«Απέναντι στην τυραννία»: 20 μαθήματα από τον 20ό αιώνα από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

Γράφει ο

Σταύρος Ξηντάρας

 

«ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΥΡΑΝΝΙΑ» 20 μαθήματα από τον 20ό αιώνα, τιτλοφορείται το βιβλίο που έγραψε ο TIMOTHY SNYDER. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, σε μετάφραση της Κατερίνας Σχινά. Τιμή: 10,99 €

Δεν είμαστε σοφότεροι από τους Ευρωπαίους που είδαν τη δημοκρατία να υποκύπτει στον φασισμό, τον ναζισμό ή τον κομμουνισμό στον εικοστό αιώνα. Το μόνο μας πλεονέκτημα είναι ότι μπορούμε να διδαχθούμε από την εμπειρία τους. Και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να το πράξουμε. Το βιβλίο παρουσιάζει είκοσι μαθήματα από τον εικοστό αιώνα, προσαρμοσμένα στις σημερινές συνθήκες.

Από τον πρόλογο του συγγραφέα

 

Γραμμένο μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, το βιβλίο μέσα στα είκοσι κεφάλαιά του ανατρέχει σε εκατό χρόνια ιστορίας, µε σταθμούς την ανάδυση του φασισμού, του ναζισμού και του κομουνισμού. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο πώς εγκαθιδρύθηκαν αυτά τα καθεστώτα, στο πώς επιβλήθηκαν σε λαούς που παρακολουθούσαν σαν υπνωτισμένοι τη µία παραβίαση των δημοκρατικών αρχών μετά την άλλη, στο πώς παρέσυραν απλούς πολίτες και τους μετέτρεψαν σε όργανα των δόλιων σκοπών τους. Το βιβλίο αυτό δείχνει πόσο ανεπαίσθητα, πόσο σταδιακά, χωρίς να γίνει αντιληπτό από την αρχή, μπορεί ένα δηµοκρατικό πολίτευµα να απολέσει τους αρμούς του και να διαλυθεί.

 

Η υπονόµευση της δημοκρατίας δεν είναι ποτέ άμεση. Γίνεται µε μικρά, ύπουλα βήµατα, µε την επίκληση της «βούλησης του λαού», µε τη µεταµφίεση του αυταρχισµού σε πράξεις που υποτίθεται ότι απηχούν το κοινό αίσθημα, αλλά αποδεικνύονται καταλυτικές της ελευθερίας. Η επαγρύπνηση όλων µας είναι απαραίτητη.

Ο συγγραφέας

Ο Timothy Snyder είναι Αμερικανός ιστορικός, συγγραφέας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, συνεργάτης του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Σπουδών της Βιέννης και του Κολεγίου της Ευρώπης που εδρεύει στη Βαρσοβία. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Μπράουν και πήρε το διδακτορικό του το 1997 από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ειδικεύτηκε στην ιστορία της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και του Ολοκαυτώματος. Είναι μέλος του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων των ΗΠΑ, της Επιτροπής Αρχών του Μουσείου Ολοκαυτώματος των (Holocaust Memorial Museum) και μετέχει στη συντακτική επιτροπή των περιοδικών Journal of Modern European History και East European Politics and Societies. Άρθρα του δημοσιεύονται τακτικά σε πολλά αμερικανικά και ευρωπαϊκά έντυπα (International Herald Tribune, The Nation, New York Review of Books, Times Literary Supplement, The New Republic κ.α.). Το βιβλίο του Αιματοβαμμένοι τόποι: Η Ευρώπη ανάμεσα στον Χίτλερ και τον Στάλιν (Bloodlands: Europe between Hitler and Stalin), που εκδόθηκε το 2010, μεταφράστηκε σε 20 γλώσσες και τιμήθηκε με τα βραβεία Kazimierz Moczarski Historic Award (2012) και Hannah Arendt Prize (2013), θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2017 από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.         

 

 

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITISMOS/288139-Apenanti-sten-tyrannia-20-mathemata-apo-ton-20o-aiona-apo-tis-ekdoseis-Papadopoylos ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...