Ανταρκτική: Ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας στους – 94,7

Ανταρκτική: Ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας στους - 94,7
Με την βοήθεια νέων δορυφορικών δεδομένων, Αμερικανοί ερευνητές αναζήτησαν το ψυχρότερο σημείο της Γης και το εντόπισαν στην Ανταρκτική, καταγράφοντας το ασύλληπτο ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας.

Η εν λόγω θερμοκρασία έφτασε τους – 94,7 βαθμούς Κελσίου.

Η θερμοκρασία κατεγράφη στις 10 Αυγούστου του 2010, σε θύλακες αέρα εγκλωβισμένου σε κορυφογραμμή της Ανατολικής Ανταρκτικής, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες σε συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Γεωφυσικών.

Μέχρι σήμερα, το ρεκόρ κατείχε ο ρωσικός Σταθμός Βοστόκ της Ανταρκτικής, όπου το 1983 κατεγράφη θερμοκρασία μείον 89,2 βαθμών. «Είμαι βέβαιος πως αυτοί οι θύλακες είναι τα ψυχρότερα σημεία στη Γη», είπε από το βήμα του συνεδρίου ο ερευνητής στο αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Δεδομένων για το Χιόνι και τον Πάγο.

Συνέκρινε τη θερμοκρασία με αυτήν που θα επικρατούσε «μια όμορφη καλοκαιρινή μέρα στους πόλους του Άρη», λέγοντας πως ο άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει σε τέτοιες συνθήκες για περίπου τρία λεπτά, αναπνέοντας με πόνο.

Παραδέχθηκε, πάντως, ότι η ανακάλυψη του ίδιου και των συναδέλφων του δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, καθώς η μέτρηση έγινε με δορυφορικά δεδομένα και όχι με θερμόμετρα στην επιφάνεια. Διευκρίνισε επίσης ότι η μέτρηση έγινε μάλλον τυχαία, σε ένα μέρος που δεν έχει μελετηθεί ιδιαίτερα στο παρελθόν, συνεπώς ενδέχεται η θερμοκρασία παλαιότερα να ήταν πολύ υψηλότερη ή πολύ χαμηλότερη.

Μιλώντας στο Associated Press, ο πρώην επικεφαλής επιστήμονας της NASA, Ουαλίντ Αμπνταλάτι, εξήγησε ότι η καταγραφή τέτοιων ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας ελάχιστη σχέση έχει με την παγκόσμια υπερθέρμανση, γιατί πολύ απλά πρόκειται για ένα σημείο σε μία τοποθεσία. Ωστόσο, «μας δείχνει το εύρος των συνθηκών που επικρατούν στη Γη και κάποιες από τις οποίες δεν ήμασταν μέχρι σήμερα σε θέση να παρατηρήσουμε».

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...