Αρχίζει εκ νέου ο διάλογος για τον κατώτατο μισθό

Αρχίζει εκ νέου ο διάλογος για τον κατώτατο μισθό

Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 700-740 ευρώ και επαναφορά της μετενέργειας θα προσπαθήσουν να επιτύχουν οι κοινωνικοί εταίροι στο διάλογο που αρχίζει αύριο μεταξύ ΓΣΕΕ – εργοδοτών.

Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» η ΓΣΕΕ έχει προτείνει αυτή η συμφωνία να υπογραφεί στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας, ώστε να έχει ακόμα και πιο επίσημο χαρακτήρα.

Από την πλευρά του ΣΕΒ συμφωνεί στην αύξηση του κατώτατου μισθού αφού το πρόβλημά του ήταν πάντα το μέσο εργασιακό κόστος σε συγκεκριμένους τομείς. Το θέμα αυτό είχε τεθεί από την πλευρά των βιομηχάνων το Μάιο, όπου μεταξύ άλλων είχε επισημανθεί πως «ευγενείς» συμβάσεις προβλέπουν αμοιβές 20% έως 100% πάνω από την εθνική συλλογική σύμβαση.

Υπενθυμίζεται ότι, σε δύο κλάδους- τα ξενοδοχεία και τα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα- , οι ομοσπονδίες των εργαζομένων έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, υπέγραψαν κλαδικές συμβάσεις με μειώσεις 15%.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης έκανε λόγο για μία «ενθαρρυντική εξέλιξη» και πρόσθεσε πως «σήμερα περισσότερο από ποτέ οι κοινωνικές συμφωνίες είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην αγορά εργασίας. Αποτελούν ένα ακόμα βήμα εξόδου από την κρίση».

Τέλος πρέπει να επισημανθεί πως στόχος του υπουργού Εργασίας είναι να υπάρξει μία εφ΄ όλης της ύλης συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους, που θα αφορά και στην αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΓΣΕΕ κρατά μικρό καλάθι για τα αποτελέσματα του διαλόγου ενθυμούμενη ότι η προηγούμενη συμφωνία με τους εργοδότες, που έγινε υπό την πίεση Παπαδήμου, βρέθηκε… στο καλάθι των αχρήστων.

OIKONOMIA



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...