Αυτά είναι τα οικονομικά μέτρα για την προστασία των πληγέντων από τη θεομηνία στην Εύβοια

Αυτά είναι τα οικονομικά μέτρα για την προστασία των πληγέντων από τη θεομηνία στην Εύβοια
Αυτά είναι τα οικονομικά μέτρα για την προστασία των πληγέντων από τη θεομηνία στην Εύβοια

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε από την Χαλκίδα όπου βρίσκεται, τα μέτρα για την στήριξη των πληγέντων από τη θεομηνία στην Εύβοια (με οκτώ νεκρούς). Συγκεκριμένα, παρουσία και του υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, ανακοινώθηκαν εννέα μέτρα, που κωδικοποιούνται στα εξής:

  • Αναστέλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις για τους δήμους Χαλκιδέων και Δερφιέων – Μεσαπίων. Αφορά φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις για έξι μήνες. Συμπεριλαμβάνει και ο ΕΝΦΙΑ
  • Το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε πιστώσεις 3,5 εκατ. ευρώ για τις πρώτες ανάγκες. Πρόκειται για οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ για κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η πρώτη κατοικία του. Επιπλέον 600 ευρώ θα λάβουν οι οικογένειες για κάθε μέλος που είναι ΑμεΑ. Ενίσχυση 6.000 ευρώ θα λάβουν για την αντικατάσταση οικοσυσκευής. Οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ για όσους τραυματίστηκαν
  • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1,5 εκατ. ευρώ για τους δύο δήμους που επλήγησαν. Ειδικά για το δήμο Χαλιδέων προβλέπεται ενίσχυση 700 χιλ .ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος ύδρευσης. Επίσης, για το δήμο Δερφίων – Μεσαπίων θα χορηγηθεί ποσό 500 χιλ. ευρώ για αντιμετώπιση προβλήματος ύδρευσης.
  • Θα δοθούν ποσά για αγροτική ενίσχυση.
  • Εφάπαξ ενίσχυση για φυσικά πρόσωπα 5.000 ευρώ ανά κατοικία και 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση. Υπολογίζεται ότι θα είναι 15 εκατ. ευρώ για σπίτια και μισό εκατ. ευρώ για επιχειρήσεις.
  • Επιχορήγηση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες. Θα χορηγηθεί για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, για αποκατάσταση 30-70%.
  • Παροχή στεγαστική συνδρομή για επισκευή και ανακατασκευή κτιρίων και εγκαταστάστων, σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Η κρατική αρωγή θα είναι 60% και 40% θα είναι άτοκο δάνειο.
  • Αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των δήμων που έχουν πληγεί. Υπήρξε σχετική επικοινωνία με την Ένωση Τραπεζών.
  • Επιχειρήσεις των δήμων που έχουν πληγεί θα συμμετέχουν στην γ’ φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής για να ενισχυθεί η ρευστότητά τους.

Υπενθυμίζεται ότι σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κήρυξε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, τους δήμους δήμοι Χαλκιδέων και Διρφύων – Μεσσαπίων στην Εύβοια και Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Επίσης, έκτακτη οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε τη Δευτέρα (10/08) για τους δυο πληγέντες από πλημμύρες δήμους της Εύβοιας, Χαλκιδέων και Διρφύων- Μεσσαπίων, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του, στις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας είχε νέα σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό και τους δημάρχους Χαλκιδέων Ελένη Βάκα και Διρφύων- Μεσσαπίων Γιώργο Ψαθά.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...