Αποκλείει αλλαγή στα όρια ηλικίας των δικαστών ο Κοντονής

«Κάνουν μαθήματα στους δικαστές, αυτοί που με ελεεινή διαδικασία παρέδωσαν τον Οτσαλάν»

Απέρριψε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής, το ενδεχόμενο αλλαγής των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών, λέγοντας ότι η συνταγματική διάταξη είναι ρητή και δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο.

«Πριν από περίπου τρεις μήνες είχα τοποθετηθεί για το ζήτημα και είχα πει ότι στο πλαίσιο του Συντάγματος δεν μπορεί να γίνει αλλαγή των ορίων συνταξιοδότησης των δικαστών με νόμο, γιατί έχουμε μια ρητή συνταγματική διάταξη η οποία δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο», ανέφερε ο Στάυρος Κοντονής στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου μπορεί να συνεδριάζει και να εκφράσει απόψεις εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης.

Αναφορικά με το αν επιτρέπεται κάποια αλλαγή πρόσθεσε ότι έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια και το κάνει και σήμερα «για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία».

Ο Σταύρος Κοντονής ήταν έντονα επικριτικός έναντι των δικαστικών ενώσεων για «τη σφοδρότητα και την ταχύτητα με την οποία εκδίδονται ανακοινώσεις και βάλλει ο ένας εναντίον του άλλου, οι δικαστές μεταξύ τους».

Όπως είπε, «δίνεται μια εικόνα εμφυλίου, η οποία πλήττει το κύρος της Δικαιοσύνης και απογοητεύει το σύνολο των πολιτών και της κοινωνίας. «Με αυτές τις ανακοινώσεις δημιουργείται μια αίσθηση στην κοινωνία, ότι δεν υπάρχει ούτε όριο, ούτε φραγμός ούτε τίποτα», πρόσθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Έχω κάνει κατ’ επανάληψη δημόσιες εκκλήσεις να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και να λυθούν αυτά τα ζητήματα εντός των θεσμικών οργάνων της Δικαιοσύνης και της Πολιτείας», συμπλήρωσε ο Σταύρος Κοντονής.

«Δημοσιογράφοι και πολιτικοί που πρωταγωνίστησαν στο “όνειδος για τον νομικό πολιτισμό της χώρας” παραδίδοντας τον Οτσαλάν χωρίς να συνεδριάσει καμία επιτροπή και να κρίνει κανένα δικαστήριο, κάνουν μαθήματα στους δικαστές και την κυβέρνηση για την υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών», ανέφερε ακόμα ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Κάνοντας αναφορά στην υπόθεση Οτσαλάν, ο Σταύρος Κοντονής σημείωσε ότι «ήταν μία εντελώς παράνομη διαδικασία, τίποτε δεν έγινε με νόμιμο τρόπο, αυτός ο άνθρωπος στην ουσία παραδόθηκε με έναν μυθιστορηματικό τρόπο», αντίθετα με την περίπτωση των Τούρκων αξιωματικών, που, όπως είπε χαρακτηριστικά «παρέχονται όλες οι εγγυήσεις ενός κράτους δικαίου και οι διαδικασίες ασύλου».

Επίσης, ο Σταύρος Κοντονής υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση θα τηρήσει απολύτως τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς. Αν η απόφαση για το αίτημα έκδοσης είναι απορριπτική, η διαδικασία τελειώνει εκεί και ουδείς εμπλέκεται. Εάν είναι θετική, εφόσον επιλέξουν να προσφύγουν στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη “ως έχουν δικαίωμα” , θα πρέπει κι αυτό να γίνει κατά τρόπο απρόσκοπτο».

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «σε αυτήν την περίπτωση θα γίνει προσπάθεια να ληφθούν όλες οι διπλωματικές διαβεβαιώσεις για δίκαιη δίκη, όχι μόνο κατά την ακροαματική διαδικασία, αλλά για όλη την “επόμενη ημέρα”».

Τέλος, ο Σταύρος Κοντονής τόνισε ότι «η εμπλοκή του υπουργείου Δικαιοσύνης και της κυβέρνησης έπεται, όπως προβλέπει ο νόμος και εξετάζονται όχι νομικά ζητήματα αλλά θέματα διεθνών σχέσεων της χώρας. Και σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, καταγράφεται αρθρογραφία με στοιχεία παραπληροφόρησης, την ώρα που δεν έχει υπάρξει ούτε καν απόφαση από τη δεύτερη επιτροπή ασύλου».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...