Απόδραση στη Χαλκίδα

Απόδραση στη Χαλκίδα
Η Χαλκίδα είναι η κοσμοπολίτισσα της Εύβοιας ! Μια ζωντανή πόλη με πολύ φοιτητόκοσμο και  έντονη νυχτερινή ζωή.
Τα τελευταία χρόνια είναι ο αγαπημένος  προορισμός των Αθηναίων για την  εκδρομή του Σαββατοκύριακου. Στα «τρελά νερά» του Ευρίπου, κρύβεται η  γοητεία της. Η παράδοση   θέλει το φιλόσοφο Αριστοτέλη να πέφτει στα νερά του Ευρίπου, απογοητευμένος από την αδυναμία του να εξηγήσει το φαινόμενο της παλίρροιας.

Αυτός  που σίγουρα  την αγάπησε πιο  πολύ απ΄όλους  είναι ο λογοτέχνης  Γιάννης Σκαρίμπας. Πόλη με ιδιαίτερη μαγεία και αρχοντιά λόγω του πανάρχαιου παρελθόντος της, υποδέχεται τους επισκέπτες της  άλλοτε με μελαγχολική διάθεση και άλλοτε με ταξιδιάρικη. Η σημαντική της θέση στο στενό του Ευρίπου, καθόρισε την ιστορική της πορεία. Το σίγουρο είναι,  ότι  αν την γνωρίσετε, θα έρχεστε σ΄αυτήν ξανά και ξανά.

Η Χαλκίδα είναι από τα σημαντικότερα  λιμάνια της  Στερεάς Ελλάδας. Είναι κτισμένη στις  δύο πλευρές του πορθμού του Ευρίπου. Το ένα μέρος της πόλης βρίσκεται στις ευβοϊκές ακτές  και το άλλο στις βοιωτικές. Τα νερά του Ευρίπου αλλάζουν κατεύθυνση κάθε έξι ώρες και  έχουν μία ώρα στασιμότητα. Το παλιρροιακό  αυτό φαινόμενο έχει  τη  μοναδικότητά του  σε σχέση με  άλλα  παλιρροιακά σ΄όλο τον κόσμο. Η Χαλκίδα απέχει από την Αθήνα 80 χλμ.

Ιστορικά, η πόλη μεινε απόρθητη κατά την ελληνική επανάσταση παραμένοντας στα χέρια των Τούρκων ως τις 25-3-1833, οπότε μετά από συνθήκη παραδόθηκε όπως και η υπόλοιπη Εύβοια  στην Ελλάδα. Το ανατολικό χαρακτήρα της τουρκικής κατοχής η Χαλκίδα διατήρησε ως το 1855, οπότε ο Χαρίλαος Τρικούπης  κατεδάφισε το τείχος της Χαλκίδας, στερώντας  από την πόλη τη  γραφικότητά της.

Στη Χαλκίδα κυκλοφόρησε η πρώτη εφημερίδα της Εύβοιας ο «Έλλην». Στη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων διακρίθηκε το Σύνταγμα Πεζικού της με ηγετική φυσιογνωμία το ταγματάρχη Βελισσάριο. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή, πολλοί πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν μόνιμα στη Νέα Αρτάκη και στη Λάμψακο. Στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου,  η Χαλκίδα βομβαρδίστηκε και τον Απρίλη του 1941, η γερμανική διοίκηση εγκαταστάθηκε στο «Κόκκινο Σπίτι». Μτά την απελευθέρωση, η Χαλκίδα σημειώνει αξιόλογη ανάπτυξη τόσο στον οικονομικό όσο και στον πνευματικό τομέα.

Η βόλτα στη Χαλκίδα αξίζει να ξεκινήσει από ψηλά,  από το Κάστρο Καράμπαμπα που βρίσκεται στο λόφο πάνω από την πόλη. Το κάστρο χτίστηκε από τους Τούρκους, στα ερείπια αρχαίων ναών. Το ευρωπαϊκό του στιλ δεν είναι τυχαίο, αφού σχεδιάστηκε από το Βενετό αρχιτέκτονα Γερόλυμο Γκαλόπο.

Η παράδοση θέλει το όνομα του κάστρου να προέρχεται από τον Τούρκο αξιωματούχο Καρά – Μπαμπά, που θάφτηκε εδώ. Στην είσοδο του κάστρου βρίσκεται ο τάφος του λογοτέχνη Γιάννη Σκαρίμπα που έζησε στη Χαλκίδα και την αγάπησε όσο κανείς άλλος. Ένα από τα ωραιότερα μνημεία της Χαλκίδας είναι ο Ναός της Αγίας Παρασκευής,στο κέντρο της συνοικίας Κάστρο,  που θεωρείται ότι κτίστηκε σε θέση αρχαίου ιερού του Δία. Πρόκειται για μια τρίκλιτη Βασιλική που λόγω των πολλών κατακτητών που γνώρισε η πόλη της Χαλκίδας, έχει ποικιλία τεχνοτροπιών.

Το Κόκκινο Σπίτι σίγουρα θα σας τραβήξει το βλέμμα καθώς θα περπατάτε στο πεζόδρομο δίπλα από τα νερά του  Ευρίπου. Βρίσκεται στα βόρεια της πόλης, χτίστηκε για την οικογένεια Μάλλιου το 1884, με σχέδια του Γάλλου  αρχιτέκτονα Φλεγκίς. Στην κατοχή, ήταν στρατηγείο των Γερμανών, ενώ σήμερα στο κτίριο λειτουργεί η Εστία Γνώσης του Δήμου Χαλκίδας.  Απέναντι από το Κόκκινο Σπίτι, βρίσκεται ένα άλλο κτίριο της οικογένειας Μάλλιου το Σπίτι με τα  Αγάλματα.

