Αντίστροφη μέτρηση για τη Διάσκεψη του Βερολίνου – Η διεθνής κοινότητα, το προσχέδιο συμπερασμάτων, η Αθήνα και ο Ερντογάν

Αντίστροφη μέτρηση για τη Διάσκεψη του Βερολίνου – Η διεθνής κοινότητα, το προσχέδιο συμπερασμάτων, η Αθήνα και ο Ερντογάν
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη Διάσκεψη του Βερολίνου


19/01/2020 – 08:46

Στο επίκεντρο της διάσκεψης βρίσκονται η άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Λιβύη και η επιβολή ενός πραγματικού εμπάργκο όπλων.

Όλα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι σήμερα στραμμένα στη διάσκεψη του Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί στις 15:00 (ώρα Ελλάδος), καθώς αναμένεται να αναζητηθεί πολιτική λύση για την κρίση στη Λιβύη. Με τον Τούρκο πρόεδρο να παραμένει προσκολλημένος στη ρητορική των προκλήσεων, τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αφού εξέφρασαν σε κάθε τόνο τη δυσαρέσκειά τους για τη μη συμμετοχή της Ελλάδας στη διάσκεψη, επιδόθηκαν σε διπλωματικές συνομιλίες.

Στόχος της γερμανικής κυβέρνησης που έχει το πρόσταγμα της διάσκεψης είναι να πείσει τον στρατηγό του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, Χαλίφα Χάφταρ και τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης (GNA), Φαγιέζ αλ Σάρατζ να δεσμευθούν σε άμεση κατάπαυση πυρός αλλά και τις χώρες που τους στηρίζουν να σταματήσουν να παρεμβαίνουν στον εμφύλιο της Λιβύης.

Μάλιστα, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της διάσκεψης που είδε το Σάββατο το φως της δημοσιότητας, στο επίκεντρο των ηγετών αναμένεται να βρεθεί η άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Λιβύη, καθώς και η επιβολή ενός πραγματικού εμπάργκο όπλων.

Υπενθυμίζεται πως στη διάσκεψη αναμένεται να συμμετέχουν: από τις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, η Ρωσία, η Τουρκία, η Γαλλία με τον πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, η Ιταλία, η Βρετανία με τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κίνα, η Αλγερία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ε.Ε., ο Αραβικός Σύνδεσμος, ο Αφρικανικός Σύνδεσμος και ο ΟΗΕ. Η γερμανική κυβέρνηση πάντως δεν δημοσίευσε μέχρι στιγμής τον πλήρη κατάλογο με τα ονόματα των καλεσμένων που ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή. Το πιθανότερο είναι να τα ανακοινώσει λίγο πριν την έναρξη της διάσκεψης.

Μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών Μητσοτάκη με Ευρωπαίους ηγέτες

Εξαιτίας του ότι η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει τελικά στη διάσκεψη, η ελληνική πλευρά έχει επιδοθεί σε έντονες διπλωματικές διεργασίες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο είχε μπαράζ επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε εκτενή τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Στη μεταξύ των δυο ανδρών συνομιλία, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του κ. Μισέλ, συζητήθηκαν όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν την Ελλάδα, με τη συμπεριφορά της Τουρκίας, τη Λιβύη και τη Διάσκεψη του Βερολίνου, να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Στη διάρκεια της συνομιλίας επιβεβαιώθηκε εκ νέου ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ο θεματοφύλακας του πλαισίου των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στις 12-13 Δεκεμβρίου 2019.

Στη συνέχεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός συνομίλησε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία όπως και ο Σαρλ Μισέλ, θα είναι παρούσα στην κυριακάτικη συνεδρίαση της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Και στην επικοινωνία αυτή επιβεβαιώθηκε η υπεράσπιση του πλαισίου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η έκφραση των θέσεων της Ελλάδας δια των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Νέοι εκβιασμοί Ερντογάν λίγο πριν τη διάσκεψη – «Πυρά» Τσαβούσογλου σε Ελλάδα και Χάφταρ

Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα συνεχίζει απτόητη να δυναμιτίζει το κλίμα, εμμένοντας στην πολιτική των προκλήσεων και στην εμπρηστική ρητορική.

Το Σάββατο, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη διάσκεψη και μετά τη δημοσιοποίηση του προσχεδίου συμπερασμάτων της διάσκεψης, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, ότι η χώρα του θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας σε θέματα που αφορούν σε Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη.

Κλιμακώνοντας τις προκλήσεις, ο Ερντογάν επισήμανε πως «η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στη Λιβύη μέχρι να αναγνωριστούν τα δικαιώματά της στη Ανατολική Μεσόγειο, όπως και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Σάρατζ».

