», έναν στο ΑΧΕΠΑ και έναν στο Σωτηρία.

Συνολικά, 47 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και όλοι έχουν ηλικία άνω των 65 ετών. Άλλοι 79 ασθενείς ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 40-64 χρόνων, μία ομάδα στην οποία όπως λένε οι επιστήμονες, αναμένεται σημαντικός αριθμός κρουσμάτων.

Για πρώτη φορά μετά την αναφορά σε κρούσμα που αφορούσε σε μαθητή σχολικής μονάδας της Αττικής την περασμένη εβδομάδα, κι αν εξαιρεθεί το 10χρονο παιδί της ασθενούς- μηδέν από τη Θεσσαλονίκη που βρίσκεται πια στο σπίτι με τη μητέρα του, αναφέρθηκε ότι ανάμεσα στα 190 κρούσματα είναι και επτά παιδιά. Ωστόσο, κανένα δε νοσηλεύεται.

Εκτός από την Αθήνα, κρούσματα εντοπίζονται και σε άλλες έξι περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, 40 κρούσματα αναφέρονται στην Ηλεία και άλλα 9 στην Αχαΐα, τις δύο περιοχές που μπήκαν δυναμικά στον χάρτη με την πορεία του μολυσματικού κορωνοϊού, με το γκρουπ των ταξιδιωτών από το Ισραήλ στο τέλος του Φεβρουαρίου. Από αυτήν την εστία προέρχεται και η πρώτη απώλεια, ο πρώτος θάνατος που καταγράφηκε και αφορούσε έναν 66χρονο κάτοικο της Αμαλιάδας. Έξι κρούσματα αναφέρονται στη Θεσσαλονίκη, 4 στη Ζάκυνθο, 3 στην Καστοριά, 1 στη Λέσβο και πέντε στην Ανατολική Αττική.

 

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...