Στην παραλία της Χαλκίδας, ξεχωρίζει το Δημαρχείο της πόλης, που στεγάζεται στο Μέγαρο Κότσικα. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης στεγάζεται σε νεοκλασικό του 20ου αιώνα με εκθέματα από την παλαιολιθική ως τη ρωμαϊκή εποχή. Σημαντικά έργα του μουσείου, είναι το ακέφαλο άγαλμα του Διονύσου και δύο κεφάλια κούρων αρχαϊκής εποχής.

Στον αρχαιολογικό χώρο της Μάνικας, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τον αρχαίο οικισμό της Χαλκίδας που χρονολογείται στην πρωτοελλαδική περίοδο. Αξίζει να σταθείτε στο νεκροταφείο του οικισμού, τα ευρήματα του οποίου, μαρτυρούν τη στρατηγική θέση της Χαλκίδας κατά την αρχαιότητα.

Στο Τζαμί του Εμίρ Ζάδε στεγάζεται η βυζαντινή συλλογή της πόλης και στην οδό Σκαλκώτα το Λαογραφικό Μουσείο. Στην οδό Αρεθούσης, βρίσκεται ρωμαϊκή παλαίστρα από την οποία έχουν διασωθεί ενδιαφέροντα ψηφιδωτά.

Στη θέση Καμάρες βρίσκεται το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της πόλης ενώ στη συνοικία Νεάπολη, ο προσφυγικός συνοικισμός με χαρακτηριστικά σπίτια του Μεσοπολέμου. Δείγματα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα θα έχετε την ευκαιρία να δείτε στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου.

Αυτό όμως που θα μαγνητίσει το βλέμμα σας στη Χαλκίδα, είναι η Νέα Κρεμαστή Γέφυρα, ένα σύγχρονο τεχνολογικό επίτευγμα που έχει συμβάλλει στην ευκολότερη προσέγγιση της πόλης. Τη γοητεία της εξακολουθεί να διατηρεί  η Παλιά Κινητή Γέφυρα της Χαλκίδας που κατασκευάστηκε το 1962 και αποτελεί  σημείο παρατήρησης των  «τρελών νερών» του Ευρίπου.

Στη Λιανή  Άμμος (Τένις)  το φαινόμενο της παλίροιας είναι πιο έντονο από οπουδήποτε άλλο σημείο, γι΄ αυτό και όταν τα νερά έχουν τραβηχτεί προς τα μέσα, η θάλασσα είναι υπερβολικά ρηχή.

Πώς θα φτάσετε στη Χαλκίδα

Εύκολα μπορεί κανείς να προσεγγίσει την πόλη της Χαλκίδας τόσο από τη βόρεια όσο και από τη νότια Ελλάδα. Από την Αθήνα κινείστε βόρεια, καταλήγοντας στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας. Αμέσως μετά τα διόδια Σχηματαρίου, θα δείτε την ταμπέλα για Χαλκίδα.

Στρίβετε δεξιά και μετά από 15 περίπου χλμ, θα φτάσετε στην πόλη της Χαλκίδας. Από το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ακολουθείτε την Αττική Οδό μέχρι το σημείο που θα συναντήσετε την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας οπότε την ακολουθείτε μέχρι να δείτε την ταμπέλα για Χαλκίδα. Από Θεσσαλονίκη, κινείστε νότια στην Εθνική Αθηνών – Θεσσαλονίκης. Μετά τη Λαμία και αφού έχετε περάσει τις εξόδους για Λιβαδειά και Θήβα, στρίβετε στη διασταύρωση που υπάρχει η ταμπέλα για Σχηματάρι και Χαλκίδα. Στη Χαλκίδα μπορείτε να πάτε και με τρένο.

Χρήσιμα τηλέφωνα
Δήμος  Χαλκίδας : 2221022314
Νοσοκομείο Χαλκίδας : 2221082222, 77666
Αστυνομικό Τμήμα Χαλκίδας : 2221083333
Τουριστική Αστυνομία Χαλκίδας : 2221077777
Αστικά ΚΤΕΛ  Χαλκίδας : 2221022026
Υπεραστικά ΚΤΕΛ  Χαλκίδας : 2221023120, 22640
Σταθμός ΟΣΕ  Χαλκίδας : 2221022386
Λιμεναρχείο Χαλκίδας : 2221028888
TAXI  Χαλκίδας : 2221089300

Δραστηριότητες

Στη Χαλκίδα υπάρχουν σχολές κατάδυσης και κέντρα ιππασίας. Υπάρχουν επίσης σύλλογοι που προσφέρουν διδασκαλία και συμμετοχή σ΄αγώνες  ιστιοπλοΐας.

Αν σας αρέσει το περπάτημα και η ορειβασία, στη Χαλκίδα υπάρχει ορειβατικός σύλλογος που έχει μάλιστα και δικό του κέντρο διάσωσης στο βουνό, ακριβώς κάτω από την κορυφή του βουνού Δίρφυς.

Με αφετηρία τη Χαλκίδα, μπορείτε επίσης  να κάνετε τρεις ενδιαφέρουσες εκδρομές. Η μία είναι στη Στενή που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Δίρφυς και απέχει 30 χλμ από τη Χαλκίδα.

Οι ταβέρνες της περιοχής  είναι η χαρά του κρεατοφάγου ! Για φρέσκο ψάρι, μπορείτε να πάτε  βόρεια της Χαλκίδας, στα Πολιτικά ή στο Λευκαντί που βρίσκεται στο δρόμο προς Ερέτρια, όπου  θα δείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Ξηρόπολης.

ΤΑΞΙΔΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...