Αν Πενζό: Η κρυφή ερωμένη του Φρανσουά Μιτεράν «σπάει» την σιωπή της

main

Έχει μείνει στην ιστορία ως ο διασημότερος έρωτας που κατάφερε να μείνει κρυφός για 33 ολόκληρα χρόνια.

Οι Γάλλοι έμαθαν για την ύπαρξη της Αν Πενζό δύο χρόνια πριν τον θάνατο του Φρανσουά Μιτεράν, όταν η κόρη που είχε αποκτήσει μαζί με την ερωμένη του κόντευε να γίνει είκοσι ετών.

Έχοντας μείνει στη σκιά στη διάρκεια των 33 ετών της σχέσης τους, η κρυφή αγαπημένη του πρώην προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν, η Αν Πενζό, δίνει εξηγήσεις για την «υποταγή» της που την οδήγησε να «αποδεχθεί το απαράδεκτο», σε συνεντεύξεις της που άρχισαν να δημοσιοποιούνται αυτή την εβδομάδα.

 

1
Η Μαζαρίν στην κηδεία του πατέρα της, Φρανσουά Μιτεράν.

 

Η Αν Πενζό ήταν μόλις 19 ετών όταν γνώρισε τον Φρανσουά Μιτεράν το 1962. Εκείνος ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο γιών. Δεν θα εξέταζε ποτέ το ενδεχόμενο να πάρει διαζύγιο από την Ντανιέλ, τη σύζυγό του, μια ισχυρή προσωπικότητα και πολύ στρατευμένη στην πολιτική. Έμελλε ο έρωτάς τους να μείνει στο παρασκήνιο για 33 ολόκληρα χρόνια, δημιουργώντας μαζί μία δεύτερη – για εκείνον – οικογένεια.

Πρώην συντηρήτρια μουσείων, η 73χρονη Αν Πενζό μεγάλωσε μία κόρη που την έκρυβε για καιρό, την Μαζαρίν.

2
Η Αν Πενζό, με την ιδιότητά της ως συντηρήτρια μουσείων, ξεναγεί σε μουσείο τον Φρανσουά Μιτεράν και υπουργούς του. Τότε, ουδείς γνώριζε για τον μυστικό έρωτα του Γάλλου προέδρου.

 

Η Πενζό μιλάει «με σεμνότητα, αλλά χωρίς ταμπού» για την κρυφή σχέση της με τον σοσιαλιστή πρόεδρο που πέθανε το 1996, σε μια σειρά συνομιλιών με τον ιστορικό Ζαν-Νοέλ Ζανενέ στον ραδιοσταθμό France Culture.

 

 

«Αποδέχθηκα το απαράδεκτο: Να υποταχθώ»

Απόγονος ενός εκ των έξι στραταρχών της Γαλλίας κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Αν Πενζό αναφέρεται στις συνομιλίες αυτές στο βάρος που είχαν οι παραδόσεις στις οικογένειες της υψηλής γαλλικής μπουρζουαζίας.

«Ήταν η επαρχία, πολύ αντιδραστική, της δεξιάς, όχι ανεπτυγμένη (…). Πιστεύω πως αυτό μέτρησε πολύ, επειδή καταλάβαινες πολύ καλά αυτό το ζήτημα του καθήκοντος…», αφηγείται.

3
Μόλις 14 μήνες πριν τον θάνατό του, ο Φρανσουά Μιτεράν επέτρεψε στους παπαράτσι να τον φωτογραφίσουν με την Μαζαρίν, την κόρη που απέκτησε με την Αν Πενζό.

 

Ενθυμούμενη τις συζητήσεις με την οικογένειά της, υπογραμμίζει: «Και τι δεν άκουσα, για παράδειγμα, για τη γυναίκα … η γυναίκα είναι ένας άνθρωπος που οφείλει να είναι υποταγμένος, που δεν πρέπει να έχει καμιά πνευματική ζωή».

«Αυτή η πλευρά της υποταγής με έκανε να αποδεχθώ ουσιαστικά το απαράδεκτο», υπογραμμίζει η ίδια.

 

5
Η Αν Πενζό με την κόρη της, Μαζαρίν.

 

Οι ερωτικές επιστολές του Μιτεράν στην Πενζό

Πριν λίγες ημέρες προκάλεσε αντιδράσεις στην Γαλλία η απόφαση της Πενζό να εκδώσει περισσότερες από 1.200 φλογερές επιστολές του εραστή της σε μια συλλογή με τίτλο «Επιστολές στην Αν, 1962-1995».

Η ίδια εξηγεί πως, έπειτα από αίτημα του Ινστιτούτου Φρανσουά Μιτεράν, άνοιξε και πάλι μια αλληλογραφία, «που είχε αρχίσει πριν από περισσότερο από μισό αιώνα», ενόψει του εορτασμού, το 2016, των εκατό χρόνων από τη γέννηση του πρώην αρχηγού του κράτους.

«Ω πόθε της αγκαλιάς σου, του είναι σου, της φωτιάς και της φουσκοθαλασσιάς, της κραυγής που μας αποθέτει στις όχθες ενός άλλου κόσμου…», γράφει σε μια απ’ αυτές για την «πολυαγαπημένη Αν», αποκαλώντας την «Θησαυρό των θησαυρών» και «δημιουργό χαράς».

Οι περίπου 1.200 επιστολές με παραλήπτη την μητέρα της κρυφής κόρης του, της Μαζαρίν, σκιαγραφούν το πορτρέτο ενός άνδρα ερωτευμένου, αισθησιακού και ρομαντικού. Οι πρώτες, δειλές επιστολές του χρονολογούνται από το 1962, τη χρονιά της συνάντησής του με την Αν Πενζό. Σαράντα έξι χρόνων τότε, είναι παντρεμένος με την Ντανιέλ Μιτεράν και πατέρας δύο γιων, γερουσιαστής και πρώην υπουργός. Εκείνη, κόρη «καλής οικογενείας» και παθιασμένη με τις καλές τέχνες, είναι μόλις 19 ετών.

Στην πρώτη επιστολή του υπόσχεται στην «δεσποινίδα Αν Πενζό» να της στείλει ένα βιβλίο του, τον «Σωκράτη» του Πλάτωνα. «Αυτό το μικρό βιβλίο θα είναι ο αγγελιαφόρος που θα σας μιλήσει για την πιστή ανάμνηση που διατηρώ από μερικές ημέρες ενός ωραίου καλοκαιριού», της γράφει.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...