Αυτοί οι 9 έβγαλαν λάδι Άκη – Γιάννο

Αυτοί οι 9 έβγαλαν λάδι Άκη – Γιάννο

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Εξεταστική του 2005 – Οι της ΝΔ ζήτησαν περαιτέρω έρευνα για τα εξοπλιστικά, αλλά η κομματική αλληλεγγύη οδήγησε το ΠΑΣΟΚ να μην δει τα έργα και τις ημέρες των δύο πρωτοκλασάτων υπουργών του στο υπουργείο Άμυνας επί… βασιλείας Κ. Σημίτη

 

Τώρα προσπαθούν να κρατήσουν αποστάσεις από τον Γιάννο, εφευρίσκοντας κατηγορίες κατά ΣΥΡΙΖΑ. Τότε το 2005, αθώωναν με τρόπο προκλητικό και τον Γιάννο και τον Άκη.

Η εξεταστική επιτροπή που συστάθηκε το 2005 (κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή) για τα εξοπλιστικά, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το θέμα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω. Αυτή όμως ήταν η άποψη της πλειοψηφίας. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν στην Εξεταστική Επιτροπή, βρήκαν αθώους και τον Άκη και τον Γιάννο. Μια… λεπτομέρεια που όλοι είχαν ξεχάσει, αλλά την έφερε στην επικαιρότητα, την αποκάλυψε, ο Αιμίλιος Λιάτσος, στην εκπομπή του «Kontra24» στο Kontra Channel.

Είμαστε λοιπόν στο 2005. Εφτά χρόνια πριν συλληφθεί ο Άκης Τσοχατζόπουλος και οχτώ χρόνια πριν ξεκινήσει η δίκη του, πολύ πριν κύκλοι του κόμματος Βενιζέλου (πρώην ΠΑΣΟΚ), αρχίσουν να διακινούν δεξιά κι αριστερά ότι ο πρώην υπουργός και άλλοτε πανίσχυρος υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ είναι «ντροπή για την παράταξη».

Τότε όμως ο Ε. Βενιζέλος, το 2005 δηλαδή, υποστήριζε με πάθος τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τον Γιάννο Παπαντωνίου στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Στις 25 Φεβρουαρίου του 2005 στην Ολομέλεια της Βουλής, όταν εισήχθη προς συζήτηση το πόρισμα της εξεταστικής στη βουλή ο Βενιζέλος έλεγε με πάθος «Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε ως ένα τεράστιο πολιτικό και ενδεχομένως ποινικό σκάνδαλο και σήμερα (25/2/2005) η υπόθεση αυτή έχει εξατμιστεί (…) Μας λέει Ν.Δ. ότι υπάρχει ύποπτη διακίνηση χρημάτων με δήθεν παραλήπτες, οποίοι μπορεί να είναι και πολιτικά πρόσωπα. Δεν υπάρχει τίποτα απολύτως!».

Από εκείνη την συζήτηση έχει μείνει στην ιστορία η διαπίστωση του Ε. Βενιζέλου ότι οι αριθμοί τριών τραπεζικών λογαριασμών του Άκη Τσοχατζόπουλου ήταν… αριθμοί τηλεφώνων.

Ο Βύρωνας Πολύδωρας είπε κάποια στιγμή (σε συνεδρίαση της Εξεταστικής: Όταν πρωτοανακαλύφθηκε ο λογαριασμός, ο κ. Βενιζέλος -γνωστός χιουμορίστας- έσπευσε να πει ότι είναι αριθμός τηλεφώνου. Ε, δεν είναι. Είναι λογαριασμός που ακολουθεί υπόγειες διαδρομές…

Για να σχολιάσει ο Ε. Βενιζέλος: Πήρα τηλέφωνο και βγήκε ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος!

 

Αποστάσεις

Λίγα χρόνια αργότερα ο Ε. Βενιζέλος και το όλον ΠΑΣΟΚ, κρατάνε πλέον αποστάσεις από τον Άκη, λέγοντας ότι έχει διαγραφεί. «Έχουμε αποβάλλει τον Άκη Τσοχατζόπουλο από το σώμα

του ΠΑΣΟΚ”, έλεγαν όταν άρχισε η δίκη του Άκη το 2013. Ευφυώς ο Ε. Βενιζέλος αν και κλήθηκε να παραστεί ως μάρτυρας αποφάσισε να μην παραστεί.

