Απαράδεκτες μεθοδεύσεις για το κυνήγι στον Αμβρακικό

 Ερώτηση του Μιχ. Τρεμόπουλου στην ευρωβουλή για την άρση απαγόρευσης

Το ζήτημα πρόσφατων μεθοδέυσεων για άρση απαγόρευσης του κυνηγιού στον πυρήνα της διεθνούς σημασίας προστατευόμενης περιοχής του Αμβρακικού Κόλπου, φέρνουν στην ευρωβουλή οι Οικολόγοι Πράσινοι με ερώτησή του ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλου.

Στην ερώτηση επισημαίνεται η αμφισβητούμενη νομιμότητα των αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας (2607/9-9-2011 και 2078/9-9-2011), οι οποίες βασίστηκαν σε ατεκμηρίωτες προτάσεις τοπικών Δασαρχείων και προβλέπουν να επιτρέπεται η θήρα σε περίπου 12% του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού, όπου απαγορεύεται από το 1990. Επιδεινώνονται έτσι οι ισχύοντες όροι προστασίας (με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 11989 – ΦΕΚ Δ’ 123/21-03-2008) και καταστρατηγείται το θεσμικό πλαίσιο του νόμου 3937/2011, το οποίο προβλέπει ότι αρμοδιότητα για τον καθορισμό χρήσεων και δραστηριοτήτων εντός των Εθνικών Πάρκων έχει μόνο το ΥΠΕΚΑ.

Επίσης, τονίζεται ότι η καθυστέρηση τόσο της ανάκλησης των επίμαχων αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όσο και της έκδοσης απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος για απαγόρευση της θήρας, έχουν δημιουργήσει σοβαρό νομικό κενό στην προστασία της περιοχής. Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ρωτά, λοιπόν, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τι μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε να αποφευχθεί σκόπιμη όχληση και εκ λάθους θανάτωση προστατευόμενων ειδών της Οδηγίας 2009/147/ΕΚ σε αυτή την περιοχή διεθνούς σημασίας.

 «Πρόκειται για μια απαράδεκτη ενέργεια, ενδεικτική της περιφρόνησης προς το δημόσιο συμφέρον και της εμπλοκής τοπικών παραγόντων σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες εξυπηρέτησης του κυνηγετικού λόμπυ», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Τέτοιες πρακτικές πρέπει τάχιστα να στιγματιστούν ώστε να μη λάβουν διαστάσεις Με τις μεθοδεύσεις αυτές το εξαιρετικά σημαντικό καθεστώς προστασίας στους πυρήνες των προστατευόμενων περιοχών ουσιαστικά καταργείται, επιτρέποντας στους κυνηγούς να πυροβολούν πρακτικά ακόμη και στα πιο εύθραυστα οικοσυστήματα! Επειδή οι κυνηγετικές οργανώσεις έχουν φτάσει να θεωρούν τον εαυτό τους τον αδιαμφισβήτητο κυρίαρχο επί της ελληνικής φύσης, καιρός είναι να ληφθούν δραστικά μέτρα για την οριοθέτηση τέτοιων αντιλήψεων. Η αναγνώριση της ανεπάρκειας των τοπικών Δασαρχείων, της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν αποτελούν δικαιολογία για την έκδοση λευκής κάρτας για οποιαδήποτε αυθαιρεσία. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος οφείλει να βάλει άμεσα τα πράγματα στη θέση τους με νέα υπουργική απόφαση που θα επιβεβαιώνει την απαγόρευση».

Για περισσότερες πληροφορίες:  6944 869772

(ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του Μιχάλη Τρεμόπουλου)

Θέμα: Άρση απαγόρευσης της θήρας στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού (SPA: GR211004)

Πρόσφατες αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας (2607/9-9-2011 και 2078/9-9-2011), βασισμένες σε προτάσεις τοπικών Δασαρχείων, επιτρέπουν τη θήρα σε περίπου 12% του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού (ανατολικές και δυτικές χερσαίες περιοχές – Ζώνες Α και Α1), όπου απαγορεύεται από το 1990. Μία τέτοια απόφαση επιδεινώνει τους όρους προστασίας [1] και αντίκειται στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο του νόμου 3937/2011 [2], οπότε η νομιμότητά της πάσχει. Επιστολή 10 ελληνικών περιβαλλοντικών ΜΚΟ προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος [3] αναφέρει ότι η θήρα σε ένα τόσο πλούσιο και ευαίσθητο οικοσύστημα δημιουργεί υψηλά επίπεδα όχλησης για παγκοσμίως απειλούμενα είδη της περιοχής (π.χ. Αργυροπελεκάνο), ενώ παράλληλα ενέχει σοβαρούς κινδύνους θανάτωσης σπάνιων ειδών πουλιών λόγω λάθους αναγνώρισης (π.χ. Βαλτόπαπια). Άλλωστε, η θήρα στο Εθνικό Πάρκο επιτρέπεται στη Ζώνη Β. Aπό το 1990, οι αρμόδιες για τη φύλαξη υπηρεσίες έχουν επιδείξει αναποτελεσματικότητα στην πάταξη της εκτεταμένης λαθροθηρίας, με αποτέλεσμα να καταγράφονται ετησίως πολύ σοβαρά περιστατικά θανάτωσης και λαθρεμπορίας παγκοσμίως απειλούμενων ειδών [4]. Το επιχείρημα ότι η άσκηση νόμιμης θήρας θα μειώσει το εκτεταμένο φαιν

όμενο της λαθροθηρίας είναι ατεκμηρίωτο και ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα καθεστώτα προστασίας όλων των Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας και υγροτόπων Ραμσάρ όπου συναντάται λαθροθηρία.

Η καθυστέρηση τόσο της ανάκλησης των αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όσο και της έκδοσης απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος για απαγόρευση της θήρας, έχουν δημιουργήσει σοβαρό νομικό κενό στην προστασία της περιοχής.

Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει η Επιτροπή ώστε να αποφευχθεί σκόπιμη όχληση και εκ λάθους θανάτωση προστατευόμενων ειδών της Οδηγίας 2009/147/ΕΚ σε αυτή την περιοχή διεθνούς σημασίας;

[1] που ισχύουν με την ΚΥΑ 11989 (ΦΕΚ Δ’ 123/21-03-2008).

[2] το οποίο προβλέπει πως αρμοδιότητα για τον καθορισμό χρήσεων και δραστηριοτήτων εντός των Εθνικών Πάρκων έχει μόνο το ΥΠΕΚΑ.

[3] http://arcturos.wordpress.com/2011/09/13/amvrakikos/

[4] Ντόπιοι κυνηγετικοί κύκλοι φαίνεται ότι ενέχονται τα τελευταία χρόνια σε σκόπιμες καταστροφές αυγών πελεκάνων, γεγονός που έχει εκθέσει διεθνώς την χώρα και οδηγεί σε οικοτουριστικό μποϋκοτάζ την ευρύτερη περιοχή που περιλαμβάνεται ήδη από το 1990 στην «μαύρη λίστα» των περιοχών της Σύμβασης Ραμσάρ (Κατάλογος Μοντρέ): http://ipirotiki.wordpress.com/2011/09/20/sos-%CE%B1%CE%BC%CE%B2%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%BC%CE%AE%CF%80%CF%89%CF%82-%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA/

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...