Ασφυκτικές πιέσεις δανειστών ενόψει Eurogroup!

Μοσκοβισί: Όχι άλλες συμφωνίες για την Ελλάδα πίσω από κλειστές πόρτες!

Στα όριά της θέλει να πάει τη διαπραγμάτευση, μερίδα των δανειστών! Καθώς πλησιάζουμε στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, τα περιθώρια ελιγμών λιγοστεύουν για όλους τους πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης και με την θέση της μηδενικής παρέμβασης στο χρέος, να απομονώνεται όπως και ο βασικός υποστηρικτής της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, άλλες προτάσεις έρχονται στο προσκήνιο. Ο Εμμανουέλ Μακρόν και ο Μπρούνο Λεμέρ, από την Γαλλία, θέλουν να είναι αυτοί που θα δώσουν λύσεις από το αδιέξοδο και προωθούν την δική τους πρόταση που συνδέει το χρέος με την ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας. Από την άλλη πλευρά, ευρωπαίος αξιωματούχος, απειλεί να ανατινάξει την διαπραγμάτευση στον αέρα, δηλώνοντας ότι είναι απίθανο να ενταχθεί η Ελλάδα στο QE. Σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα, κάποιοι προσπαθούν να θολώσουν τα νερά της διαπραγμάτευσης, ώστε να απομακρύνουν τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, από την ξεκάθαρη λύση της επέμβασης στο ελληνικό χρέος.

Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε απίθανο (αν και νομικά εφικτό), το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης χωρίς να έχει προηγουμένως μπει στο ελληνικό πρόγραμμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στις Βρυξέλλες, απάντησε ότι «η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν νομίζω ότι θα προχωρήσει σε δική της ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που θα ξεκλείδωνε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την Ελλάδα. Τεχνικά και νομικά θα μπορούσε, αλλά δεν θα ήταν καλό, δεν θα έδινε αποτελεσματικό μήνυμα στις αγορές».

Για το Eurogrοup της 15ης Ιουνίου άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει άλλη πρόταση στο τραπέζι πέραν αυτής που κατέθεσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λούις ντε Γκίντος (πρόταση Σόιμπλε) στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Πρόταση που περιλαμβάνει την ένταξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση αλλά με stand by arrangement. Που σημαίνει ότι θα μείνει στον πάγο, μέχρι να δώσει το «οκ» το Βερολίνο μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Ιούλιο του 2018. Πάντως ο αξιωματούχος δεν απέκλεισε  την πιθανότητα, να υπάρξει μια μεγαλύτερη αποσαφήνιση των μέτρων για το ελληνικό χρέος και προέβλεψε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα πάμε στις 15 Ιουνίου σε απόφαση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Όπως είπε, «η τεχνική αξιολόγηση έχει κλείσει, είναι ελάχιστα αυτά που έμειναν και θα τελειώσουν έως τις 15 Ιουνίου».  Για το ύψος της δόσεις, ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι 10 δις ευρώ, θα είναι κοντά στα 7 και θα περιλαμβάνει κι ένα ποσό για ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες (arrears).

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ανησυχία που υπάρχει στην Αθήνα, ότι αν δεν υπάρξει διευθέτηση του ελληνικού χρέους και επιστροφή στις αγορές δεν πρόκειται να ανακάμψει η οικονομία και να πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, τόνισε πως ο στόχος για ανάπτυξη 2% το 2017 έχει χαθεί λόγω του κακού πρώτου τριμήνου, αλλά ακόμα και χωρίς τη διευθέτηση του χρέους αν υπάρξει συμφωνία στις 15 Ιουνίου και ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το κλίμα θα βελτιωθεί.
 

Η γαλλική πρόταση για το χρέος

Μπορεί ο κ. Σόιμπλε να έχει βάλει βέτο, αλλά όπως τονίζει η γερμανική εφημερίδα  Handelsblatt «Η μόνη ελπίδα του Τσίπρα είναι τώρα μια άλλη πρόταση, διατυπωμένη από τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν και τον επί της Οικονομίας υπουργό του Μπρουνό Λεμέρ. Βάσει πηγών της εφημερίδας το Παρίσι πρότεινε οι ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους να συνδεθούν με την ανάπτυξη της οικονομίας. Αν η Αθήνα τα πηγαίνει καλά οικονομικά, το χρέος θα αποπληρώνεται κανονικά. Αν όχι, τότε θα επιμηκύνονται οι προθεσμίες αποπληρωμής. Η γερμανική κυβέρνηση όμως βλέπει με σκεπτικισμό και αυτή την πρόταση». Η πρόταση περιλαμβάνει και πλαφόν στις πληρωμές της Ελλάδας προς τους δανειστές, το οποίο θα αντιστοιχεί σε ποσοστό του ΑΕΠ. Σύμφωνα με διάφορα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, θα μπορούσε να κυμανθεί από 15% έως 20%.

Ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια στις αποφάσεις για την Ελλάδα, λέει ο Μοσκοβισί

Ανάγκη για μεγαλύτερη δημοκρατικότητα και διαφάνεια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην ευρωζώνη, τόνισε ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, κατά την τοποθέτησή του, σε Φόρουμ στις Βρυξέλλες. Όπως είπε, «η διαδικασία λήψης αποφάσεων πρέπει να είναι διαφανής και δημοκρατική» και οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο Eurogroup θα πρέπει στο μέλλον να λογοδοτούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ρόλος του οποίου θα πρέπει επίσης να ενισχυθεί.

«Δεν πρέπει να είμαστε τόσο υπερήφανοι που δεν υπάρχει λογοδοσία», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί επισημαίνοντας το παράδειγμα της Ελλάδας: «Το να αποφασίζουμε πίσω από κλειστές πόρτες για τη μοίρα της Ελλάδας, χωρίς καμία δημοκρατική λογοδοσία είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επίτροπος Οικονομίας.
 

«Όχι νέα κρίση στην Ελλάδα», το μήνυμα της Ευρώπης

  Λύση και όχι άλλη κλιμάκωση στο θέμα της Ελλάδας, είναι το μήνυμα της Ευρώπης, στους θεσμούς, ενόψει του Eurgoroup 15 Ιουνίου. Από την πλευρά των πιστωτών, επισημαίνεται ότι εκκρεμούν περί τα 20 προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θέμα που ανακίνησαν  τόσο ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με επιστολή του στο Ολλανδικό κοινοβούλιο, όσο και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο Ντέκλαν Κοστέλο, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη. Από την Αθήνα, τονίζεται ότι τα προαπαιτούμενα θα κλείσουν μέσα στις επόμενες ημέρες κάτι το οποίο θα διαπιστώσει είτε η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του EWG στις 6 Ιουνίου, είτε η τακτική σύνοδος στις Βρυξέλλες στις 9 Ιουνίου. Ενδιάμεσα στις 8 του μήνα θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου και θα φανεί αν θα έχει υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη στο θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης

Τα μεγάλα εκκρεμή θέματα, το ζήτημα της δόσης, του χρέους και της ποσοτικής χαλάρωσης, τέθηκαν επί τάπητος σε κατ ιδίαν συνάντηση που είχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και  το μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist. Παρά τις προσπάθειες, που καταβάλλονται από όλες τις πλευρές, προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια σημαντική διαφοροποίηση στις θέσεις των θεσμών.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, διαφαίνεται ένας συμβιβασμός, ο οποίος όμως δεν φαίνεται αν αρέσει στον κ. Σόιμπλε. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν αφήνει καμιά ευκαιρία ανεκμετάλλευτη για να αμφισβητήσει τους υπολογισμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Από τις Βρυξέλλες, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις παραχώρησε συνέντευξη στο Bloomberg, όπου τόνισε ότι
η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από το πρόγραμμα και είναι ώρα να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Συγκεκριμένα, σχετικά με το αν βλέπει συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου, ο ίδιος δήλωσε ότι «ελπίζουμε, επειδή από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αξιολογήσαμε τη συμμόρφωση της Ελλάδας στις δεσμεύσεις του προγράμματος και βλέπουμε ότι η Ελλάδα τις υλοποιεί από την πλευρά της».

 Για τους υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους, είπε ότι «η Ελλάδα στην πραγματικότητα τους ξεπέρασε πέρυσι και αναμένεται να επιτύχει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα φέτος και το επόμενο έτους, που είναι 1,75% και 3,5% του ΑΕΠ, αντίστοιχα».

Τέλος, ο ίδιος τόνισε ότι είναι ώρα να προχωρήσουμε και οι εταίροι στο πρόγραμμα, για να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση και να εκταμιεύσουμε την επόμενη δόση.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/OIKONOMIA/286678-Asphyktikes-pieseis-daneiston-enopsei-Eurogroup ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...