Παρόμοια ήταν και είναι η συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) και στην περίπτωση του Γιάννου. Ο Παπαντωνίου πράγματι διαγράφτηκε από το ΠΑΣΟΚ από τον Γιώργο Παπανδρέου, το 2006. Όμως ποτέ δεν ειπώθηκε ότι ήταν ξένο σώμα ή ντροπή για το Κίνημα. Σήμερα όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ λένε και για τον Γιάννο, «τον έχουμε διαγράψει»

 

Τα σκάνδαλα των εξοπλισμών

Εννέα χρόνια αργότερα (από το 2005 και το αθωωτικό Πόρισμα του ΠΑΣΟΚ) τον Ιανουάριο του 2014, η σύλληψη του πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών (από το 1996, επί Άκη Τσοχατζόπουλου, μέχρι το 2002, επί Γιάννου Παπαντωνίου) Αντώνη Κάντα και των πρώτων απ΄ όσους κατονόμασε ως εμπλεκομένους στο σκάνδαλο των εξοπλισμών αφήνει άφωνο το πανελλήνιο για την ωμότητα των αποκαλύψεων. Αλλά γέννησε πάμπολλα ερωτήματα για το πώς συνέβησαν όλα αυτά κάτω από τη «μύτη» της πολυδιαφημισμένης εκσυγχρονιστικής οκταετίας 1996-2004, χωρίς υπουργοί, πρωθυπουργός και το ευρύτερο «σημιτικό» σύστημα να αντιληφθούν το παραμικρό.

Ο Αντ. Κάντας παρέμεινε στη Διεύθυνση Εξοπλισμών σε ολόκληρη την τετραετία Άκη και, όταν ανέλαβε υπουργός Άμυνας ο κ. Παπαντωνίου, ο ίδιος υπέβαλε (ως όφειλε) παραίτηση, η οποία δεν έγινε δεκτή – για να γίνει τελικά τον επόμενο χρόνο(το 2002), όταν οι δύο άνδρες διαφώνησαν για την προμήθεια των Leopard.

Κατά τους υπολογισμούς των ανακριτών, στην περίοδο 1996-2005 το ελληνικό Δημόσιο (και οι Έλληνες φορολογούμενοι) κατέβαλε 20 δισ. ευρώ για αγορά οπλικών συστημάτων, ενώ οι μίζες που διακινήθηκαν έφτασαν τα 2 δισ. ευρώ. Ποιο πολιτικό, επιχειρηματικό, στρατιωτικό, νομικό σύστημα μπορεί να πείσει ότι, πέραν του Κάντα, του Τσοχατζόπουλου και του διαδόχου του στο Πεντάγωνο, Γιάννου Παπαντωνίου, «ουδείς κατάλαβε το παραμικρό»;

Η αρχή έγινε με την καταδίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννη Σμπώκου κα. Το εκσυγχρονιστικό μπλοκ ήταν ικανοποιημένο, γιατί ο Άκης ήταν του… λαϊκιστικού ΠΑΣΟΚ. Πέρασαν ακόμα 4 χρόνια και συνολικά 13, από το 2005, για να αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι των ευθυνών και του Γιάννου Παπαντωνίου, που ήταν του σημιτικού ΠΑΣΟΚ.

Και οι δύο, Άκης και Γιάννος βρέθηκαν στα χέρια της δικαιοσύνης, λόγω του ξεπλύματος χρήματος και όχι λόγω των όσων συνέβησαν στα εξοπλιστικά προγράμματα. Είναι ο συνταγματικός νόμος, το περίφημο Άρθρο 86 του Συντάγματος που έχει παραγράψει τις τυχόν αμαρτίες, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Η ιστορία του αθωωτικού Πορίσματος του 2005, είναι διδακτική και έρχεται να προστεθεί στις άλλες ενέργειες που οδήγησαν σε καθυστερήσεις.

Και η Λίστα Λαγκάρντ (στην οποία φιγουράριζε το όνομα της συζύγου Παπαντωνίου, Σταυρούλας Κουράκου) και η λίστα Μπόργιανς, στην οποία επίσης εμφανίζεται λογαριασμός της κ. Κουράκου, δεν ήταν ικανοποιητικά στοιχεία για την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Η Λίστα Λαγκάρντ έγινε μπαλάκι μεταξύ υπηρεσιών. Φτάσαμε στο σημείο η Κριστίν Λαγκάρντ, να

μας ξαναστείλει την Λίστα την οποία είχαμε χάσει. Και την Λίστα Μπόργιανς η κυβέρνηση Σαμαρά δεν πήγε να την πάρει, Έτσι οι Γερμανοί την έδωσαν δυο χρόνια αργότερα το 2006, στον Αλέξη Τσίπρα.

Πηγή: https://www.kontranews.gr/POLITIKE/345732-Aytoi-oi-9-ebgalan-ladi-Ake-Gianno ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...