Αντίστροφη μέτρηση για τα νέα μέτρα για ρεύμα και φυσικό αέριο

Το αργότερο ως την Παρασκευή 13 Μαΐου αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός το εθνικό σχέδιο για ρεύμα και φυσικό αέριο, λίγα 24ωρα δηλαδή πριν από το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον.

Χτες αργά το απόγευμα, την επιστροφή του από την Αλεξανδρούπολη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύσκεψη με τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον ΓΓ του υπουργείου Οικονομικών Θάνο Πετραλιά και στενούς του συνεργάτες, στην οποία επεξεργάστηκαν το πλαίσιο των νέων μέτρων στήριξης για ρεύμα και φυσικό αέριο αλλά και τον τρόπο χρηματοδότησης τους.

Τι προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο;
Βασικός πυλώνας του σχεδίου είναι η κρατική παρέμβαση στην μείωση των λογαριασμών ρεύματος, η οποία θα είναι οριζόντια, για όλους δηλαδή τους καταναλωτές.

Προωθείται η επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του ρεύματος από τον Ιούνιο, με το κράτος να επιδοτεί πλήρως το κόστος αγοράς φυσικού αερίου των παραγωγών ενέργειας, ώστε να επιστρέψουν οι τιμές ρεύματος στη προ κρίσης εποχή.

Με αυτό τον τρόπο απομειώνεται ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής και οι λογαριασμοί ρεύματος θα κυμαίνονται στα επίπεδα του 2021, όταν δηλαδή η χονδρική τιμή του ρεύματος ήταν κοντά στα 100 ευρώ / μεγαβατώρα και δεν είχε “σκαρφαλώσει” στα 250 ευρώ, φέρνοντας τους καταναλωτές σε απόγνωση.

Πρόσθετα μέτρα για ευάλωτα νοικοκυριά…
Επιπλέον, ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά, συζητείται να συνεχιστεί η υπάρχουσα επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ ζωηρά στο τραπέζι είναι και η χορήγηση μίας νέα «επιταγής ακρίβειας» για τους αδύναμους οικονομικά, πολίτες.

Παράλληλα αναμένεται να ανακοινωθεί και η συνέχιση της επιδότησης στα καύσιμα, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ – σε μικρό αριθμό ωστόσο – βασικών τροφίμων.

«Τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα αποφέρουν δραστική μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Τα μέτρα θα είναι οριζόντια, θα είναι για όλους, όπως είναι συνολικά η πολιτική μας» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Στήριξη και για μεγάλες καταναλώσεις
Το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου είναι πως η ενίσχυση θα είναι “γενναία” και με μεγάλο χρονικό ορίζοντα, στηρίζοντας από τη μικρή ως την μεγάλη κατανάλωση.

Ο απολογισμός των μέτρων ως τώρα έδειξε ότι η στήριξη απέδωσε κυρίως σε ό,τι αφορά τις καταναλώσεις σε κύριες κατοικίες μέχρι 300 kWh. ‘Έτσι, είδαν μικρές αυξήσεις στους λογαριασμούς περίπου 2.321.980 νοικοκυριά. Από τις 300 κιλοβατώρες και πάνω η επιβάρυνση για τους πολίτες ήταν πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα να δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

«Με τη νέα παρέμβαση θα υπάρξει πολύ ουσιαστική στήριξη και σε αυτές τις καταναλώσεις, οριζόντια και με ευρύ χρονικό ορίζοντα» τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Στους 6 + 3 μήνες ο ορίζοντας του εθνικού σχεδίου
Το εθνικό σχέδιο σε πρώτη φάση θα έχει εξάμηνο ορίζοντα, δηλαδή ως τον Δεκέμβρη του 2022, και εφόσον χρειαστεί προβλέπεται η επέκταση του ως τον Μάρτιο του 2023. Το κόστος υπολογίζεται στα 4 δισ. ευρώ και θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου.

Θα χρηματοδοτηθεί κατά 1 δισ. από τον κρατικό προϋπολογισμό, με 1,5 δις ευρώ από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, ενώ το υπόλοιπο 1,5 δις θα προκύψει από δανεισμό ή από την φορολόγηση των υπερκερδών.

Γιατί η κυβέρνηση προχωρά στην ανακοίνωση εθνικού σχεδίου πριν από τη Σύνοδο Κορυφής;
Το χάσμα απόψεων που επικρατεί στους κόλπους των «27» για το σχήμα της ευρωπαϊκής απάντησης στο γιγαντιαίο πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας… Η κυβέρνηση κρατά μικρό καλάθι για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. «Είναι μονόδρομος…» δηλώνει κυβερνητικός παράγοντας στο newsit.gr. «Το εθνικό σχέδιο θα ανακοινωθεί εντός του επόμενου 10ημέρου» προσθέτει. Μάλιστα είναι πιθανό, αναφορά στο περίγραμμα του σχεδίου να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Συνεδρίου της Ν.Δ., το οποίο ξεκινά με ομιλία του την ερχόμενη Παρασκευή 6 Μαΐου.

«Το κυβερνητικό σχέδιο θα ενεργοποιηθεί τον Ιούνιο, αν και εφόσον η Ευρωπαίοι δεν καταλήξουμε σε κοινή λύση στη Σύνοδο στα τέλη Μαΐου» δηλώνει η ίδια πηγή, επισημαίνοντας τη δυσαρέσκεια στους κόλπους της κυβέρνησης για το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν φαίνεται έτοιμη να παρέμβει με «πυροσβεστικές» κινήσεις για την ανακούφιση των πολιτών της.

Διεύρυνση δικαιούχων στεγαστικού προγράμματος και κοινωνικού τουρισμού
Παράλληλα η κυβέρνηση προωθεί την διεύρυνση του κοινωνικού της προγράμματος. Από το συνέδριο της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις για ένα νέο στεγαστικό πρόγραμμα, με έμφαση στα νέα ζευγάρια, αλλά και διεύρυνση των δικαιούχων του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού.

πηγη



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...