Απορρίφθηκε η πρόταση για σύσταση εξεταστικής για τα υποβρύχια

Απορρίφθηκε η πρόταση για σύσταση εξεταστικής για τα υποβρύχια
Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και η ψηφοφορία για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής προκειμένου να διερευνήσει την υπόθεση των υποβρυχίων.
Μετά από ονομαστική ψηφοφορία, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ απορρίφθηκε. Συγκεκριμένα, ψήφισαν 287 βουλευτές. “Υπέρ” ψήφισαν 120 βουλευτές και “κατά” 167 βουλευτές.

Στις 9 συνολικά σελίδες της πρότασής του, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «επιζήμιες για τα ελληνικά συμφέροντα τις δύο συμβάσεις που είχαν υπογραφεί μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και τους Γερμανούς κατασκευαστές», ενώ τονίζει ότι «η υπόθεση της προμήθειας υποβρυχίων 209 και 214 αποτελεί ένα διαρκές οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο που ξεκίνησε με τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ τον Μάρτιο του 1998 και έλαβε συγκεκριμένη μορφή με τις συμβάσεις 012Β/00 και 021Β/02 οι οποίες υπεγράφησαν επί θητείας του πρωτοδίκως καταδικασθέντος για την ίδια υπόθεση Άκη Τσοχατζόπουλου.

“Πρέπει να δώσετε απαντήσεις”

«Ο ελληνικός λαός δικαιούται να έχει απαντήσεις για το colpo grosso από την πλευρά των Γερμανών. Τέσσερα υποβρύχια δεν χωράνε κάτω από το χαλί», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σήμερα στη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα υποβρύχια. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτός από τις ευθύνες που καταλόγισε στον κ. Βενιζέλο, λέγοντας ότι επιδεικνύει «στάση ενοχής», ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όσο δεν δίνει απαντήσεις στη Βουλή για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του, δεν σώζει την κυβέρνησή του, αλλά μπαίνει και ο ίδιος στο κάδρο των ευθυνών.

«Βρισκόμαστε μπροστά το κόλπο του αιώνα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο συνόψισε στα εξής: «Ένα colpo grosso, από την πλευρά των Γερμανών, με θύμα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ελληνικό Δημόσιο. Έρχονται και παίρνουν τη δουλειά, δίνουνε μίζες μέσα από την ύποπτη διαδρομή των αντισταθμιστικών ωφελημάτων (τη γνωστή ιστορία Τσοχατζόπουλου), δεν ολοκληρώνουν το έργο τους, και όχι μόνο δεν πληρώνουν για την καθυστέρηση, όχι μόνο δεν εκπίπτουν οι εγγυητικές τους, αλλά φτιάχνουν μια παρένθετη ενδιάμεση εταιρεία, με έναν αχυράνθρωπο από το Λίβανο, αναβαθμίζουν την εργολαβία και παίρνουν 1 δισ. σε καιρό κρίσης, γλιτώνουν και τα 260 δισ. που υπολείπονταν από τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, γλιτώνουν και τον έλεγχο του ΣΔΟΕ για τα παλιά αμαρτωλά αντισταθμιστικά ωφελήματα με τροπολογία του κ. Βενιζέλου, ταΐζουν και την παρένθετη εταιρεία με τη συνέχιση των πληρωμών, βαράνε και μια ωραία διάλυση των ναυπηγείων, αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους, δεν βάζουν ούτε βίδα στα υποβρύχια, που τα αφήνουν και σαπίζουν, και έρχονται από πάνω και καταγγέλλουν και το ελληνικό Δημόσιο, διεκδικώντας αποζημίωση 1 δισ. ευρώ».

«Αυτή είναι η κατάσταση, μια απίστευτη απάτη σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, αν είναι αληθή τα στοιχεία που καταθέτω προς διερεύνηση. Σας καλούμε να μας πείτε την αλήθεια. Έχετε διατελέσει υπουργοί, είστε κυβέρνηση. Ισχύουν ή δεν ισχύουν αυτά;», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «Μπορεί και να ισχύουν αλλά να μην τα γνωρίζατε. Να πέσατε και εσείς θύματα απάτης. Είναι και αυτό μια απάντηση δεκτή. Μετά από όλα αυτά όμως θα συνεχίζετε να το παίζετε Πόντιοι Πιλάτοι και θα καταψηφίσετε την πρόταση εξεταστικής;»

ΝΔ και ΔΗΜΑΡ δεν έχουν δικαιολογία

Απευθυνόμενους δε στους βουλευτές και της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ είπε: «Δεν έχετε καμία δικαιολογία να το κάνετε. Μπροστά σας έχετε δύο επιλογές. Η μια είναι η επιλογή της διερεύνησης της αλήθειας και η άλλη είναι η επιλογή της συγκάλυψης. Μη νομίζετε, όμως, ότι σε αυτή την υπόθεση θα καταφέρετε να γλυτώσετε από την αλήθεια. Δεν θα κρυφτεί η αλήθεια για πολύ. Όσο τα υποβρύχια σκουριάζουν, η αλήθεια θα αναζητά, πεισματάρικα, διέξοδο -και θα βρει διέξοδο. Αν καταψηφίσετε αυτήν την πρόταση, θα έχετε επωμισθεί και εσείς μια υπόθεση που δεν σας αναλογεί».

