Απόστολος Κατσιφάρας: Ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και οι τέσσερις προκλήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Απόστολος Κατσιφάρας: Ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και οι τέσσερις προκλήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Το δυσμενές περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, εξαιτίας της οξύτατης κρίσης που πλήττει την χώρα μας, περιέγραψε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κατά την ομιλία του στην 4η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ που συγκαλείται στο Ναύπλιο, για πρώτη φορά με την συμμετοχή των αιρετών Περιφερειαρχών.

«Παρά τις αντιξοότητες, παρά το πρωτόγνωρο μέγεθος της κρίσης και σε πείσμα των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, στην Δυτική Ελλάδα δεν κατεβάζουμε τα χέρια. Απεναντίας, στρέφουμε την προσοχή μας στο ΕΣΠΑ, στο μόνο χρηματοδοτικό εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας και με γρήγορο βηματισμό αξιοποιούμε τους πόρους. Φαίνεται αυτό σε όλους τους δείκτες, στις εντάξεις, στις συμβασιοποιήσεις και στις απορροφήσεις του Προγράμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κασιφάρας.

Είχε προηγουμένως αναφερθεί εκτενώς στις κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώνονται σημειώνοντας ότι η ελληνική κοινωνία βιώνει μια κρίση που επιφέρει μεγάλες αρνητικές αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών και πορεύεται χωρίς ελπίδα, χωρίς προοπτική, όραμα και στόχους. «Η Ευρώπη, από την άλλη, είναι αδύναμη, είναι άτολμη, δεν έχει σχέδιο να απαντήσει στην κρίση η οποία σιγά σιγά επεκτείνεται από τον ευρωπαϊκό Νότο στον Ευρωπαϊκό Βορρά», τόνισε ο κ. Κατσιφάρας προσθέτοντας ότι η ανεργία στην Ελλάδα καλπάζει, η παραγωγική διαδικασία καταρρέει και η επιχειρηματικότητα κλυδωνίζεται.

«Η λιτότητα και η ύφεση δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο. Ό,τι εξοικονομεί το κράτος από τις περικοπές και τα σκληρά μέτρα τα χάνει από την καθήλωση της οικονομίας και το υφεσιακό περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης. Και σημείωσε ότι το παραγωγικό μοντέλο που επικράτησε από την Μεταπολίτευση και μετά, στηριζόμενο κατά βάση στον τριτογενή τομέα, έχει οριστικά χρεοκοπήσει. «Ξεχάσαμε τη γη μας, ξεχάσαμε την βιομηχανία και την μεταποίηση», τόνισε ο κ. Κατσιφάρας, σημειώνοντας ότι η ανακυττάρωση του πρωτογενούς τομέα είναι στοιχείο κομβικής σημασίας για την έξοδο από την κρίση. «Στη Δυτική Ελλάδα ο πρωτογενής τομέας παρουσιάζει τεράστια πλεονεκτήματα. Οφείλουμε να δουλέψουμε ακόμα περισσότερο για την αξιοποίηση τους», ανέφερε ο κ. Κατσιφάρας.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι αντιμέτωπη με τέσσερις βασικές προκλήσεις. Πρώτον, να συμβάλλει ώστε η κοινωνία να κρατηθεί όρθια και να υπάρξει ξανά ελπίδα και σχέδιο ανασυγκρότησης με στόχο την έξοδο από την κρίση. «Δεν τα παρατάμε», είπε ο κ. Κατσιφάρας, «στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής». Δεύτερον, να επιταχύνει ακόμα περισσότερο τον βηματισμό υλοποίησης του ΕΣΠΑ, παρά την μεγάλη γάγγραινα της γραφειοκρατίας, όπως είπε. Τρίτον, να προετοιμαστεί ενόψει της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου, με έμφαση σε τομείς ανταγωνιστικούς, με άξονα την καινοτομία, την έρευνα και τις καλές πρακτικές παράλληλα με την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Τέταρτον, να θεμελιώσει όρους ανάκαμψης και ανάπτυξης, με βάση τις προβλέψεις του Τριετούς Αναπτυξιακού Σχεδίου της Περιφέρειας.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε ακόμα στις βασικές διεκδικήσεις της Δυτικής Ελλάδας σε ό,τι αφορά στο σκέλος των υποδομών υπογραμμίζοντας ότι χωρίς σύγχρονα δίκτυα είναι άτοπο να μιλάμε και να σχεδιάζουμε για παραγωγική ανασυγκρότηση και αναπτυξιακή διέξοδο. Αναφέρθηκε εκτενώς στα έργα της «Ολυμπίας» και της «Ιόνιας» Οδού («δεν μπαίνουμε σε καμία συζήτηση και διαπραγμάτευση για το φυσικό αντικείμενο των έργων, δεν δεχόμαστε εκπτώσεις ή περικοπές, δεν υπαναχωρούμε από τις θέσεις μας», είπε χαρακτηριστικά), στον στόχο εκσυγχρονισμού του Σιδηροδρόμου αλλά και στην ουσιώδη ανάγκη η Δυτική Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση σε ενεργειακά δίκτυα όπως το φυσικό αέριο.

Ενημέρωση



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...