Αυστρία: Καγκελάριος της προσωρινής κυβέρνησης αναλαμβάνει η πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου

Η πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου αναλαμβάνει καγκελάριος στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Η έως τώρα πρόεδρος του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, αναλαμβάνει καγκελάριος της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει την Αυστρία σε πρόωρες βουλευτικές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε, παρουσία της ίδιας, το απόγευμα στη Βιέννη ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Αναφέροντας ότι στόχος του είναι ο σχηματισμός μίας “κυβέρνησης εμπιστοσύνης”, ο Αυστριακός πρόεδρος έπλεξε το εγκώμιο της κ. Μπίρλαϊν, τονίζοντας πως κάποτε είχε χαρακτηριστεί ως “πάντα η πρώτη” και πως τώρα θα είναι “πάλι η πρώτη, δηλαδή ως η πρώτη ομοσπονδιακή καγκελάριος της Αυστριακής Δημοκρατίας”.

Ο ίδιος, όπως σημείωσε, αναζήτησε ένα πρόσωπο που να διαθέτει μία ευρεία γνώση και από το οποίο να προσμένει κανείς τον επιμελέστερο χειρισμό του Ομοσπονδιακού Συντάγματος, ένα πρόσωπο που θα μπορεί τους επόμενους μήνες να κατευθύνει τις τύχες της χώρας προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό, “και ποιο πρόσωπο θα ήταν καταλληλότερο από την ανώτατη φύλακα του Αυστριακού Ομοσπονδιακού Συντάγματος”, αναρωτήθηκε.

Η νέα καγκελάριος, η πρώτη γυναίκα επικεφαλής κυβέρνησης στην ιστορία της Αυστρίας, θα ασκήσει τα καθήκοντα της, ηγούμενη της προς σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, τόσο μέχρι τις πρόωρες εκλογές όσο και στη συνέχεια μέχρι τον σχηματισμό της νέα κυβέρνησης που θα προκύψει από αυτές, για τον οποίο θα χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα, ανάλογα και με τους συσχετισμούς δυνάμεων μετά τις εκλογές.

Στις πρώτες της δηλώσεις στην κοινή συνέντευξη Τύπου το απόγευμα με τον πρόεδρο Βαν ντερ Μπέλεν, η νέα αυστριακή καγκελάριος ανακοίνωσε τα δύο πρώτα ονόματα μελών της υπηρεσιακής κυβέρνησή της, στην οποία αντικαγκελάριος αναλαμβάνει ο πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου Κλέμενς Γιαμπλόνερ και υπουργός Δικαιοσύνης ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκερ, έως τώρα προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην Καγκελαρία και από τους πλέον έμπιστους του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Μέσα στις επόμενες ημέρες η ίδια θα ανακοινώσει και τα υπόλοιπα πρόσωπα τα οποία θα αναλάβουν επικεφαλής των άλλων υπουργείων στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, η ορκωμοσία της οποίας αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα, όπως αναμένεται και η ανακοίνωση από την συνταγματική επιτροπή της αυστριακής Βουλής, η ημερομηνία διεξαγωγής τον πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Πληροφορίες ανέφεραν ως πλέον νωρίτερη ημερομηνία την 15η Σεπτεμβρίου, ενώ συζητούνται και η 22η όπως και η 29η Σεπτεμβρίου, με το Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς να ζητά τη διεξαγωγή των εκλογών όσο το δυνατόν νωρίτερα και τους Σοσιαλδημοκράτες να αντιπροτείνουν την 22η Σεπτεμβρίου.

Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κανένα από τα πέντε κοινοβουλευτικά κόμματα δεν φαίνεται να θέλει τη διεξαγωγή των εκλογών την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, δηλαδή σε μία χρονική περίοδο που διαρκούν ακόμη οι θερινές σχολικές διακοπές, αν και δεν αποκλείεται να συναινέσουν στην αρχική πρόταση του προέδρου Βαν ντερ Μπέλεν για διεξαγωγή τους την 1η ή την 8η Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός ότι δεν θα έχουν τελειώσει οι σχολικές θερινές διακοπές.

Κανονικά, οι επόμενες εκλογές θα διεξάγονταν τον Οκτώβριο του 2022, η πρόωρη προσφυγή στην κάλπη κρίνεται ωστόσο αναγκαία ως επακόλουθο της κυβερνητικής κρίσης που συνταράσσει εδώ και σχεδόν εβδομάδες τη χώρα, εξαιτίας της “Υπόθεσης Ίμπιζα”, του πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε από τη δημοσιοποίηση βίντεο με πρωταγωνιστή τον παραιτηθέντα, εξαιτίας του, αντικαγκελάριο και αρχηγό του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε που συγκυβερνούσε με το Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος αποφάσισε τη διάλυση του — από τον Δεκέμβριο του 2017 — μεταξύ τους κυβερνητικού συνασπισμού και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Προχθές Τρίτη, ο πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν επισφράγισε την ανατροπή της κυβέρνησης μειοψηφίας του Σεμπάστιαν Κουρτς, που είχε προκαλέσει τη Δευτέρα η πλειοψηφία της αυστριακής Βουλής. Ο ίδιος ζήτησε από τα μέλη της απερχόμενης κυβέρνησης — τα οποία στη συνέχεια όρκισε τυπικά εκ νέου — να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους έως ότου σχηματιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...