Αυτόνομη κάθοδος για την παράταξη του Γ. Γούλα

-Επίσημη ανακοίνωση που αποπνέει αισιοδοξία για το αποτέλεσμα 

-Ρεπορτάζ για τη συνάντηση 40 στελεχών και το σχεδιασμό

Ο Γιώργος Γούλας είναι παρών ως υποψήφιος δήμαρχος Ναυπακτίας, ανακοινώνοντας και επίσημα την απόφασή του. Η «Ε» έχει όλο το ρεπορτάζ για τη συνάντηση παρουσία 40 ατόμων που έγινε τη Δευτέρα, για τις αποφάσεις που πάρθηκαν, αλλά και για τις επόμενες κινήσεις που θα γίνουν. Διαβάστε για τους στόχους που έχουν τεθεί, και για το πόσες έδρες θα επιδιώξει η παράταξη να πάρει, ως ελάχιστη απόδοση. Διαβάστε επίσης για το από πού κάνει «μεταγραφές» προσώπων.

Ο Γιώργος Γούλας, και η ομάδα που τον στελεχώνει, είναι εδώ. Στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου θα ζητήσουν την ψήφο των δημοτών της Ναυπακτίας, κομίζοντας τη δική τους πρόταση διακυβέρνησης του δήμου. Η επίσημη ανακοίνωση εκδόθηκε την Πέμπτη, και αναλυτικά αναφέρει:

«Την περασμένη Δευτέρα η παράταξη του Γιώργου Γούλα συνεδρίασε προκειμένου να εκτιμήσει το προεκλογικό τοπίο. Μεταξύ άλλων επικύρωσε και τυπικά την προηγούμενη απόφαση για αυτόνομη κάθοδο του σχήματος στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές με υποψήφιο Δήμαρχο τον Γιώργο Γούλα, ενώ πάρθηκαν αποφάσεις που αφορούν τη διάταξη του σχήματος έως και την Κυριακή των εκλογών. Αποτέλεσμα της συνάντησης είναι η παρακάτω ανακοίνωση με  την οποία επιβεβαιώνεται η υποψηφιότητα του Γιώργου Γούλα για τη θέση του Δημάρχου.

Το 2014, λίγες εβδομάδες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές,  γεννήθηκε ο συνδυασμός μας. Κόντρα σε κάθε πρόβλεψη, μας άρκεσαν τρεις μήνες προετοιμασίας για την συμμετοχή μας, παρά το δαιδαλώδη τρόπο κατάρτισης των ψηφοδελτίων. Μας εμπιστεύτηκαν περισσότεροι από 1600 ψηφοφόροι, φέρνοντας τον επικεφαλής και υποψήφιο Δήμαρχο Γιώργο Γούλα στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Κίνητρό μας για αυτή την προσπάθεια ήταν το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται ο Δήμος μας. Εκτιμήσαμε τότε και το ίδιο εκτιμούμε και σήμερα, ότι δεν υπάρχει κάποιο άλλο σχήμα το οποίο να μπορεί να οδηγήσει τον τόπο μας στο μέλλον. Μια ανάλυση του προεκλογικού τοπίου καταδεικνύει πως έχουμε απέναντί μας δυνάμεις με τις οποίες δεν μπορούμε να ταυτιστούμε, δυνάμεις που δεν είναι ιδανικές για την αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος μας. Έχουμε συνδυασμούς που αποτελούν ευκαιριακές συμμαχίες αυτοδιοικητικών παραγόντων, χωρίς καμία ομοιογένεια και που βασανίζονται από διαρκείς εσωτερικές προστριβές με αποτέλεσμα να παραλύουν τη διοίκηση του Δήμου. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε σχήματα τα οποία ενώ εμφανίζονται ως το καινούργιο, στην πράξη δεν διαθέτουν καμία διοικητική εμπειρία ή κανένα τυπικό προσόν και δεν έχουν καταθέσει καμία πρόταση για τον τόπο μας προτιμώντας τη σιωπή από τον δημόσιο λόγο προκειμένου να μην κριθούν, προκειμένου να είναι ευχάριστοι για όλους. Έχουμε απέναντί μας δυνάμεις του χθες που διοίκησαν και απέτυχαν. Τέλος έχουμε απέναντί μας σχήματα του κομματικού σωλήνα τα οποία ενώ δεν έχουν απήχηση στην κοινωνία προσπαθούν να επιβληθούν προκειμένου να διευρύνουν την επιρροή του κόμματος το οποίο εκπροσωπούν.

Τα ίδια αδιέξοδα που αντιμετωπίσαμε το 2014 και οδήγησαν στην κάθοδό μας, υπάρχουν και σήμερα. Σε ένα σκηνικό όπου όλες οι εναλλακτικές προτάσεις είτε δεν μπορούν είτε δεν θέλουν να πάνε τον τόπο μας στο μέλλον, μόνη μας επιλογή είναι η αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές.

