Ασφυκτικές πιέσεις δανειστών για νέα μέτρα!

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 20-30% ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΖΗΤΑΕΙ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ!

Μάχη για τα μέτρα του 2018, δίνουν κυβέρνηση και δανειστές! Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε ανοιχτή σύγκρουση, παρά την θετική εξέλιξη με την απόφαση για την ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που αναμένεται να το μειώσουν κατά 20% μέχρι το 2060.

Η επιμονή Σόιμπλε για πλεονάσματα 3,5% έως και για δέκα χρόνια, έφερε την αντίδραση του ΔΝΤ, που τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι δεν ζητάνε νέα μέτρα ή περισσότερη λιτότητα, αλλά μεγαλύτερη μείωση του χρέους ή των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αν όμως η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους ευρωπαίους για μη αλλαγή των όρων, τότε θα χρειαστούν σκληρά μέτρα για να επιτευχθούν οι στόχοι των πλεονασμάτων.

Μέτρα 4,2 δισ. ευρώ που θα σήμαιναν κουτσούρεμα συντάξεων, κούρεμα του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ή στις 6.000 ευρώ, ακόμα και αύξηση έμμεσων φόρων όπως στους μικρότερους συντελεστές ΦΠΑ!

«Όχι» στα νέα μέτρα λέει η κυβέρνηση

«Το ΔΝΤ δεν μπορεί να πιέζει την ελληνική κυβέρνηση για νέα μέτρα και όχι τους Ευρωπαίους εταίρους για μείωση των πλεονασμάτων» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές.  Τοσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, όσο και άλλες κυβερνητικές πηγές, έχουν απορρίψει νέα μέτρα, που όπως έχει ξεκαθαριστεί από κυβερνητικές πηγές, «καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει».

Τσακαλώτος: Διαπραγμάτευση για τις «καλές» αποκρατικοποιήσεις

Διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ώστε η περιουσία του δημοσίου, να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο έτσι ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για το κράτος και το δημόσιο συμφέρον, είπε  ο υπουργός Οικονομικών, συμμετέχοντας σε εκδήλωση της Ομάδας Εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου για τις Δημόσιες Υπηρεσίες στις Βρυξέλλες.

Κατά την τοποθέτησή του, ανέπτυξε τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά τις δημόσιες υπηρεσίες προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος αλλά και στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεών της.

Χουλιαράκης: Το ΔΝΤ υπονομεύει την διαπραγμάτευση

Τώρα ήρθε η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, να δηλώσει από το Ευρωκοινοβούλιο, ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν ζητούν πρόσθετα μέτρα μετά το 2018 κι ότι το πρόβλημα είναι το ΔΝΤ που προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018 και γι’ αυτό ζητά μέτρα που αντιστοιχούν στο 2% του ελληνικού ΑΕΠ.

Οργή ΔΝΤ που του φορτώνουν τα μέτρα!

Δεν φτάνουν τα μέτρα για το χρέος, ξεκαθαρίζει το ΔΝΤ, μέσω δηλώσεων στελεχών του στο Bloomberg. Αν οι στόχοι παραμείνουν στα τρομαχτικά υψηλά του 3,5%, τότε αν και το Ταμείο, δεν θέλει περισσότερη λιτότητα, τότε η κυβέρνηση θα χρειαστεί περισσότερα μέτρα για να επιτύχει τους στόχους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal αν και το Eurogroup αποφάσισε μέτρα  για το χρέος, δεν τα έχουν βρει ακόμα με το ΔΝΤ. Για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα να τελειώσει η β΄ αξιολόγηση.

Ακόμα, στα μέτρα που φαίνεται να επιμένουν οι δανειστές, περιλαμβάνουν και περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις, καθώς το Ταμείο θεωρεί ότι δεν έχουν κουρευτεί αρκετά, ώστε να γίνει το ασφαλιστικό βιώσιμο. Μία τέτοια εξέλιξη θα έφερνε, κούρεμα μέχρι και 30% σε 1 εκατ. συντάξεις!

Νέα υπονοούμενα Σόιμπλε, που βλέπει «ελέφαντες»!

Παραμένοντας πιστός στην σκληρή γραμμή του Βερολίνου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε μετά το ECOFIN, στις Βρυξέλλες, ότι θα καθυστερήσει το κλείσιμο της αξιολόγησης. Όπως είπε, «Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος».

Αφήνοντας αιχμές για την κυβέρνηση, είπε ότι οι «Έλληνες ηγέτες καλό είναι να σταματήσουν να λένε στους Έλληνες πολίτες ότι “κάποιοι ξένοι” φταίνε για τα ελληνικά προβλήματα», για να προσθέσει με χιούμορ, ότι  «ο Τσακαλώτος μου είπε πως αισθάνεται ότι έχει κολλήσει μεταξύ δύο ελεφάντων. Μάλλον βλέπει το ΔΝΤ σαν ελέφαντα, δεν ξέρω ποιος θα μπορούσε να είναι ο δεύτερος».

Η Ελλάδα από Σίσυφος γίνεται Ηρακλής

Το φορτίο του χρέους, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 180% του ΑΕΠ, φέρνει στο νου τη μυθική φιγούρα που προσπαθούσε μάταια να κουβαλήσει το βράχο έως την κορυφή του βουνού, τον Σίσυφο αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters.

Όμως, τώρα που το Eurogroup συμφώνησε να ελαφρύνει τους όρους του υφιστάμενου δανεισμού και παραμένουν ορισμένες δύσκολες ενέργειες, που μοιάζουν με άθλους, η Ελλάδα μοιάζει πλέον λιγότερο με το Σίσυφο και περισσότερο με τον Ηρακλή!

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...