Αποβολή: 4 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, το 10% των κλινικά αναγνωρισμένων κυήσεων καταλήγει σε αποβολή.         

Κοινούς παράγοντες κινδύνου αποτελούν η προχωρημένη ηλικία της μητέρας και το ιστορικό αποβολών.

Υπάρχουν όμως και άλλοι, όχι τόσο συνηθισμένοι παράγοντες, που μπορεί να προκαλέσουν αποβολή, όπως οι εξής:

Θερινή ώρα

Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση και είχαν ήδη μία αποβολή στο παρελθόν θα πρέπει να αποφεύγουν την εμβρυομεταφορά κατά τους θερινούς μήνες. Νέα μελέτη επιστημόνων από το Boston Medical Center, η οποία αναμένεται να ρίξει φως σχετικά με τον αντίκτυπο του κιρκάδιου ρυθμού στην αναπαραγωγή και τη γονιμότητα, διαπίστωσε ότι η θερινή ώρα συμβάλλει σε υψηλότερα ποσοστά αποβολών μεταξύ των γυναικών που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση και είχαν ήδη μία αποβολή κατά το παρελθόν.

Αντιμυκητιασικά φάρμακα

Μια μεγάλη μελέτη ερευνητών στη Δανία έδειξε ότι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο για την αντιμετώπιση των μυκητιάσεων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής εάν ληφθεί στην αρχή της κύησης. Οι ερευνητές εξέτασαν τα αρχεία ενός εκατομμυρίου κυήσεων στη Δανία και σύγκρινε την εξέλιξή τους στις γυναίκες που είχαν λάβει φλουκοναζόλη με την εξέλιξη σε αυτές που δεν είχαν λάβει. Βρέθηκε ότι οι γυναίκες που έλαβαν το φάρμακο κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 μηνών της εγκυμοσύνης ήταν σχεδόν 50% πιο πιθανό να αποβάλουν σε σύγκριση με αυτές που δεν το έλαβαν. Ο αυξημένος κίνδυνος βρέθηκε και σε αυτές που έλαβαν τη χαμηλή δόση των 150 mg, αλλά οι γυναίκες που έλαβαν μεγαλύτερες δόσεις είχαν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής. Αν και απέβαλε λιγότερο οπό το 10% σε κάθε ομάδα, στο σύνολο 710 γυναίκες, οι ερευνητές συνιστούν στους ιατρούς να συνταγογραφούν με μεγάλη προσοχή το φάρμακο αυτό στην αρχή της κύησης.

Ανεπάρκεια βιταμίνης Ε

Όταν το έμβρυο δεν λαμβάνει από τη μητέρα του επαρκή ποσότητα βιταμίνης Ε είναι αυξημένος ο κίνδυνος αποβολής, καθώς η έλλειψη αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη των ζωτικών οργάνων και στην επιβίωση του μωρού.

Παθητικό κάπνισμα

Μεγάλη μελέτη που συμπεριέλαβε 80.762 γυναίκες οι οποίες είχαν εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα, έδειξε ότι είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο θνησιγένειας, αποβολών ή έκτοπης κύησης, σε σύγκριση με γυναίκες μη καπνίστριες, που δεν είχαν εκτεθεί στο παθητικό κάπνισμα. Ειδικότερα, οι συγκεκριμένες γυναίκες είχαν 61% περισσότερες πιθανότητες να έχουν έκτοπη εγκυμοσύνη, 55% περισσότερες για θνησιγένεια, και 17% να αποβάλουν, σε σύγκριση με μη καπνίστριες που είχαν χαμηλή έκθεση στο παθητικό κάπνισμα.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...