Απάντηση Ν. Δένδια στις καταγγελίες περί κακοποίησης συλληφθέντων στη ΓΑΔΑ

Απάντηση Ν. Δένδια στις καταγγελίες περί κακοποίησης συλληφθέντων στη ΓΑΔΑ
Σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία μετέφεραν καταγγελίες για κακοποίηση συλληφθέντων στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής μετά από αντιφασιστική μοτοπορεία το βράδυ της 30ης Σεπτεμβρίου, απαντά με έγγραφό που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Οι βουλευτές Δημήτρης Τσουκαλάς, Τάσος Κουράκης, Μαρία Κανελλοπούλου, Βασιλική Κατριβάνου και Αφροδίτη Σταμπουλή επικαλούνται καταγγελίες -μεταξύ των οποίων και των συνηγόρων των συλληφθέντων- για ξυλοδαρμό των διαδηλωτών κατά τη σύλληψή τους, αλλά και στη ΓΑΔΑ, και στο πλαίσιο αυτό ζητούν να ενημερωθεί η Βουλή για αν θα διενεργηθεί έρευνα για τα καταγγελλόμενα.

Στην έγγραφη απάντησή του που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 26/10, ο υπουργός Ν. Δένδιας επικαλείται ενημέρωση από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας σύμφωνα με την οποία, κατά τον έλεγχο της μηχανοκίνητης ομάδας, τραυματίστηκαν πέντε αστυνομικοί και προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε τέσσερις υπηρεσιακές δίκυκλες μοτοσικλέτες και στα ατομικά δημόσια είδη αυτών.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, «για την αντιμετώπιση της επίθεσης οι αστυνομικοί προέβησαν στη χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και συνέλαβαν 15 πολίτες από τους συμμετέχοντες στη μηχανοκίνητη πορεία, οι οποίοι δήλωσαν ότι ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Για τις πράξεις αυτές σχηματίστηκε ποινική δικογραφία από την υποδιεύθυνση της Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών».

Ο υπουργός ενημερώνει, επίσης, ότι από τη διεύθυνση ’μεσης Δράσης Αττικής διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες τραυματισμού των αστυνομικών, η πρόκληση ζημιών στις υπηρεσιακές μοτοσικλέτες, η χρήση υλικών μέσων από αυτούς και η πρόκληση φθορών στα δημόσια είδη κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της 30.09.2012.

Στο πλαίσιο της ΕΔΕ, διευκρινίζει, θα διερευνηθούν και τα καταγγελλόμενα, καθώς και ο αναφερόμενος ξυλοδαρμός των συλληφθέντων εντός της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής: «Επιπλέον, κατά τη διενέργεια της εν λόγω ΕΔΕ θα διερευνηθεί η από 3.10.2012 ανώνυμη καταγγελία (email) και τα δημοσιεύματα της εφημερίδας Guardian και της ιστοσελίδας bloko.gr, αντίστοιχα, καθώς και οποιοδήποτε συναφές αποδεικτικό στοιχείο περιέλθει στα αρμόδια όργανα από τους αναφερόμενους ως παθόντες, τους συνηγόρους αυτών κ.λπ.», αναφέρει στο έγγραφό του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πηγή: brifingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...