Από το 2012 έχει προβλεφθεί ο Προαστιακός στο Π.Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας 2007-2013, προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ

Από το 2012 έχει προβλεφθεί ο Προαστιακός στο Π.Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας 2007-2013, προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ

Σύσκεψη με στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας για την υλοποίηση του έργου του Προαστιακού Σιδηροδρόμου από την Πάτρα στην Κάτω Αχαΐα. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή δημοσιεύματα για καθυστερήσεις της Περιφέρειας στο έργο του Προαστιακού.

Να διευκρινίσουμε ότι, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σχετικά με την πορεία της Μελέτης του έργου από οποιοδήποτε φορέα, ούτε έχει κοινοποιηθεί στην Π.Δ.Ε. κάποια απόφαση Συλλογικού Οργάνου (είτε αυτό είναι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΕ είτε το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας).

Σημειώνεται ότι για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το συγκεκριμένο έργο αποτελούσε προτεραιότητα, αφού έχει συμπεριληφθεί, στην τελευταία αναθεώρηση του προγράμματος το 2012, σχετικός προϋπολογισμός 2.000.000 ευρώ στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, μετά από Μελέτη που ξεκίνησε το δεύτερο εξάμηνο του 2011.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του έργου και το προσχέδιο – πρόταση που είχε προετοιμαστεί από ομάδα εργασίας, η οποία είχε οριστεί από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα και στην οποία συμμετείχαν στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής της ΠΔΕ, της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας και του ΟΣΕ.

Το προσχέδιο αυτό είχε παραδοθεί στο Δήμο Πατρέων, μετά από σχετικό αίτημα προκειμένου να ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη και να υποβληθεί προς χρηματοδότηση και έκτοτε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ουδέποτε εκλήθη σε καμία συνάντηση, παρ’ ότι αποτελεί το βασικό φορέα χρηματοδότησης.

Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια έχει συμπεριλάβει και στο σχεδιασμό της για την 5η Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020 και συγκεκριμένα στη θεματική Προτεραιότητα Ζ. «Προώθηση των βιώσιμων μεταφορών και άρση των εμποδίων σε βασικές υποδομές δικτύων», δράση Ζ.3.1 «Ανάπτυξη προαστιακού σιδηρόδρομου Πάτρας – επέκταση προς Πύργο σύνδεση με Κατάκολο και Αρχαία Ολυμπία», πρόταση που έχει εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το σιδηροδρομικό δίκτυο αποτελεί αναπτυξιακή προτεραιότητα. Ωστόσο υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Ειδικότερα:

  • Ποια είναι η πρόταση του ΟΣΕ για τον Προαστιακό;
  • Ποια είναι η πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας για τον Προαστιακό;
  • Έχει ληφθεί υπόψη ο εγκεκριμένος από το Περιφερειακό Συμβούλιο σχεδιασμός για την 5η Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020 που αφορά το σιδηροδρομικό δίκτυο της Περιφέρειας; 
  • Ποιος είναι ο σχεδιασμός των αρμοδίων φορέων για το σιδηροδρομικό δίκτυο από τον Ψαθόπυργο μέχρι την Πάτρα και από την Πάτρα μέχρι την Αρχαία Ολυμπία;

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα αναλάβει πρωτοβουλία τις αμέσως προσεχείς ημέρες για συνάντηση των συναρμόδιων φορέων προκειμένου να συζητηθεί ο συνολικός σχεδιασμός για το σιδηροδρομικό δίκτυο στην περιοχή μας, η συγκεκριμένη πρόταση, η ωριμότητά της (εγκρίσεις – αδειοδοτήσεις κ.λπ.), ο προϋπολογισμός της, το χρονοδιάγραμμά της, καθώς και κάθε άλλο ζήτημα (εξοπλισμός, βαγόνια, προσωπικό) που θα καταστήσει το έργο ολοκληρωμένο και λειτουργικό, σύμφωνα με τους κανόνες χρηματοδότησης των έργων που υλοποιούνται μέσω ευρωπαϊκών πόρων.

Ενημέρωση



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...