Αστακός: Στη “φάκα” ο Έλληνας καταζητούμενος του καρτέλ με τον ένα τόνο κοκαΐνης

Αστακός: Στη “φάκα” ο Έλληνας καταζητούμενος του καρτέλ με τον ένα τόνο κοκαΐνης

Αστακός: Στη


18/02/2020 – 21:35

Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ, Έλληνας στενός συνεργάτης του αρχηγού κυκλώματος ναρκωτικών, το οποίο μετέφερε ναρκωτικά με ιστιοφόρο σκάφος από την Καραϊβική στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.

Υπενθυμίζεται, ότι έπειτα από μεγάλη επιχείρηση τον περασμένο Ιανουάριο είχαν συλληφθεί οκτώ αλλοδαποί, Αλβανοί και Αραβόφωνοι, ενώ παράλληλα εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στον Αστακό 1.200 κιλά κοκαΐνης, καθώς και όπλα.

Ο Έλληνας, μέλος του κυκλώματος, εντοπίστηκε στην Αθήνα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και οδηγήθηκε στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, όπου εξετάζεται.

Πώς εξαρθρώθηκε το κύκλωμα

Όπως αναφέρει δημοσίευμα εφημερίδας, οι δυο αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής είχαν παρεισφρήσει στην εγκληματική οργάνωση χωρίς κανείς να καταλάβει την ιδιότητά τους, έζησαν επί σχεδόν ενάμιση χρόνο σε ιστιοπλοϊκό σκάφος για να μεταφέρουν κοκαΐνη από την Καραϊβική στην Ευρώπη και τελικά συνέβαλαν όσο κανείς στην εξάρθρωση μιας εγκληματικής οργάνωσης επικίνδυνων κακοποιών με πολυεθνική δράση.

Εκτός από τον Αλβανό αρχηγό της μαφιόζικης συμμορίας, αποκαλύφθηκε ο ρόλος ενός μαροκινού συνδέσμου που βρισκόταν στην Ισπανία, ενός Σέρβου και αρκετών ποινικών που ζούσαν στην Ελλάδα και αποτελούσαν τον επιχειρησιακό βραχίονα του κυκλώματος.

Κάλυψη

Ήταν τον Σεπτέμβριο του 2018 όταν οι δυο αστυνομικοί με τα πλαστά στοιχεία «Σταύρος Τραντής» και «Κυριάκος Στρατιάς» κατάφεραν να διεισδύσουν στον παράνομο κόσμο της διακίνησης ναρκωτικών. Την περίοδο εκείνη οι αρχηγοί της οργάνωσης αναζητούσαν κάποιον που θα μπορούσε να μεταφέρει τεράστιες ποσότητες κοκαΐνης από χώρα της Λατινικής Αμερικής προς την Ευρώπη και τη Βορειοδυτική Αφρική. Τον ρόλο αυτόν ανέλαβε τελικά ο «Σταύρος Τραντής» ως χειριστής του σκάφους «Μπαρακούντα 7» που απέπλευσε από τη μαρίνα του Αλίμου στις 9 Νοεμβρίου του 2018. Μαζί με τον «Τραντή» ταξίδευε ένας Αλβανός, ο οποίος έφερε ειδική συσκευή κρυπτογραφημένης επικοινωνίας μέσω της οποίας λάμβαναν οδηγίες από την υπόλοιπη σπείρα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Σχεδόν έναν μήνα αργότερα, στις 4 Δεκεμβρίου 2018, το ιστιοπλοϊκό έφτασε στην Τενερίφη. Ηταν η αρχή μιας περιπετειώδους πορείας που θα περιελάμβανε συναντήσεις με τους αλβανούς αρχηγούς του κυκλώματος, έλεγχο του σκάφους για τυχόν συσκευές εντοπισμού, κρυφτό με την ισπανική αστυνομία και οδηγίες για διαρκείς αλλαγές στη διαδρομή του ιστιοπλοϊκού ώστε να διαπιστωθεί αν παρακολουθείται από τις Αρχές.

Τελικά το «Μπαρακούντα» έφτασε στη Μαρτινίκα της Καραϊβικής τον Ιανουάριο του 2019. Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2019 θα παραλάμβανε περίπου έναν τόνο κοκαΐνης. Θα τη μετέφερε αλιευτικό σκάφος από το Σουρινάμ μέχρι τον Αγιο Βικέντιο όπου θα βρισκόταν το «Μπαρακούντα» και από εκεί έτερο ιστιοπλοϊκό θα την έφερνε στην Ευρώπη, με πιθανότερο προορισμό την Πρέβεζα. Ο σχεδιασμός άλλαξε πολλές φορές: Υπήρξαν σκέψεις για μεταφορά της κοκαΐνης με υδροπλάνο, αλλαγές προορισμού, ακύρωση της συμφωνίας με τους προμηθευτές ναρκωτικών λόγω αυξημένων απαιτήσεών τους και εφαρμογή νέου σχεδίου στα τέλη του 2019 με εμπλοκή του δεύτερου μυστικού αστυνομικού «Κυριάκου Στρατιά». Τελικώς το κύκλωμα εξαρθρώθηκε σε συνεργασία με το Γραφείο DEA της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και τις αστυνομικές Αρχές της Αλβανίας και της Ισπανίας.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...