Νωρίτερα, σε άρθρο του στο Politico, ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε τις διάθεσεις του ενόψει της διάσκεψης στο Βερολίνο, κατηγορώντας μεταξύ άλλων την Ευρώπη για έλλειψη ευαισθησίας στο θέμα της Λιβύης, ρίχνει βέλη κατά της Γαλλίας, που βρίσκεται «δίπλα στους πραξικοπηματίες του Χαφτάρ» και καλεί την Ένωση να υποστηρίξει την κυβέρνηση της Εθνικής Συναίνεσης της Λιβύης για να προδώσει τις αξίες της.

«Η Λιβύη βρίσκεται στη δίνη ενός αιματηρού εμφυλίου πολέμου για περίπου 10 χρόνια. Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα δεν έχει μέχρι σήμερα αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν σταμάτησε τη βία και δεν εγκαθίδρυσε την ειρήνη και τη σταθερότητα. Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις συνέπειες αυτής της απάθειας, της έλλειψης ευαισθησίας», έγραψε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, απείλησε την ΕΕ ότι αν δεν συναινέσει θα έχει προβλήματα τρομοκρατίας αλλά και προσφυγικών ροών. «Περιμένουμε από τους Ευρωπαίους να μιλάνε λιγότερο και να πράττουν περισσότερα».

Λίγες ώρες αργότερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπέλυσε επίθεση κατά της Ελλάδας και του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Σε μήνυμά του στο Twitter, ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρει πως «το να προσκαλείς τον Χάφταρ στην Αθήνα και να υιοθετείς με τη σειρά σου την ελληνική ατζέντα σαμποτάρει τις προσπάθειες ειρήνευσης στη Λιβύη».

Παράλληλα, κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο ότι έχουν μαξιμαλιστικές βλέψεις στην Ανατολική Μεσόγειο και «προσπαθούν αυτές τις βλέψεις να τις νομιμοποιήσουν παίρνοντας πλεονέκτημα από το γεγονός ότι είναι μέλη της ΕΕ. Ετσι απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Τι αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων της διάσκεψης

Η άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Λιβύη, καθώς και η επιβολή ενός πραγματικού εμπάργκο όπλων, είναι τα σημεία που αναμένεται να εστιάσει η Διάσκεψη του Βερολίνου.

Όπως προκύπτει από την εσωτερική έκθεση του ΟΗΕ που διέρρευσε και δημοσιοποίησε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, TASS, το τελικό ανακοινωθέν, θα περιλαμβάνει επίσης μεταρρυθμίσεις στον τομέα της οικονομίας και της ασφάλειας.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, θα ζητείται δέσμευση όλων των συμμετεχόντων να μην παρεμβαίνουν στην εμφύλια σύγκρουση και στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Θα ζητά, επίσης, μόνιμη κατάπαυση του πυρός, τέλος όλων των συγκρούσεων, απόσυρση των βαρέων όπλων και διάλυση των πολιτοφυλακών και των ένοπλων ομάδων.

«Εμείς [οι συμμετέχοντες] στηρίζουμε την Πολιτική Συμφωνία για τη Λιβύη ως βιώσιμο πλαίσιο για την πολιτική λύση στη Λιβύη», αναφέρει το έγγραφο. «Ζητάμε επίσης τη δημιουργία ενός λειτουργικού Προεδρικού Συμβουλίου και τη δημιουργία μιας μοναδικής, ενιαίας, περιεκτικής και αποτελεσματικής λιβυκής κυβέρνησης που θα εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο.

Επίσης, οι συμμετέχοντες «παροτρύνουν επίσης όλα τα κόμματα της Λιβύης να συνεχίσουν την πολιτική διαδικασία ειρήνευσης υπό την αιγίδα της UNSMIL [Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη], συμμετέχοντας εποικοδομητικά, ανοίγοντας το δρόμο για τον τερματισμό της μεταβατικής περιόδου μέσω ελεύθερων, δίκαιων, περιεκτικών και αξιόπιστων κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών». Το έγγραφο υπογραμμίζει «τον σημαντικό ρόλο των γειτονικών χωρών στη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης».

«Δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις διμερείς επαφές για να παροτρύνουμε όλα τα κόμματα της Λιβύης να συμμετάσχουν στην κατάπαυση του πυρός και να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία εντός της Λιβύης υπό την αιγίδα του UNSMIL», προσθέτει το έγγραφο.

Το προσχέδιο υπογραμμίζει επίσης «τον σημαντικό ρόλο των γειτονικών χωρών στη διαδικασία σταθεροποίησης της Λιβύης».

Το σχέδιο συμπερασμάτων της επικείμενης διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη απαιτεί μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας στη χώρα.

