Αυγό: «Σύμμαχος» για την υγεία και τη διατήρηση του βάρους

 

Το αυγό είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες τροφές που υπάρχουν στην φύση. Οι διαιτολόγοι και οι επιστήμονες υγείας συστήνουν την κατανάλωση  του αυγού σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης καθώς πρόκειται για μια τροφή γεμάτη με θρεπτικά συστατικά την οποία χρειάζεται ο οργανισμός μας.

Ένα αυγό έχει μικρό θερμιδικό περιεχόμενο. Αποδίδει 78 – 90 kcal και είναι φυσική πηγή βιταμινών B2, B12 και D καθώς και βιταμίνης Α, φυλλικού οξέως, τυροσίνης και χολίνης. Σημαντικό είναι να αναφερθεί, ότι ένα αυγό περιέχει 6-7γρ πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας5-6γρ λιπαρών και 0-1γρ υδατάνθρακα.

Οι πιο σημαντικές επιδράσεις του αυγού στον οργανισμό μας:

Βοηθάει στην διατήρηση του βάρους

Το αυγό είναι ένα παρεξηγημένο τρόφιμο λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του κρόκου του, σε λιπαρά. Πολυάριθμες μελέτες έχουν αποδείξει ότι το αυγό προκαλεί κορεσμό λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε πρωτεΐνες και μας αποτρέπει από την κατανάλωση πολλών θερμίδων μέσα στα γεύματά μας. Μπορεί να αντικαταστήσει ισάξια ένα γεύμα που περιέχει κρέας παρέχοντας μας ελάχιστες θερμίδες, σημαντικές πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος  και θεωρείται τρόφιμο -«σύμμαχος» στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα πλήρες και χορταστικό πρωινό γεύμα που περιέχει αυγό και θα δείτε τη ζυγαριά σας να πέφτει, χωρίς να πεινάτε για αρκετές ώρες μετά την κατανάλωσή του!

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και προλαμβάνει αρκετές ασθένειες

Το αυγό είναι μια σημαντική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες ενοχοποιούνται για σειρά ασθενειών – συνδεδεμένων με καρδιακά νοσήματα αλλά και τον καρκίνο. Επίσης, ο κρόκος του αυγού είναι πλούσιος σε βιταμίνη D, η οποία συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου και κατά συνέπεια βοηθάει στην ενίσχυση των οστών μας. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι δυο αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται στον κρόκο του αυγού και δρουν προστατευτικά έναντι της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (ασθένειας των ματιών που προκαλεί τύφλωση).

Βοηθάει στην αποκατάσταση της μυϊκής μάζας των αθλητών και των ηλικιωμένων

ghjkl;kjnhbgfcdxfcghj

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε πρωτεΐνες βοηθάει στην γρήγορη αποκατάσταση του μυϊκού γλυκογόνου μετά από μια έντονη προπόνηση. Αρκετά συχνά συστήνεται στους αθλητές να καταναλώνουν το ασπράδι του αυγού, και όχι τον κρόκο του. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κατανάλωση του κρόκου θα μειώσει την αθλητική απόδοση ή θα αυξήσει το βάρος τους, απλά οι περισσότεροι αθλητές λόγω των αυξημένων πρωτεϊνικών απαιτήσεων καταναλώνουν αρκετά αυγά μέσα στην ημέρα και η κατανάλωση ολόκληρου του αυγού αυξάνει ταυτόχρονα και την πρόσληψη των λιπαρών.

Βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία

Η χολίνη, είναι ένας τύπος της βιταμίνης Β που είναι απαραίτητος στα βρέφη για τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου τους. Επίσης, έχει συνδεxdfcghjkml,;,kjnhgcdxsθεί με τη μείωση του κινδύνου του συνδρόμου Down και της άνοιας. Η τυροσίνη, μια άλλη σημαντική ουσία που βρίσκεται στο αυγό, βοηθάει στην ταχύτερη λειτουργία και  τον ταχύτερο χρόνο ανταπόκρισης του εγκεφάλου σε ερεθίσματα, σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το αυγό θα πρέπει να βρίσκεται στο διαιτολόγιό μας και του παιδιού μας. Εκτός από τα άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο υπερχοληστερολαιμίας και θα πρέπει να αρκεστούν περισσότερο στην κατανάλωση του ασπραδιού του αυγού, οι υπόλοιποι θα πρέπει να εκτιμήσουμε την πολύτιμη θρεπτική του αξία και να ωφεληθούμε από αυτήν. Το αυγό μπορεί να μαγειρευτεί με ποικίλους τρόπους. Καταναλώνεται βραστό, ποσέ και τηγανητό. Με ιδιαίτερη προσοχή κατά το τηγάνισμα (όσον αφορά στην χρήση του λαδιού), μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ιδανικό διαιτητικό πιάτο με λίγες θερμίδες και να διατηρήσετε εύκολα το βάρος σας. Ένα αυγό ποσέ μαζί με μια πράσινη γευστική σαλάτα δημιουργούν ένα πλήρες και ελαφρύ βραδινό γεύμα. Και γιατί όχι, το αυγό να μην συνοδεύει κάλλιστα και το πρωινό μας! Ένα πρωινό γεύμα που περιλαμβάνει ένα αυγό σε συνδυασμό με παξιμάδια ολικής άλεσης και ένα ποτήρι χυμό από φρέσκα φρούτα είναι η «κινητήριος δύναμη» για να ξεκινήσετε τη μέρα σας και θα σας χαρίσει ενέργεια και ένταση για αρκετές ώρες μετά την κατανάλωσή του!

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...