Απλήρωτους φόρους 692 εκατ. ευρώ, άφησαν οι φορολογούμενοι τον Ιούνιο

Απλήρωτους φόρους 692 εκατ. ευρώ, άφησαν οι φορολογούμενοι τον Ιούνιο

Ολοταχώς προς τα 100 δις τα «φέσια» στο Δημόσιο!

Απλήρωτους φόρους 692 εκατ. ευρώ, άφησαν οι Έλληνες φορολογούμενοι τον Ιούνιο, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μία φορά ότι η υπερφορολόγηση που έχει παγιωθεί μέσα στον καιρό των μνημονίων, έχει εξαντλήσει τη φοροδοτική τους ικανότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), οι νέες (εντός του 2017) ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς το Δημόσιο, ανέβηκαν στα  5,475 δις ευρώ στο τέλος του Ιουνίου από 4,748 δις ευρώ, τον Μάιο. 

Το «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος», έχει αρχίσει να ακούγεται όλο και περισσότερο, με τα ίδια στοιχεία να δείχνουν ότι πρόκειται για μία μηνιαία αύξηση της τάξης των 727 εκατ. ευρώ συνολικά, όμως αφού  αφαιρεθούν τα μη φορολογικά χρέη τότε οι «καθαρές» νέες ληξιπρόθεσμες  οφειλές  διαμορφώνονται σε 692 εκατ. ευρώ.

Το «βουνό των χρεών» συνεχίζει να… ψηλώνει με τις νέες οφειλές να προστίθενται στα 90,168 δις ευρώ των παλαιών (έως το τέλος του 2016) που έχουν μαζευτεί. Αυτό σημαίνει ότι έχοντας ήδη φτάσει στα 95,643 δις ευρώ, πριν καλά-καλά ξεκινήσει η περίοδος των φόρων, η εκτίμηση ότι στο τέλος του 2017,  θα ξεπεράσουν τα 100 δις ευρώ, φαίνεται όλο και πιο πιθανή.

Μάλιστα, αν και δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία Ιουλίου, πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, θέλουν τον Ιούλιο, που είναι και ο πρώτος φόρο-μήνας του έτους (ξεκίνησαν οι δόσεις του φόρου εισοδήματος), οι απλήρωτοι φόροι να ανέβηκαν σημαντικά.  Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι ότι τρεις στους δέκα φορολογούμενους δεν κατέβαλαν εμπρόθεσμα την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, που σημαίνει ότι πριν υπολογιστούν τα υπόλοιπα, υπάρχουν ήδη 671 εκατ. ευρώ απλήρωτα.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, ανοίγουν τον «ασκό του Αιόλου»,για άλλες δυσάρεστες καταστάσεις, όπως τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις και πλειστηριασμοί). Ήδη σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής, στο τέλος Ιουνίου είχαν  ληξιπρόθεσμες οφειλές 3.805.423 φορολογούμενοι!  Από αυτούς ένα πολύ μεγάλο μέρος  (1.608.263 φορολογούμενοι) είχαν οφειλές που δίνουν την δυνατότητα στις Εφορίες να προχωρήσει σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, με την συντριπτική πλειονότητα να είναι κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Πλέον,  οι φορολογούμενοι που βρίσκονται υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης αυξήθηκαν στο 59,14% (951.114 ΑΦΜ). Μπορεί το «μακρύ χέρι» της Εφορίας, να φέρνει ανατροπές στους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά η πολιτική δεν αναμένεται να περιοριστεί, αφού εκτός από το ότι θεωρείται πολύ αποδοτική από τους θεσμούς, γεμίζει σταθερά τα ταμεία. Συγκεκριμένα, μέσω κατασχέσεων και ρυθμίσεων οφειλών, έχουν εισρεύσει περισσότερα από 2,32 δις ευρώ από τις αρχές του έτους (από παλιές και νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές).

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/295920-Aplerotoys-phoroys-692-ekat-eyro-aphesan-oi-phorologoymenoi-ton-Ioynio ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...