«Εμείς [οι συμμετέχοντες] ζητούμε την αποκατάσταση του μονοπωλίου του κράτους στη νόμιμη χρήση βίας», αναφέρει το έγγραφο, προσθέτοντας: «Στηρίζουμε τη δημιουργία ενιαίας εθνικής ασφάλειας της Ασφάλειας της Λιβύης, της αστυνομίας και των στρατιωτικών δυνάμεων υπό κεντρική διοίκηση, με σχετικά έγγραφα.

Το σχέδιο συμπερασμάτων της επικείμενης διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη απαιτεί κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών

«Εμείς [οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη] δεσμευόμαστε να τηρήσουμε κατηγορηματικά και πλήρως τον εμπάργκο όπλων που θεσπίστηκε με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (2011) και τα μεταγενέστερα ψηφίσματα του Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης όπλων από τη Λιβύη. Καλούμε όλους τους φορείς να εφαρμόσουν και να επιβάλουν κυρώσεις του ΣΑΗΕ, μεταξύ άλλων μέσω εθνικών μέτρων εφαρμογής, εναντίον εκείνων που διαπιστώνεται ότι παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων του ΣΑΗΕ ή την κατάπαυση του πυρός».

Επιπλέον, θα συσταθεί ειδική επιτροπή παρακολούθησης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Η διεθνής επιτροπή θα ασχοληθεί με την εφαρμογή των έξι σημείων που περιγράφονται στο έγγραφο. Πρόκειται για την κατάπαυση του πυρός, το εμπάργκο όπλων, την επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου, τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ασφάλειας, τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και το ανθρωπιστικό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Δημιουργούμε με τον τρόπο αυτό μια Διεθνή Επιτροπή Παρακολούθησης (IFC) για να διατηρήσουμε τον συντονισμό μετά την Διάσκεψη Κορυφής του Βερολίνου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει σε άλλο σημείο το έγγραφο.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η επιτροπή θα συνεδριάζει σε μηνιαία βάση σε διαφορετικές τοποθεσίες. Στο τέλος κάθε συνεδρίασης, θα παρουσιαστεί ένα συμπέρασμα που θα αναγνωρίζει συγκεκριμένα επιτεύγματα ή συμμόρφωση. Εκτός από αυτό, ειδικές ομάδες εργασίας θα συναντηθούν στη Λιβύη ή στην Τυνησία δύο φορές το μήνα.

Το σχέδιο συμπερασμάτων καλεί επίσης τα συμβαλλόμενα μέρη στη σύγκρουση στη Λιβύη να προβούν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Εμείς [οι συμμετέχοντες] χαιρετίζουμε τη σημαντική μείωση της βίας από τις 12 Ιανουαρίου και τις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στη Μόσχα στις 14 Ιανουαρίου με στόχο την προετοιμασία για μια συμφωνία εκεχειρίας», αναφέρει το έγγραφο.

«Ζητάμε αξιόπιστα, επαληθεύσιμα, αλληλοεξαρτώμενα και αμοιβαία βήματα, ξεκινώντας από μια εκεχειρία που εφαρμόζουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων αξιόπιστων βημάτων προς την απομάκρυνση όλων των ένοπλων ομάδων και των πολιτοφυλακών από όλα τα κόμματα», αναφέρει το έγγραφο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «την απόσυρση των βαρέων όπλων, του πυροβολικού και των εναέριων μέσων».

Καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη να διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των πλευρών, μεταξύ άλλων μέσω της άμεσης σύστασης τεχνικών επιτροπών για την παρακολούθηση και επαλήθευση της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός, προσθέτει το έγγραφο.

Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη ζητούν επίσης οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, όπως προκύπτει από το σχέδιο συμπερασμάτων της διάσκεψης.

«Υποστηρίζουμε τον οικονομικό διάλογο με εκπροσώπους χρηματοπιστωτικών και οικονομικών θεσμών της Λιβύης και ενθαρρύνουμε την εφαρμογή διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Για να διευκολυνθεί αυτός ο διάλογος, υποστηρίζουμε τη δημιουργία μιας οικονομικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Λιβύης που θα αποτελείται από εκπροσώπους των βασικών οικονομικών και οικονομικών θεσμών».

Οι συμμετέχοντες επίσης «ενθαρρύνουν τη δημιουργία ενός μηχανισμού ανασυγκρότησης για τη Λιβύη, η οποία θα υποστηρίζει την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση σε όλες τις περιοχές υπό την αιγίδα μιας νέας αντιπροσωπευτικής και ενιαίας κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας που θα ασκεί την εξουσία της σε όλη την περιοχή της Λιβύης, για να αναπτύξει τις περιοχές που πλήττονται σοβαρά».
 

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...