Απόφαση ΣτΕ: Δεν φορολογείται η πώληση μετοχών με ζημία

 Δεν μπαίνει φόρος, όταν πωλούνται μετοχές με ζημία, αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας και ακύρωσε φόρο 305.000 ευρώ (από τα οποία τα 55.000 ευρώ είναι πρόσθετος φόρος) που είχε επιβληθεί σε Τράπεζα.

 Ο νόμος που ίσχυε το 2009, όταν πραγματοποιήθηκε η υπόθεση, ήταν σαφής. Ανέφερε πως «φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 5% η πραγματική αξία πώλησης μετοχών ημεδαπών Ανωνύμων Εταιρειών μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίες μεταβιβάζονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ημεδαπά ή αλλοδαπά. Για τον προσδιορισμό της πραγματικής αξίας των μετοχών για την επιβολή του φόρου 5% λαμβάνεται υπόψη και η κατώτατη πραγματική αξία των μετοχών που μεταβιβάζονται».

 Το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ αποφάσισε υπέρ της τράπεζας, όπως αναφέρεται στην απόφαση 1896/2016. Ακύρωσε το φύλλο ελέγχου φόρου εισοδήματος, οικονομικού έτους 2010, κατά το μέρος που με αυτό επιβλήθηκε σε βάρος της Τράπεζας φόρος εισοδήματος 250.000 ευρώ, λόγω πώλησης μετοχών καθώς και πρόσθετος φόρος 55.000 ευρώ.

 Το σκεπτικό της απόφασης είναι ότι με την έννοια της διάταξης του άρθρου 13 του ΚΦΕ, όπως ίσχυε κατά τη επίδικη χρήση του 2009, «υπόκειται σε φόρο εισοδήματος η προσαύξηση της περιουσίας που πηγάζει από την πώληση μετοχών ημεδαπών ανώνυμων εταιρειών μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ήτοι το κέρδος που προσπορίζεται ο πωλών τις μετοχές από τη μεταβίβαση αυτή, ενόψει της υπεραξίας τους (…) η επιβολή φόρου εισοδήματος, κατά την εν λόγω διάταξη, προϋποθέτει κερδοφόρα πώληση, είναι δε διάφορο το ζήτημα του τρόπου υπολογισμού και φορολόγησης της σχετικής περιουσιακής προσαύξησης».

 Όμως αν υπάρχει ζημία για τον πωλητή, τότε δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής φόρου. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, «αν η πώληση τέτοιων μετοχών είναι ζημιογόνα για τον πωλητή, δεν γεννάται φορολογική οφειλή, βάσει του άρθρου 13 παρ. 2 του ΚΦΕ, ο δε καταβληθείς φόρος πρέπει είτε να επιστραφεί στον πωλητή είτε να συμψηφιστεί με το φόρο εισοδήματος που αυτός τυχόν οφείλει για την ίδια χρήση».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...