Αποκάλυψη: Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης για τις φυλακές

Η κυβέρνηση αλλάζει τα πάντα στις  ελληνικές φυλακές στα πρότυπα της Αυστρίας. Επισκεπτήριο 24ωρου με όλη την οικογένεια, συνομιλία μέσω σκάιπ και ημιελεύθερη διαβίωση με βραχιολάκι αφού τα πρόστιμα από το 2008 και μετά πέφτουν σαν βροχή -Πληρώνουμε πρόστιμα 2 εκατομμυρίων στο ΕΔΑΔ για τις συνθήκες των φυλακών.

Αλλάζουν τα πάντα στις ελληνικές φυλακές μετά την απόφαση της κυβέρνησης να απαλλαγούμε αφενός από ένα αναχρονιστικό σωφρονιστικό σύστημα και αφετέρου από τα πρόστιμα που καλείται να πληρώσει η χώρα για τις ολιγωρίες προηγούμενων κυβερνήσεων για στις συνθήκες διαβίωσης στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.  Πρόστιμα  δύο εκατομμυρίων ευρώ καλείται να πληρώσει η χώρα μας με βάση αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από το 2008 και μετά για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές, με την επιτροπή για την πρόληψη των βασανιστηρίων να κρούει το καμπανάκι του κινδύνου και με δημόσια δήλωσή της το 2011 να εξαπολύει σκληρή κριτική στην Ελλάδα. Τη στιγμή δηλαδή που κόβονται μισθοί και συντάξεις και η χώρα έχει ανάγκη ακόμα και το τελευταίο ευρώ, αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε εκατομμύρια για ζητήματα που θα έπρεπε να είναι λυμένα εδώ και δεκαετίες από το ελληνικό κράτος. Η αλήθεια βέβαια είναι πως από το 2011 και μετά η πολιτεία σε επίπεδα σωφρονιστικής πολιτικής επιχειρεί να συμμορφωθεί  και να εναρμονιστεί με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (CPT) ώστε να καταστρωθεί ένα εθνικό σχέδιο για τη λειτουργία των φυλακών.

Τα πρώτα συμπεράσματα έχουν ήδη διεξαχθεί, αφού έχει γίνει σαφές ότι το ζήτημα του υπερπληθυσμού των φυλακών δεν λύνεται μόνο με την κατασκευή νέων φυλακών. Ωστόσο και η δεύτερη πρακτική που ακολουθείται, αυτή της νομοθέτησης έκτακτων μέτρων αποφυλάκισης, μπορεί να επιλύει προσωρινά το πρόβλημα, όμως αυτό επανέρχεται, εάν δεν συνοδεύεται από άλλες πολιτικές, στο επίπεδο της επανένταξης ή της μείωσης της υποτροπής των κρατουμένων. Οι προτάσεις που σύντομα θα υλοποιηθούν είναι στα πρότυπα του Αυστριακού μοντέλου:

-Η εργασία είναι το πρώτο πράγμα στο οποίο δίνουν έμφαση οι αυστριακές φυλακές αφού οι κρατούμενοι των φυλακών δουλεύουν υποχρεωτικά.

-στόχος είναι, βγαίνοντας, ο κατάδικος να μπορεί να εργαστεί, να εξασφαλίσει τα προς το ζην και να μην υποτροπιάσει.

-Ο μισθός που παίρνει μηνιαία, φορολογείται, ενώ ένα μέρος επιστρέφει στη φυλακή για τις ανάγκες της. Στην τσέπη του κρατουμένου μένει περίπου το 50%.

-Στην Αυστρία, υπάρχει υποχρεωτική εκπαίδευση των υποψήφιων υπαλλήλων για 12 μήνες. Και μόνο όταν περάσει 6ετία μονιμοποιούνται ως υπάλληλοι των φυλακών,

-Ηλεκτρονικό βραχιολάκι και ημιελεύθερη διαβίωση : Κρατούμενοι που κάνουν ημιελεύθερη διαβίωση το πρωί πηγαίνουν στην εργασία τους και το βράδυ γυρίζουν στη φυλακή. Μπαίνοντας, ταχτοποιούνται με δακτυλικό αποτύπωμα, ενώ τούς γίνεται έλεγχος για χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών.

-Άθληση σε πλήρως εξοπλισμένα γυμναστήρια, φλιπεράκια στους διαδρόμους, γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, αλλά και πρόσβαση σε βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες είναι μερικές από τις ανέσεις που απολαμβάνουν οι φυλακισμένοι στην Αυστρία.

-Στην Αυστρία, ο θεσμός της ηλεκτρονικής επιτήρησης είναι ευρέως διαδεδομένος, αφού συνολικά φορούν βραχιολάκι 310 κρατούμενοι σε όλη τη χώρα. Ο θεσμός είναι ενεργός από το 2010 και μπορεί να εφαρμόζεται είτε κατ’ οίκον (όπως στη χώρα μας) είτε κατά τη διάρκεια της εργασίας.

-Συνάντηση μέσω Διαδικτύου : Εφαρμόζεται εδώ και αρκετό καιρό το επισκεπτήριο μέσω Skype. Ο κρατούμενος υποβάλλει μία αίτηση για online επισκεπτήριο, και το πρόσωπο το οποίο θέλει να συναντήσει απαντά ότι επιθυμεί να συναντηθεί διαδικτυακά με τον φυλακισμένο. Δίνει τα στοιχεία του, και στη συνέχεια η αίτηση περνάει από το συμβούλιο της φυλακής για να πάρει έγκριση. Το επισκεπτήριο παίρνει σάρκα και οστά με τη διακριτική παρουσία ενός ψυχολόγου, ο οποίος ωστόσο δεν ακούει τα όσα λέγονται.

-Στα πρότυπα της Αυστρίας, αναμένεται να δημιουργηθεί δωμάτιο όπου ο κρατούμενος θα μπορεί να βρεθεί με την οικογένειά του μέχρι και 24 ώρες. Ο χώρος είναι διαμορφωμένος σαν κανονικό σπίτι και διαθέτει από τηλεόραση μέχρι κουζίνα.

-Στόχος του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να έχει ολοκληρώσει τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό του μέχρι τον Μάρτιο του 2017 και να αρχίσει να υλοποιείται.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/KOINONIA/271454-Apokalypse-Olo-to-schedio-tes-kyberneses-gia-tis-phylakes ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...