Ο κ. Τσίπρας απάντησε και στις επικρίσεις ότι στόχος της πρότασης εξεταστικής είναι η δημιουργία κυβερνητικής κρίσης και πολιτικής αστάθειας. «Δεν αντιλαμβάνομαι ως εκδίκηση ή αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, το να φωτιστεί η αλήθεια και να στείλουμε στη δικαιοσύνη όσους καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα. Το αντιλαμβάνομαι ως απονομή δικαιοσύνης και θεμέλιο λίθο για το μέλλον», είπε σημειώνοντας ότι «κανένα μέλλον δεν μπορούμε να έχουμε με κρυμμένους σκελετούς στη ντουλάπα, και αν δεν αποκαταστήσουμε τη χαμένη εμπιστοσύνη του πολίτη απέναντι στο πολιτικό σύστημα». Είπε ακόμη ότι στο παρελθόν όλα τα πολιτικά πρόσωπα, για τα οποία ζητήθηκε διερεύνηση, κατήγγειλαν πολιτική τους εξόντωση, και αναφέρθηκε ονομαστικά στους Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Άκη Τσοχατζόπουλο, αναφέροντας ότι τον τελευταίο τον είχε υπερασπιστεί ο κ. Βενιζέλος για την υπόθεση των υποβρυχίων, καταγγέλλοντας δόλιες προθέσεις των κατηγόρων του.

“Δεν είχε το θάρρος να έρθει στη Βουλή ο Α. Σαμαράς”

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό και την άρνηση της ΝΔ να συναινέσει στη σύσταση εξεταστικής για το «μείζον οικονομικό και εθνικό θέμα των υποβρυχίων που σήμερα σκουριάζουν στη στεριά», είπε: «Η πρότασή μας εμφανίζεται ως απόπειρα να ρίξει την κυβέρνηση. Δεν ξέρω αν την κατασκευή αυτή την έκανε ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Βενιζέλος. Ή αν ο κ. Σαμαράς, εκών άκων, το δέχθηκε εκβιαζόμενος. Είναι, όμως, αίτημα του λαού να υπάρξει κάθαρση και δικαιοσύνη. Αλλά, εν ονόματι της κυβερνητικής σταθερότητας, αποσταθεροποιείται η ίδια η Δημοκρατία. Απουσιάζει ο κ. Σαμαράς, δεν έχει το θάρρος σήμερα να έρθει να υπερασπιστεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησηής του. Τον αφήνει έρμαιο». Προσέθεσε δε ότι αυτή η τακτική δεν σώζει την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, αλλά «μπαίνει και ο ίδιος στο κάδρο των ευθυνών», όταν «κάνει πως δεν θυμάται τι έλεγε το 2005 ο κ. Βενιζέλος, καλώντας τη ΝΔ να ζητήσει συγνώμη από τους ανθρώπους που ταλαιπώρησε, για τον κ. Τσοχατζόπουλο και τον κ. Παπαντωνίου».

Για τις προειδοποιήσεις αποκαλύψεων σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της σημερινής συζήτησης, ο κ. Τσίπρας, είπε ότι δεν τον αφορά «η λάσπη στον ανεμιστήρα» και δεν θα ασχοληθεί με το είδος της υπεράσπισης που διάλεξε για τον εαυτό του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. «Θα διερωτηθώ, όμως, πως ένας τόσο ευφυής άνθρωπος δεν κατανοεί ότι με αυτή τη συμπεριφορά δεν κάνει τίποτε άλλο από το να κραυγάζει ενοχή», είπε, χαρακτηρίζοντας μνημείο αδιαφάνειας την εκτελεστική σύμβαση που υπεγράφη το 2010, «με πρόσχημα τη διάσωση των Ναυπηγείων».

Βενιζέλος: “Ο ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετεί συμφέροντα”

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στην ομιλία του εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι στοχοποιήθηκε το ΠΑΣΟΚ, με μόνο στόχο του ΣΥΡΙΖΑ την κατάληψη της εξουσίας.

“Όταν δεν έχεις κάτι συγκεκριμένο να πεις καταφεύγεις στις συκοφαντίες. Έχω πει στον κ.Τσίπρα ότι εξυπηρετεί οφσετάδες, εξυπηρετεί επαγγελματίες των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε ακόμα αναφορά και στον υπεύθυνο του τομέα Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Ταφίλη, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε αντιδικία με το υπουργείο Άμυνας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για εξυπηρέτηση συμφερόντων που έχουν θιγεί από τον ίδιο και που δεν θέλουν τη σταθερότητα στη χώρα.

Υπερασπιζόμενος τον εαυτό του απέναντι στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων, ο κ. Βενιζέλος επέμεινε πως η διαπραγμάτευσή του με τους Γερμανούς ιδιοκτήτες των ναυπηγείων Σκαραμαγκά υπήρξε σωτήρια για την επιχείρηση και για το ελληνικό Δημόσιο ευρύτερα, ενώ εκφράστηκε αρκετές φορές αρνητικά για την πολιτική διαδρομή και το εν γένει πρόσωπο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...