“Απόβαση” στην Πάτρα κάνει το Facebook

Πριν από ακριβώς έναν χρόνο το Facebook και η µητρική του, Meta, απέκτησαν επίσηµα παρουσία στην Ελλάδα, εξαγοράζοντας το 100% της ελληνικής startup Accusonus. Με τίµηµα που δεν έγινε ποτέ γνωστό, αλλά που, σύµφωνα µε πληροφορίες, κυµαίνεται στα επίπεδα των 80-100 εκατ. ευρώ, ο κολοσσός απέκτησε την καινοτόµο τεχνολογία της startup των Ηλία Κοκκίνη και Αλέξανδρου Τσιφλίδη, από την Πάτρα, την οποία σήµερα χρησιµοποιούν τα 2 δισ. χρήστες του Facebook.

Πλέον η Meta βάζει πιο δυναµικά το πόδι της στην Ελλάδα ιδρύοντας θυγατρική στην Πάτρα µε την επωνυµία
Edge Network Infrastructure Services Greece. Μέσω αυτής και µε επίκεντρο την εξαγορασθείσα Accusonus, το Facebook θα δηµιουργήσει στην Πάτρα ένα innovation hub µε τουλάχιστον τριάντα πέντε άτοµα, που θα παράγουν καινοτοµία για λογαριασµό του αµερικανικού κολοσσού τεχνολογίας.
Οπως αναφέρεται στο έγγραφο σύστασης της εταιρείας στο ΓΕΜΗ (µε ηµεροµηνία καταχώρισης τη 14η
Μαρτίου), η εν Ελλάδι εταιρεία έχει ως µοναδικό µέτοχο την ιρλανδική θυγατρική της Meta, Edge Network
Services Limited, και µετοχικό κεφάλαιο 1 ευρώ (σ.σ.: Προφανώς κάνοντας χρήση του νόµου που επιτρέπει
την ίδρυση εταιρείας µε µετοχικό κεφάλαιο 1 ευρώ ως ΙΚΕ).

Ως διαχειριστές της νεοσύστατης ελληνικής θυγατρικής αναφέρονται τρία πρόσωπα, όλοι τους στελέχη της
Meta: οι Nisarg Pankaj Jariwala και Raj Pul Singh, µε έδρα τις ΗΠΑ, και η Maria Begona Deirdre Fallon, µε έδρα
την Ιρλανδία.

Ο σκοπός της εταιρείας, όπως αναφέρεται στο ΓΕΜΗ, είναι «άλλες υπηρεσίες παροχής φιλοξενίας (καταχώρισης) και υποδοµής τεχνολογιών της πληροφορίας», ένα αντικείµενο που συµπίπτει µε αυτό της Accusonus, η οποία παράγει state of the art τεχνολογίες για την ψηφιακή επεξεργασία ήχου και βίντεο.

Τα πλάνα

Για τα πλάνα της Meta για την ελληνική αγορά είχαν µιλήσει πρόσφατα σε εκδήλωση του «Open Coffee» οι
ιδρυτές της Accusonus, Ηλίας Κοκκίνης και Αλέξανδρος Τσιφλίδης. Όπως είχαν εξηγήσει, στόχος είναι πλέον -µετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς- να δηµιουργηθεί ένα δυνατό παράρτηµα στην Ελλάδα από τα 35 άτοµα που θα εργάζονται από την Πάτρα για το Facebook.

Αυτόν ακριβώς τον ρόλο θα έχει η νέα θυγατρική της Meta στην Ελλάδα, της οποίας τα στοιχεία επικοινωνίας, που αναφέρονται στο ΓΕΜΗ, είναι αυτά της Accusonus. Σύµφωνα µε πληροφορίες, για τα πλάνα της Meta είναι πλήρως ενήµερη η ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει δώσει τις ευλογίες της στον όλο προγραµµατισµό.

Άλλωστε, η ενεργότερη παρουσία του αµερικανικού κολοσσού στην Ελλάδα προσθέτει νέα δυναµική στο αφήγηµα της χώρας ως ελκυστικού προορισµού για παγκόσµιους τεχνολογικούς κολοσσούς, αφού ήδη η θυγατρική της Apple έχει εγκατασταθεί στη χώρα, ενώ mega επενδύσεις υλοποιούν έτεροι τεχνολογικοί γίγαντες εξ Αµερικής, όπως η Microsoft , η Google και η Amazon Web Services.

https://www.parapolitika.gr/



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...