Αν η Ελλάδα θέλει να βγει στις αγορές, επενδυτές υπάρχουν!

Η αγορά είναι έτοιμη για την επιστροφή της Ελλάδας, δήλωσαν διεθνείς αναλυτές!  Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg  αν η Ελλάδα επιστρέψει στην αγορά ομολόγων φέτος, θα βρει επενδυτές. Η βούληση υπάρχει στην ελληνική κυβέρνηση για να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου, παρά τις ενστάσεις που υπάρχουν εντός και εκτός συνόρων. Η επιστροφή στις αγορές, έστω και δοκιμαστικά, θα ήταν μεγάλο μπόνους για την ελληνική Οικονομία και πολιτική ανάσα για την κυβέρνηση, αλλά ακόμα και μέσα στο οικονομικό επιτελείο, υπάρχουν φωνές που συνιστούν προσοχή και μεγαλύτερη προετοιμασία.

Στην συζήτηση που γίνεται στην Αθήνα, η μία πλευρά, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση τις αρχές Ιουλίου, πριν το ΔΝΤ παρουσιάσει την αξιολόγηση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που αναμένεται να το βρει «μη βιώσιμο». Αν δεν αλλάξει κάτι μέχρι τότε, το ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσει μέτρα ελάφρυνσης χρέους.  Από την άλλη πλευρά υπάρχουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι που λένε ότι θα ήταν καλύτερα να περιμένουν μέχρι τον Σεπτέμβριο, ώστε να υπάρχει μία καλύτερη αίσθηση της αγοράς.

Όμως, όπως δήλωσε και ο Μάρκ Ντάουντινγ εταίρος και διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην BlueBay Asset Management εκείνος θα αγόραζε, ελληνικούς τίτλους.  «Είμαστε αισιόδοξοι για την Ελλάδα εδώ και ένα χρόνο ή και παραπάνω», τόνισε ο επενδυτής, του οποίου η εταιρία κατέχει κάποια ελληνικά ομόλογα μακράς λήξης. «Επίσης έχουμε σχηματίσει την άποψη πως οι πιστωτές θα παραμείνουν αφοσιωμένοι στο να βοηθήσουν την Ελλάδα. Αισθάνομαι σχετικά σίγουρος πως η Ελλάδα θα επιστρέψει στην αγορά κατά το δεύτερο μισό αυτού του χρόνου».

Στην εμπιστοσύνη των επενδυτών προσθέτει και η πρόσφατη συμφωνία με τους πιστωτές για εκταμίευση 8,5 δις ευρώ. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, έχει βελτιωθεί το κλίμα στην οικονομία και είναι εμφανής η μεγαλύτερη στήριξη από τους θεσμούς.  Όλα, απαραίτητα συστατικά για μία πετυχημένη έξοδο στις αγορές.

Ο επικεφαλής παγκόσμιων ομολόγων στην Old Mutual Global Investors στο Λονδίνο Μάρκ Νάς δήλωσε από την πλευρά του, ότι «η ελληνική συμφωνία, η προοπτική του QE και της ελάφρυνσης χρέους, το περιβάλλον, το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, καθώς και η νέα, τολμηρή ευρωπαϊκή ενότητα, όλα σού λένε ότι πρέπει να αποκτήσεις ελληνικά ομόλογα»,  ο ίδιος σύμφωνα με το δημοσίευμα έχει αγοράσει 15ετή ελληνικά ομόλογα μετά τη νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν τον Μάιο.

Σύμφωνα με τους ίδιους τους επενδυτές, οι αγορές θα απορροφήσουν πολύ γρήγορα τους νέους πενταετείς τίτλους, αν το επιτόκιο είναι σε λογικά επίπεδα, από 4% έως και 5%.

Ο Τζωρτζ Ζώης , επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στη Mint Partners στο Λονδίνο, δήλωσε ότι «το ευρύτερο περιβάλλον παραμένει υποστηρικτικό, επομένως, αν υποθέσουμε πως δεν θα μπούμε σε περιβάλλον risk off, θα μπορούσε κανείς εύλογα να τους περιμένει μέχρι το τέλος του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου».
 

Ρέγκλινγκ: Καλύτερα έξοδος στις αγορές πριν τελειώσει το πρόγραμμα

«Δεν μπορώ να πω ποιον μήνα αλλά πιστεύω ότι θα ήταν συνετό να γίνει η πρώτη έκδοση πριν το τέλος του προγράμματος»  δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαικού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ απαντώντας σχετικά με μία  δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. «Είναι κάτι που το έχουμε δει και στις άλλες χώρες, που εφάρμοσαν προγράμματα. Δεν περίμεναν μέχρι την τελευταία μέρα του προγράμματος για να βγουν στις αγορές».

Ο ίδιος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΣΚΑΙ, επεσήμανε ότι  «μετά από τόσα χρόνια απουσίας από τις αγορές είναι σωστό να επιστρέψει η Ελλάδα με αργά βήματα (…) ο αρμόδιος οργανισμός διαχείρισης του χρέους θα αναλύσει προσεκτικά και πολύ επαγγελματικά πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή να βγείτε, εξαρτάται από την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τις μεταρρυθμίσεις και την κατάσταση των αγορών. Και είμαι σίγουρος ότι αν υπάρχει μια συνέχεια του προγράμματος, τότε αυτό θα είναι εφικτό».

 

Πως θα είναι το νέο ελληνικό ομόλογο

Το καλύτερο σημείο αναφοράς, για να εκτιμήσει κάποιος την μορφή του νέου τίτλου, είναι το  τι έγινε την τελευταία φορά που βγήκε η Ελλάδα στις αγορές, το 2014. Τότε, η απόδοση ήταν 4,95% για πενταετή τίτλο.

Τώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θέλει μικρότερη απόδοση για να φανεί ξεκάθαρα ότι οι αγορές εμπιστεύονται περισσότερο την Ελλάδα. Αν και το ρίσκο είναι υπαρκτό, η εμπιστοσύνη των αγορών φαίνεται πλέον μεγαλύτερη, προς την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος.

Το 2012 ήταν πολύ πιθανό η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη, η απάντηση των αγορών ήταν να ανέβει το 10ετές  στο ρεκόρ του 44,21%. Τώρα, οι αποδόσεις κινούνται σταθερά λίγο πάνω από το 5% και πρόκειται για αποδόσεις 2009. Πριν τα μνημόνια στα χαμηλότερα από τον Δεκέμβριο του 2009, ακόμα και τώρα που έχει αρχίσει να απομακρύνεται η πιθανότητα ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Όπως δήλωσε ο κ. Νας στο Bloomberg «Οι Γερμανοί ουσιαστικά δεν έχουν δώσει ακόμα ελάφρυνση χρέους, οπότε η ΕΚΤ είναι απίθανο να δηλώσει βάσει των μετρήσεών της ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι βιώσιμα, επομένως το QE μπορεί να μην υπάρξει για την Ελλάδα προς το παρόν». «Από εκεί και πέρα, η πρόταση του Μακρόν, η ελάφρυνση χρέους να συνδεθεί με την ελληνική ανάπτυξη, είναι ενδιαφέρουσα και ελκυστική και για τις δύο πλευρές, επομένως αυτό δίνει πιο θετικά μηνύματα».

 

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/290728-An-bgei-e-Ellada-thelei-na-bgei-stis-agores-ependytes-yparchoyn ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...