Αποσύρεται αντισυλληπτικό χάπι ύποπτο για τέσσερις θανάτους!

Αποσύρεται αντισυλληπτικό χάπι ύποπτο για τέσσερις θανάτους!
Αποσύρεται απο τη Γαλλική αγορά, εν αναμονή της απόφασης της αρμόδιας Ευρωπαϊκής επιτροπής ο ΕΟΦ.

Με την εμπορική ονομασία Gynofen 35 κυκλοφορεί στην Ελλάδα το αντισυλληπτικό χάπι Diane-35 της εταιρείας Bayer, το οποίο όπως ανακοινώθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των Φαρμάκων της Γαλλίας (ANSM) θα αποσυρθεί από την γαλλική αγορά έως τον ερχόμενο Μάιο, καθώς συσχετίζεται με τον θάνατο τεσσάρων ατόμων και με 120 περιστατικά θρόμβωσης στη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) αναμένει την έκδοση της πανευρωπαϊκής σύστασης από τον ευρωπαϊκό φορέα για τα αντισυλληπτικά χάπια τρίτης και τέταρτης γενιάς την ερχόμενη εβδομάδα, βάσει της οποίας θα προβεί σε σχετικές αποφάσεις.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) μετά από σχετικό αίτημα της Γαλλίας προχωρά σε επανεξέταση όλων των αντισυλληπτικών της κατηγορίας του, δηλαδή των λεγόμενων συνδυασμένων αντισυλληπτικών τρίτης και τέταρτης γενιάς.

«Είναι αποδεδειγμένο και καλά γνωστό ότι τα συνδυασμένα από του στόματος χορηγούμενα αντισυλληπτικά φέρουν έναν πολύ σπάνιο κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής. Υπάρχει ένας υψηλότερος κίνδυνος για τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά τρίτης και τέταρτης γενιάς σε σύγκριση με εκείνα πρώτης και δεύτερης γενιάς. Ο απόλυτος κίνδυνος είναι μικρός, 20 έως 40 περιστατικά φλεβικής θρομβοεμβολής ανά 100.000 γυναίκες σε ένα έτος χρήσης» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο ΕΜΕΑ.

Το υπό απόσυρση αντισυλληπτικό σκεύασμα έχει σημαντικό μερίδιο αγοράς στη χώρα μας, καθώς χορηγείται και για αντισύλληψη αλλά και ως φάρμακο για την καταπολέμηση της ακμής ή την αντιμετώπιση άλλων γυναικολογικών προβλημάτων. Εκτιμάται ότι ετησίως οι πωλήσεις του ξεπερνούν τις 100. 000 σκευάσματα.

Στη Γαλλία αποσύρονται η απαγόρευση αφορά το φάρμακο και τα γενόσημά του, σύμφωνα με τον καθηγητή Ντομινίκ Μαρανινσί, γενικό διευθυντή της ANSM.

Ταυτόχρονα όμως ο καθηγητής κάλεσε τους ασθενείς να μην διακόψουν άμεσα τη θεραπεία τους αλλά να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους.

Το Diane-35 λαμβάνουν ετησίως 315.000 γυναίκες στη Γαλλία. Έλαβε άδεια για να κυκλοφορήσει στην αγορά το 1987 ως φάρμακο κατά της ακμής, όμως σταδιακά άρχισε να χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο ως αντισυλληπτικό.

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...