Αποστομωτική απάντηση της κυβέρνησης στους ισχυρισμούς της Nτόρας Μπακογιάννη για δήθεν κομματικές επιλογές

Αποστομωτική απάντηση στους ισχυρισμούς της Ντόρας Μπακογιάννη για προσπάθεια κομματικού ελέγχου της Επιτροπής Ανταγωνισμού δίνει η κυβέρνηση.

  Η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ, στήριξε τον ισχυρισμό της, στο ότι, όπως αναφέρει, η προτεινόμενη για τη θέση αντιπροέδρου της Επιτροπής, «είναι η στενότερη συνεργάτιδα του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κου. Ν. Παππά, καθώς έχει αποσπαστεί και εργάζεται ως νομική σύμβουλος στο Πολιτικό του Γραφείο, από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως και σήμερα».  Η κα. Μπακογιάννη, μάλιστα, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη συνεργάτης, είχε ενεργό συμμετοχή στη σύνταξη του νόμου για την αδειοδότηση τηλεοπτικών σταθμών, που κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο Επικρατείας. Συνδέει, μάλιστα, αυτή την επιλογή, με συστηματική, όπως υποστηρίζει, προσπάθεια υπονόμευσης της ανεξαρτησίας, της Επιτροπής, αναφερόμενη στην «τροπολογία Σταθάκη», του Ιανουαρίου 2016.

Για «όψιμο ενδιαφέρον» της κας. Μπακογιάννη κάνει λόγο η κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας τα «έργα και ημέρες» του σημερινού προέδρου της ΝΔ, κατά των Ανεξάρτητων Αρχών. Επί της ουσίας των όσων ισχυρίζεται η κα. Μπακογιάννη, παρατίθεται το αναλυτικό βιογραφικό της κας. Αννας Νάκου, που προτείνεται για τη θέση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, από το οποίο αποδεικνύεται πως καμία σχέση δεν έχει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, από το πλούσιο βιογραφικό της κας. Νάκου προκύπτει ότι διαθέτει και με το παραπάνω τα επιστημονικά και μόνο προσόντα, για την προτεινόμενη θέση, αφού έχει κάνει σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακές στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και Δίκαιο της Αγοράς, στα Πανεπιστήμια Λυών και Σορβόννης. Είναι μάλιστα μέλος και του Δικηγορικού Συλλόγου Παρισίων, εκτός της Αθήνας, ενώ έχει εργαστεί σε μεγάλες δικηγορικές εταιρίες της Ελλάδας και του εξωτερικού και έχει διατελέσει επίκουρη εισηγήτρια της Διεύθυνσης Νομικής Τεκμηρίωσης, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.  Οι τομείς στους οποίους έχει ειδικευτεί, εξάλλου, είναι ανάλογοι της θέσης, που θα κληθεί να αναλάβει.

 Στον αντίποδα, η κυβέρνηση υπενθυμίζει στην κα. Μπακογιάννη, περιπτώσεις προσώπων, που είχαν διοριστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με μόνο προσόν το ότι υπήρξαν συνεργάτες υπουργών, ή του τότε αντιπροέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου.

1.      Χριστίνα Μπουσουλέγκα: Με υπογραφή του τότε Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη, διορίστηκε στις 14 Οκτωβρίου 2013 αντιπρόεδρος της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΦΕΚ 497/ 15 Οκτωβρίου 2013).

Η κανονική θέση της κυρίας Μπουσουλέγκα, που εκτελεί και χρέη προέδρου στην άνω Αρχή, είναι: Υπάλληλος – Ειδική Επιστήμονας Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Μέχρι να φτάσει στην θέση της αντιπροέδρου της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, η κυρία Μπουσουλέγκα είχε διατελέσει:

α. Συνεργάτης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου (ΦΕΚ 141/21 Απριλίου 2010).

β. Συνεργάτης του Υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου (ΦΕΚ 248/3 Αυγούστου 2011 και ΦΕΚ 457/23 Δεκεμβρίου 2011).

γ. Μέλος της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΦΕΚ 94/6 Μαρτίου 2012), θέση την οποία ανέλαβε και κατείχε πριν καν ολοκληρωθεί η θητεία της στο γραφείο του Υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, κάτι που έγινε μόνο μετά την παραίτηση του τελευταίου (ΦΕΚ 140/26 Μαρτίου 2012).

