Αυστηρή προειδοποίηση Καμμένου στην Άγκυρα: «Μην κάνετε βολές επιφανείας»

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία και από τον Προκόπη Παυλόπουλο

Αφορμή για να προκαλούν συνεχώς στο Αιγαίο ψάχνουν οι Τούρκοι που για τρίτη φορά την τελευταία εβδομάδα προχώρησαν σε νέο τρίωρο ναυτικό αποκλεισμό της θαλάσσιας περιοχής γύρω από το Καστελόριζο, προκειμένου το Πολεμικό Ναυτικό και η ακτοφυλακή τους να πραγματοποιήσουν άσκηση έρευνας και διάσωσης.

Την ερχόμενη Δευτέρα και για δύο ολόκληρες εβδομάδες σύσσωμος ο στόλος της γειτονικής χώρας, από τα Δαρδανέλια και τη Σμύρνη μέχρι τη ναυτική βάση του Ακσάζ θα βγει εν πλω σε διεθνή ύδατα, συνοδεία μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, στα πλαίσια άσκησης με την κωδική ονομασία «Θαλασσόλυκος», στην οποία η Τουρκία εμφανίζεται να απειλείται από την Ελλάδα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, τόνισε πως οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε εγρήγορση και προειδοποίησε την Άγκυρα να περιοριστεί σε υποβρύχιες βολές και μην πραγματοποιήσει βολές επιφανείας , γιατί κάτι τέτοιο θα σημαίνει παραβίαση των διεθνών κανόνων και θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των ήδη τεταμένων ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Έχουμε πάρει τα μέτρα τα οποία χρειάζεται να πάρουμε, η άσκηση αυτή γίνεται σε διεθνή ύδατα και αφορά βολές υποβρύχιες. Εάν παραβιάσουν και κάνουν βολές επιφανείας βεβαίως και το πράγμα σημαίνει κλιμάκωση. Δεν έχουν καταθέσει μέχρι τώρα σχέδιο για βολές επιφανείας. Οι βολές επιφανείας θα είναι αυτές οι οποίες θα δημιουργήσουν θέμα στον εναέριο χώρο μας» ανέφερε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε:  «Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, όπως κάνουν κάθε μέρα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις».

Στο μεταξύ, ο αρχηγός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ, που είχε πρωταγωνιστήσει στο προκλητικό σόου στα Ίμια τον περασμένο Ιανουάριο, βρέθηκε χθες στην Αθήνα, όπου διεξήχθη η 11 Διαβαλκανική Σύσκεψη αρχηγών ΓΕΕΘΑ, με τη συμμετοχή όλων των βαλκανικών χωρών.

Κατά το χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος  έστειλε ηχηρά μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, αλλά κύριους παραλήπτες την Τουρκία και τα Σκόπια.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε την σταθερή θέση της Ελλάδας υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας όλων των Βαλκανικών Χωρών, υπενθυμίζοντας με νόημα τις προϋποθέσεις για την ένταξη των προκλητικών γειτόνων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Για εμάς τους Έλληνες και την πολιτική μας και την πολιτική των Ενόπλων Δυνάμεων, οι Χώρες της Βαλκανικής είναι και πρέπει να παραμείνουν Χώρες της Ευρώπης, του Ευρωπαϊκού χώρου. Το σηματοδοτεί άλλωστε ο στενός δεσμός που έχουμε στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αλλά και οι Χώρες που δεν είναι Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να προχωρήσουν τον Ευρωπαϊκό τους δρόμο» τόνισε αρχικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Και συμπλήρωσε: «Η ολοκλήρωση όμως αυτής της ευρωπαϊκής πορείας με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ορισμένες προϋποθέσεις, τις οποίες δεν θέτει μονομερώς η Ελλάδα. Τις θέτει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση ,το ίδιο το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και αυτές είναι τρεις κατά βάση:

  • Η πρώτη είναι ότι αυτός που θέλει να ανήκει στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια δεν πρέπει μόνο να διακηρύσσει την ειρήνη. Πρέπει να πιστεύει βαθιά σε αυτήν. Η ειρηνική συνύπαρξη για τις Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ζήτημα ‘πιστεύω’, ζήτημα συνείδησης.
  • Η δεύτερη προϋπόθεση είναι ο σεβασμός της Ιστορίας και της ιστορικής αλήθειας. Γιατί αυτός ο σεβασμός είναι, οπωσδήποτε, προϋπόθεση της ειρηνικής συνύπαρξης.
  • Και τρίτη προϋπόθεση είναι ο ειλικρινής σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του, καθώς και των βασικών Αρχών του Ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Αυτονόητες προϋποθέσεις τις οποίες, είμαι βέβαιος, ότι όλοι ενστερνίζεσθε. Γιατί το ύψος της αποστολής σας είναι εκείνο που διαμορφώνει και το μέτρο της δικής σας ευθύνης. Οι Βαλκανικοί Λαοί έχουμε πικρή εμπειρία από το παρελθόν. Καιρός είναι να διδαχθούμε απ’ αυτήν. Και στους δύσκολους και ταραγμένους καιρούς μας να συνεργασθούμε».

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης υποδέχθηκε τους ομολόγους του από Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία.  Στόχος του συγκεκριμένου φόρουμ ήταν η εμπέδωση της ανάγκης για σταθερότητα και ειρηνική συνύπαρξη των χωρών στα Βαλκάνια.

Πηγή: http://www.kontranews.gr/POLITIKE/283233-Aystere-proeidopoiese-Kammenoy-sten-Agkyra-Men-kanete-boles-epiphaneias ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...