Απ. Κατσιφάρας: Ο χρόνος μεγάλος αντίπαλος για το ΕΣΠΑ.

Με τις ομιλίες του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιφερειακή πολιτική Γιοχάννες Χαν και του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοίδη έκλεισαν απόψε στην Αθήνα οι εργασίες της διήμερης συνάντησης για την παρακολούθηση του ΕΣΠΑ, με την συμμετοχή των 13 Περιφερειαρχών της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

 

 

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Κατσιφάρας, σε δήλωση του, ανέφερε ότι «το μήνυμα παραμένει σαφές. Για το ΕΣΠΑ δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε χρόνο και πόρους. Ούτε ένα λεπτό χαμένο, ούτε ένα ευρώ. Αντίπαλος μας παραμένει ο χρόνος. Καλώ όλους, τους φορείς υλοποίησης του ΕΣΠΑ, τους υπηρεσιακούς παράγοντες, το σύνολο των εμπλεκομένων πλευρών να ανταποκριθούμε στην μεγάλη ευθύνη που έχουμε απέναντι στους πολίτες και να συνεργαστούμε στενά για το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα στη Δυτική Ελλάδα».

Αποτιμώντας τις έως σήμερα προσπάθειες αύξησης των ρυθμών υλοποίησης και απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοίδης υπογράμμισε στην ομιλία του ότι ήδη το πρόγραμμα παρουσιάζει μια θετική διαφοροποίηση και πρόσθεσε ότι η βούληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμβάλλει σε ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο, ενισχύοντας τις ελληνικές προσπάθειες, είναι σαφής. «Σαφές είναι και ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ με μετρήσιμα αποτελέσματα και δεσμευτικούς χρόνους», υπογράμμισε ο Υπουργός.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Χρυσοχοϊδης εστίασε σε δυο βασικές προτεραιότητες του ΕΣΠΑ. Πρώτον, στην στήριξη της επιχειρηματικότητας και στην τόνωση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και δεύτερον στα έργα Υποδομών, με αυστηρό έλεγχο όλων των προϋποθέσεων. Επίσης, ο Υπουργός ανακοίνωσε την άμεση αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών του ΕΣΠΑ αλλά και την απόφαση του Υπουργείου για ειδική υποστήριξη σε 41 δικαιούχους του προγράμματος που παρουσιάζουν χαμηλούς δείκτες απορρόφησης. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι ορεινοί και νησιώτικοι Δήμοι θα ενισχυθούν με τεχνοκράτες ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη απορροφητικότητα και να μην χαθούν πολύτιμοι πόροι για την ανάπτυξη.

Σημαντική ήταν και η ανακοίνωση που έκανε ο Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ. Όπως ανέφερε έως τα τέλη Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση ενώ μέσα στο επόμενο οκταήμερο θα σταλεί σχετική εγκύκλιος στις Περιφέρειες.

Απλοποίηση διαδικασιών του ΕΣΠΑ, κατάργηση εμποδίων στις δράσεις επιχειρηματικότητας και στα έργα υποδομών και πραγματική τόνωση της απασχόλησης είναι οι άμεσοι στόχοι του Υπουργείου, όπως υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοίδης. «Στόχος μας είναι όλα τα έργα να δημιουργούν θέσεις απασχόλησης και προστιθέμενη αξία στην Περιφέρεια», είπε χαρακτηριστικά.

Στην ομιλία του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάννες Χαν χαρακτήρισε εξαιρετικά παραγωγική την συνάντηση που είχε με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας. «Δική μου επιδίωξη ήταν να ακούσω τα προβλήματα που υπάρχουν στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ και να δω την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί», ανέφερε ο κ. Χαν προσθέτοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τίθεται αλληλέγγυα στην Ελλάδα και έχει τη βούληση να βοηθήσει στην αύξηση της απορροφητικότητας».

Ο κ. Χαν ανέφερε ακόμη ότι αύριο θα ανακοινωθεί ένα Σχέδιο Δράσης που στόχο έχει την καλύτερη και ταχύτερη αξιοποίηση και υλοποίηση του ΕΣΠΑ. Το Σχέδιο αυτό θα ορίζει έναν και μόνο υπεύθυνο για την υλοποίηση του Προγράμματος και θα θέτει σαφείς και δεσμευτικές προθεσμίες.

«Πίσω από κάθε δράση του ΕΣΠΑ πρέπει να υπάρχουν νέες θέσεις εργασίας. Η ανεργία είναι κοινωνική πρόκληση αλλά και κοινωνικός κίνδυνος», επεσήμανε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και κάλεσε τους Περιφερειάρχες να αφοσιωθούν στην εφαρμογή του ΕΣΠΑ, προς όφελος των τελικών δικαιούχων, δηλαδή των πολιτών.

Ο κ. Χαν, τέλος, υπογράμμισε ότι θα παρακολουθεί στενά την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης για την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ ενώ έκανε έκκληση για ώριμα έργα που μπορούν να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα.    

 

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...