 

2.       Γιώργος Μυλωνάκης: Ο κ. Μυλωνάκης είναι διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Δημήτρη Κυριτσάκη, ενώ είχε διατελέσει στην ίδια θέση και επί του πρώην προέδρου της Επιτροπής ήδη από το 2008.

Η κανονική θέση του κ. Μυλωνάκη είναι αυτή του Υπαλλήλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Θέσεις από τις οποίες έχει περάσει ο κ. Μυλωνάκης:

α. Μέλος της Ομάδας Εργασίας για την υποστήριξη του έργου της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠ.Ε.Ι.Α), με σειρά αποφάσεων (ΦΕΚ 44/5 Φεβρουαρίου 2008, ΦΕΚ 145/7 Απριλίου 2008, ΦΕΚ 77/26 Φεβρουαρίου 2009, ΦΕΚ 249/12 Ιουνίου 2009).

β. Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνη Μανιτάκη, με «παράλληλη πλήρη άσκηση των κυρίων καθηκόντων του στην Επιτροπή Ανταγωνισμού», όπως τονίζεται στην απόφαση (ΦΕΚ 95/6 Μαρτίου 2013).

γ. Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Μητσοτάκη, με «παράλληλη πλήρη άσκηση των κυρίων καθηκόντων του στην Επιτροπή Ανταγωνισμού», όπως τονίζεται στην απόφαση (ΦΕΚ 411/27 Αυγούστου 2013).

Όπως παραδέχθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κ. Κυριτσάκης, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (10 Φεβρουαρίου 2017), ο διευθυντής του γραφείου του, κ. Μυλωνάκης, υπηρετούσε ταυτόχρονα ως σύμβουλος αρχικά του κ. Αντ. Μανιτάκη και στη συνέχεια του διαδόχου του, κ. Κ. Μητσοτάκη.

Ενδιαφέρον είναι, επίσης, πως, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα του φιλικού προς τη ΝΔ Τύπου, ο κ. Μυλωνάκης –με την ανάληψη της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον κ. Μητσοτάκη- αποχώρησε από τη θέση του στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και ακολούθησε τον νέο πρόεδρο του κόμματος της ΝΔ ως σύμβουλος στο γραφείο του.

Σήμερα, ο κ. Μυλωνάκης –σύμφωνα με τον Τύπο- συνεχίζει δίπλα στον κ. Κ. Μητσοτάκη ως «τα μάτια και τα αυτιά» του νέου προέδρου της ΝΔ στη Βουλή για ζητήματα σχετικά με τα «πόθεν έσχες», αλλά και για τα θέματα που απασχολούν τις εξεταστικές επιτροπές του Κοινοβουλίου.

 

3.       Δημήτρης Λουκάς: Το 2009 τοποθετήθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ως εισηγητής (ΦΕΚ 384/3 Σεπτεμβρίου 2009) και το 2012 ανέλαβε αντιπρόεδρος της Επιτροπής (ΦΕΚ 121/16 Μαρτίου 2012).

Ο κ. Λουκάς είναι σύζυγος της κυρίας Νίκης Κεραμέως, η οποία εξελέγη -τον Ιανουάριο του 2015- βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ.

Με την εκλογή της συζύγου του το 2015 και με βάση τροπολογία του κ. Γ. Σταθάκη (Ιανουάριος 2016) θα έπρεπε να παραιτηθεί είτε ο ίδιος από τη θέση του αντιπροέδρου στην Επιτροπή, είτε η σύζυγός του από τη βουλευτική έδρα.

Αν μετά την παράθεση των παραπάνω (πρώτων) περιπτώσεων, η κυρία Μπακογιάννη συνεχίζει να βλέπει προσπάθεια επηρεασμού των ανεξάρτητων Αρχών, με την πρόταση τοποθέτησης της κυρίας Άννας Νάκου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αβίαστα προκύπτουν τα ακόλουθα ερωτήματα:

1.      Μήπως η κυρία Μπακογιάννη πρέπει να απευθυνθεί στον πρόεδρο του κόμματός της για να της υπενθυμίσει το… καταστατικό επηρεασμού των ανεξάρτητων Αρχών της ΝΔ.

2.       Μήπως να επανέλθει για να καταθέσει τη δυσαρέσκειά της κατά της κυβέρνησης –ζητώντας παράλληλα εκλογές- που δεν συνεχίζει την ίδια πρακτική;

Η κυβερνητική πρόταση θα συζητηθεί μεθαύριο, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/274858-Apostomotike-apantese-tes-kyberneses-stoys-ischyrismoys-tes-Ntoras-Mpakogianne-gia-dethen-kommatikes-epiloges ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...