Αποταμίευση: Η λύση και στην τριχόπτωση

Αποταμίευση: Η λύση και στην τριχόπτωση

Πώς θα σας φαινόταν να μπορούσατε να «αποταμιεύσετε» τα μαλλιά σας;

Αυτό ακριβώς ισχυρίζεται ότι μπορεί να προσφέρει μια αγγλική εταιρεία, για την αντιμετώπιση της φαλάκρας. Οι επιστήμονες ελπίζουν πως μέσα στον επόμενο χρόνο θα μπορούν πλέον εκατομμύρια άνθρωποι να αφαιρέσουν θύλακες από το τριχωτό της κεφαλής και να τους αποθηκεύσουν. Στη συνέχεια τα κύτταρα μέσα στον θύλακα θα πολλαπλασιάζονται εργαστηριακά και όταν στον ασθενή ξεκινήσουν τα πρώτα σημάδια τριχόπτωσης, τα κύτταρα θα εμβολιάζονται πάλι πίσω στο σκαλπ για να προάγουν την επανεμφάνιση της τριχοφυΐας στα μέρη που έχει χαθεί.

Το σύστημα αυτό θεωρείται το πρώτο του είδους του από την βρετανική εταιρεία “HairClone” που ονομάζουν την διαδικασία ως μία «πολιτική ασφάλειας για την μετέπειτα ζωή».

Παρ’όλα αυτά η θεραπεία δεν είναι ‘μια και έξω’ καθώς, είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν αρκετές θεραπείες από τα ‘αποταμιευμένα’ τριχοθυλάκια- με κόστος πολλών χιλιάδων ευρώ φυσικά για κάθε μια απ’ αυτές.

Πολλοί ασθενείς με απώλεια τριχοφυΐας ήδη μπορούν να κάνουν μεταμόσχευση θυλάκων τριχών από υγιή μέρη του τριχωτού τους κεφαλιού τους, σε άλλα. Η διαφορά με τη νέα αυτή θεραπεία έγκειται στον πολλαπλασιασμό τριχών με τη χρήση των δερμικών θηλών – κυττάρων που βρίσκονται στους θύλακες των τριχών, ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξή τους.

Οι δερμικές θηλές, που είναι συστοιχίες δερμικών κυττάρων, μεταφέρουν τροφή και οξυγόνο. Βρίσκονται στη βάση του βολβού της τρίχας και συγκεντρώνουν πολλά μικρά αιμοφόρα αγγεία, γεμάτα θρεπτικά συστατικά.

Στην σταδιακή απώλεια τριχών, τα κύτταρα από τις δερμικές θηλές χάνονται το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα ο θύλακας της τρίχας να μικραίνει σε μέγεθος και η τρίχα να γίνεται λεπτότερη και κοντύτερη.

Η νέα αυτή μέθοδος προσθέτει, λοιπόν, αυτά τα κύτταρα στους αδυνατισμένους θύλακες, και τους αναζωογονεί, επιστρέφοντάς τους στο αρχικό τους μέγεθος. Αφαιρούνται από τον εκάστοτε ασθενή περίπου 100 θύλακες, οι οποίοι ψύχονται  και αποθηκεύονται σε ειδικό δοχείο στους -150°C και όταν χρειαστεί, στο μέλλον, μπορούν να πολλαπλασιαστούν εργαστηριακά (μέσω της διαδικασίας της κλωνοποίησης) και να εμβολιαστούν πίσω στο τριχωτό της κεφαλής. Έτσι, μάλιστα, αποφεύγεται και ένα μειονέκτημα της παραδοσιακής μεταμόσχευσης μαλλιών , στην οποία όσο μεγαλύτερη η έκταση της τριχόπτωσης τόσες περισσότερες τρίχες θα χρειαστεί να αφαιρεθούν από ένα υγιές μέρος του κεφαλιού με το ρίσκο να μην καλυφθεί επαρκώς η περιοχή γιατί πολύ απλά- δεν υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες τρίχες πλέον στο κεφάλι του ασθενή.

Η καλύτερη ηλικία για μια τέτοια είδους ‘αποταμίευση’ είναι από τη δεκαετία των 30 ή και των 20. Όσο πιο νωρίς, τόσο καλύτερα – ειδικά αν υπάρχει ιστορικό τριχόπτωσης στην οικογένεια- καθώς εκείνη είναι και η φάση που οι τρίχες βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση τους.

 

Πηγή: https://www.kontranews.gr/KOINONIA/355559-Apotamieyse-E-lyse-kai-sten-trichoptose ΚΟΙΝΩΝΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...