Απάντηση στην ύφεση οι στοχευμένες επενδύσεις

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΤΟ «ΖΟΡΙ» ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ                                                                           

Στην μέγγενη των μνημονίων και κάτω από την αυστηρή επιτροπεία των δανειστών, η χώρα δεν κατάφερε να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Τώρα, στο κατώφλι του 2017, υπάρχει μία δέσμη δράσεων και προγραμμάτων χρηματοδότησης που φέρνουν αισιοδοξία.

Αν η θεωρεία γίνει πράξη, η ελληνική αγορά θα ανασάνει μετά από έξι χρόνια στο βυθό της ύφεσης. Ο «υφυπουργός ΕΣΠΑ», όπως έγινε γνωστός ο Αλέξης Χαρίτσης, αναβαθμίστηκε με τον ανασχηματισμό, σε αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, σηματοδοτώντας την μεγάλη βαρύτητα που έχει η χρηματοδότηση της αγοράς για τα σχέδια της κυβέρνησης.

Το υπουργείο, έχει στο οπλοστάσιό του, εργαλεία όπως είναι το ΕΣΠΑ, το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και ο Αναπτυξιακός Νόμος. Όλα τα προγράμματα, ακόμα και η πιο μικρή δράση που αντλεί χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, έχουν  συγκεκριμένο ρόλο σε ένα ευρύτερο σχέδιο.

Από τους αρμοδίους ακούγονται νούμερα, όπως 6,75 δις ή 9 δις ευρώ, για τον κουμπαρά των επενδύσεων, ποσά που αλλάζουν ανάλογα με τη διαθέσιμη χρηματοδότηση, την απορροφητικότητα και την συμμετοχή.

Όμως, την ώρα που η φορολογία των επιχειρήσεων, αντί να μειώνεται (για να κάνει το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον πιο φιλόξενο), αυξάνεται, μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές και το ενεργειακό κόστος, ποιος ξένος επενδυτής θα έφερνε τα χρήματά του στην Ελλάδα;

Την ώρα που οι γειτονικές μας χώρες στα βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο, έχουν συντελεστές μέχρι και 10%, γιατί κάποιος να επιλέξει την πιο ακριβή γραφειοκρατία της Αθήνας;

Στην πρώτη συνέντευξη από την νέα του θέση, ο Αλέξης Χαρίτση περιέγραψε, πώς με τα νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία για τις επιχειρήσεις, τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, και με θεσμικές παρεμβάσεις, το υπουργείο Οικονομίας στοχεύει στην ανατροπή του κλίματος αποεπένδυσης.

Στο κυνήγι των νέων  στρατηγικών επενδύσεων, ο ίδιος αναφέρει ότι στο υπουργείο, «στοχεύουμε σε επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές που θα είναι βιώσιμες οικονομικά και περιβαλλοντικά, και θα δημιουργούν ποιοτικές θέσεις εργασίας», τόνισε σε συνέντευξή του στο αθηναϊκό πρακτορείο. 

«Προτεραιότητα είναι πράγματι να αναστρέψουμε το κλίμα αποεπένδυσης που έχει εδραιωθεί στην ελληνική οικονομία ως συνέπεια της δημοσιονομικής κρίσης και των υφεσιακών πολιτικών που ακολουθήθηκαν για την αντιμετώπισή της. Στοχεύουμε σε επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, που θα είναι βιώσιμες, οικονομικά και περιβαλλοντικά, και θα δημιουργούν ποιοτικές θέσεις εργασίας».

Οι φόροι δεν θα πέσουν, μέχρι να αποκτήσει η κυβέρνηση την δυνατότητα να αντλεί από αλλού έσοδα ή  μέχρι να πέσουν οι στόχοι τον μνημονίων.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...