Αποτυχία στη λιτότητα βλέπει ένας στους δύο Ευρωπαίους

Αποτυχία στη λιτότητα βλέπει ένας στους δύο Ευρωπαίους
Πάνω από το 50% των Ευρωπαίων εκτιμά ότι οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται από την αρχή της κρίσης απέτυχαν, σύμφωνα με το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Gallup για την πλατφόρμα «Debating Europe».
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 51% των πολιτών της Ε.Ε. εκτιμά ότι οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν για την ανάταξη των δημοσιονομικών δεν έχουν αποτέλεσμα. Μόνο το 5% πιστεύει το αντίθετο, ενώ το 34% θεωρεί ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να επιτύχουν.

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα πιο αρνητικά ποσοστά κατεγράφησαν στις χώρες που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια, την οποία συνοδεύουν δραστικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης: 80% στην Ελλάδα, 68% στην Πορτογαλία και 64% στην Κύπρο. Όμως, το ποσοστό είναι μόλις 34% στην Ιρλανδία, η οποία ετοιμάζεται να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης ύστερα από μια κούρα λιτότητας.

Το 60% των ερωτηθέντων, έναντι ενός 16%, πιστεύει ότι υπάρχουν καλύτερες λύσεις από τη λιτότητα. Τα πιο υψηλά ποσοστά καταγράφηκαν στην Ελλάδα (94%), στην Πορτογαλία (81%) και στην Ισπανία (80%).

Μόνο το 22% των Ευρωπαίων εκτιμά ότι οι πολιτικές λιτότητας ωφελούν όλη την Ευρώπη, έναντι του 67% που πιστεύει ότι οι πολιτικές αυτές δεν ευνοούν παρά ορισμένα κράτη μέλη. Όταν τούς ζητήθηκε να κατονομάσουν χώρες, ανέφεραν πρώτη τη Γερμανία (77% των απαντήσεων), με δεύτερη τη Γαλλία (48%) και τρίτη τη Βρετανία (39%).

Η Ελλάδα (23%) βρέθηκε στην τέταρτη θέση, μπροστά από την Ιταλία και την Ισπανία (20%). Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 13 ως τις 23 Σεπτεμβρίου σε 6.177 ανθρώπους στην ΕΕ

ΕΥΡΩΠΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...