“Αριβεντέρτσι” φράου Μέρκελ

“Αριβεντέρτσι” φράου Μέρκελ

Κατά κοινή ομολογία τα αποτελέσματα των εκλογών στο μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας, την Βαυαρία, ήταν ισχυρό σοκ για το κομματικό σύστημα (μεγάλο συνασπισμό το λένε) που κυβερνά εδώ και δεκαετίες τη χώρα. Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των βαυαρικών εκλογών, υποστήριξε ότι το «παλιό σύστημα» εξοστρακίζεται επισημαίνοντας ότι «Στη Βαυαρία, η αλλαγή νίκησε και η Ευρωπαϊκή Ένωση ηττήθηκε».

Για να συμπληρώσει: «Αριβεντέρτσι Μέρκελ, Σουλτς και Γιούνκερ»! Χωρίς αμφιβολία, μπορεί να µην είναι αποδεκτός στο ευρωπαϊκό σύστημα ο Ιταλός πολιτικός, ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να κλείσει τα µάτια, σε αυτά τα νέα δεδομένα που φέρνουν οι εκλογές στην πολυπληθέστερη “περιφέρεια” της Γερμανίας.

Για παράδειγμα, υπάρχουν τρία σοβαρά στοιχεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Πρώτον, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 65 χρόνια, οι Χριστιανοκοινωνιστές (το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδηµοκρατών της Μέρκελ) χάνουν την αυτοδυναμία στο κρατίδιο αυτό και θα αναγκαστούν να “συγκατοικήσουν” στην κυβέρνηση. Δεύτερον, για πρώτη φορά το ακραίο (όπως το χαρακτηρίζουν) κόμμα “Εναλλακτική για την Γερμανία” το AfD μπαίνει άνετα σε µία ακόμη τοπική Βουλή της Γερμανίας. Και να µην το ξεχνάμε δεν πρόκειται για ένα μικρό κρατίδιο.

Σύμφωνα µε τα στοιχεία του ARD, περίπου 200.000 ψηφοφόροι της CSU (Χριστιανοκοινωνιστές) ψήφισαν αυτή τη φορά το AfD (συγκέντρωσε το 10,4%), το οποίο προσέλκυσε και άλλους τόσους νέους (!) ψηφοφόρους. Τρίτον, µεταξύ φθοράς και αφθαρσίας βρίσκονται οι Φιλελεύθεροι, ενώ η Αριστερά (Die Linke), σχεδόν δεν υφίσταται στην Βαυαρία. Όμως, το δράμα αυτών των εκλογών έχει ακόμη ένα όνομα, που λέγεται Σοσιαλδημοκρατία. Οι απώλειες για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), ξεπέρασαν το 9,4% από τις εκλογές του 2013!

Είναι προφανές ότι ο δεύτερος μεγάλος βασικός εταίρος της συγκυβέρνησης Μέρκελ, καταποντίζεται. Ούτε η νέα ηγεσία της Αντρέα Νάλες δεν κατάφερε να αντιστρέψει το κλίμα. Αντιθέτως, πλην του κόμματος “Εναλλακτική για την Γερμανία”, μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι “Πράσινοι” των οποίων τα ποσοστά τους εκτοξεύτηκαν. Τι σημαίνει όμως αυτό για την ίδια την Μέρκελ;

Μπορεί το σύστημά της να επιρρίπτει ευθύνες στον Ζεεχόφερ, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Την περιέγραψαν µε γλαφυρό και έμμεσο τρόπο, τόσο ο ίδιος ο Ζεεχόφερ, όσο και ο γνωστός µας Σόιµπλε. Τα λεχθέντα και των δύο Γερμανών πολιτικών, βρίσκονται κατά το ήµισυ στην ίδια κατεύθυνση µε τα όσα είπε ο Ιταλός αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι.

Ο Ζεεχόφερ, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως “ιστορική ήττα για τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλιστές” και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξελίξεις λόγω του δυσμενούς αποτελέσματος. Ο Βόλφγκανγκ Σόιµπλε, πρόεδρος της γερμανικής Βουλής, σε συνέντευξή του στο δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό SWR, είπε μεταξύ άλλων ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ “δεν είναι πλέον τόσο αδιαμφισβήτητη” όπως τις προηγούμενες τετραετίες.

Βέβαια, για να χρυσώσει το χάπι, δήλωσε ότι θεωρεί “πιθανή” την επανεκλογή της στην προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών στο κομματικό συνέδριο τον προσεχή Δεκέμβριο, εφόσον η ίδια το θελήσει. Όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποσυρθεί η κ. Μέρκελ από την κεντρική πολιτική σκηνή της Γερμανίας. Το όλο σκηνικό διαμορφώνεται, είναι λογικό ότι θα έχει και τις παρενέργειες στο Βερολίνο.

Τα τραγικά αποτελέσματα των Σοσιαλδημοκρατών, θα προκαλέσουν νέο γύρο ενδοκυβερνητικών συγκρούσεων. Οι φωνές που υπάρχουν από την πλευρά των Χριστιανοδημοκρατών και οι οποίες δεν θέλουν τη συνεργασία µε τους Σοσιαλδημοκράτες, θα ενταθούν και θα αυξηθεί η πίεση στη συγκυβέρνηση.

Ένα ακόμη ανάλογο εκλογικό αποτέλεσμα για τους σοσιαλδημοκράτες και η παραμονή τους στη συγκυβέρνηση θεωρείται μαθηματικά πεπερασμένη. Αυτό θα έχει και νέες επιπτώσεις στους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, η οποία θα οδηγηθεί στην έξοδο στο επικείμενο συνέδριο για να απορροφηθούν οι κραδασμοί.

Απόστολος Ρόσσιος

Πηγή: https://www.kontranews.gr/PARAPOLITIKA/344801-Aribentertsi-phraoy-Merkel ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...