Οι προηγούμενες εκλογές γίνανε με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, βάσει του οποίου ο νικητής ασκεί μόνος του τη Διοίκηση του Δήμου. Ο Καλλικράτης επέβαλλε την μονοπαραταξιακή διοίκηση του Δήμου, αποτρέποντας συνεργασίες και προγραμματικές συγκλίσεις. Κατά συνέπεια η παράταξή μας στις προηγούμενες εκλογές, η οποία αφού δημιουργήθηκε λίγες μόλις μέρες πριν τις εκλογές μοιραία δεν μπορούσε να φτάσει στο δεύτερο γύρο, ήταν εξ αρχής προορισμένη για τα έδρανα της αντιπολίτευσης. Παρόλα αυτά στόχος μας ήταν όχι η στείρα αντιπολίτευση αλλά η δημιουργική παρέμβαση. Γι αυτό και είμαστε η μόνη παράταξη η οποία κατέθεσε πλήρες και ρεαλιστικό προεκλογικό πρόγραμμα.

Σήμερα ο Κλεισθένης ο οποίος διαδέχθηκε τον Καλλικράτη, επιβάλει μέσω της απλής αναλογικής τη μετεκλογική συνεργασία στη διοίκηση του Δήμου. Στόχος μας είναι η συνεργασία και η δημιουργική διοίκηση του Δήμου μας. Συνεργασία πάνω από το τραπέζι, με προγραμματικές δεσμεύσεις τις οποίες θα γνωρίζει το εκλογικό σώμα, με διαφάνεια και καθαρότητα. Είτε είμαστε νικητές των εκλογών είτε όχι, είμαστε εδώ για να καθορίσουμε ενεργητικά το μέλλον του Δήμου μας, να συνεργαστούμε ώστε να πετύχουμε την υλοποίηση του προγράμματός μας.

Ο επικεφαλής μας Γιώργος Γούλας, έχει δώσει το δικό του δείγμα γραφής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ένα θετικό δείγμα. Έχει αποδείξει στην πολυετή πορεία του ότι διαθέτει ήθος καθώς και διάθεση ειλικρινούς συνεργασίας. Έχει το θάρρος να συγκρουστεί όταν διαφωνεί αλλά και να κριθεί καταθέτοντας προτάσεις χωρίς να φοβάται ότι θα γίνει λιγότερο αρεστός σε κάποιους που δεν συμφωνούν μαζί του. Διαθέτει το πνευματικό και μορφωτικό επίπεδο που πρέπει να διακρίνει ένα Δήμαρχο τη σημερινή εποχή. Αποδεδειγμένα έχει όρεξη για προσφορά. Στόχος μας είναι ο υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπακτίας Γιώργος Γούλας να πλαισιωθεί από πρόσωπα που να μπορούν να οδηγήσουν όλη την Ναυπακτία και όχι μόνο τον εαυτό τους σε μια πολύ καλύτερη επόμενη μέρα.

Πιστεύουμε ότι,

  • η ενασχόληση με τα κοινά σε κάποια φάση της ζωής όλων μας είναι θεμέλιος λίθος της Δημοκρατίας.
  • Τα κοινά της Ναυπακτίας βρίσκονται σε άσχημη τροχιά καθώς κυριαρχεί η αδιαφάνεια, οι προσωπικές στρατηγικές, η έλλειψη ομαδικότητας με σοβαρό αντίκτυπο στην παραγωγή έργου προς όφελος του Δημότη.
  • Είναι απαραίτητο να αλλάξει η νοοτροπία με εμπλουτισμό του Δημοτικού συμβουλίου με περισσότερους ανθρώπους που διαθέτουν άδολο ενδιαφέρον και όρεξη για προσφορά.
  • Αν δεν αλλάξουμε την κατάσταση όσοι ζούμε και ενδιαφερόμαστε πραγματικά για το καλό του τόπου, τότε ποιος θα το κάνει;

Γι’ αυτό λοιπόν δεκάδες ενεργοί πολίτες της Ναυπακτίας στελεχώσαμε ήδη την προσπάθεια αυτή και προχωράμε με δύναμη και αισιοδοξία έχοντας απέναντι τα προβλήματα της κοινωνίας και την ιδιοτέλεια. Απευθύνουμε κάλεσμα πλαισίωσης της προσπάθειας μας αυτής και από εσένα. Σε περιμένουμε!

Στις προηγούμενες εκλογές μας εμπιστεύτηκαν 1677 συμπολίτες μας, παρόλο που μπήκαμε στον προεκλογικό χάρτη την τελευταία στιγμή. Κατακτήσαμε μια έδρα στο Δημοτικό Συμβούλιο και καταθέσαμε προτάσεις βάσει του ρεαλιστικού και ολοκληρωμένου προγράμματός μας χωρίς να ασκήσουμε στείρα αντιπολίτευση. Στόχος μας σε αυτές τις εκλογές είναι η  υλοποίηση του οράματός μας μέσω της συνεργασίας που επιβάλλει ο Κλεισθένης, είτε είμαστε οι νικητές των εκλογών είτε όχι. Ο επικεφαλής μας υποψήφιος Δήμαρχος Γιώργος Γούλας διαθέτει τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας δήμαρχος: αυτοδιοικητική εμπειρία, πνευματικό επίπεδο, ήθος, διάθεση για προσφορά και γνώση».

Έγινε συνάντηση 40 ατόμων

Έχοντας εδώ και καιρό κάνει ξεκάθαρη την πρόθεσή του να είναι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος, όπως η «Ε» αποτύπωσε μάλιστα προ μηνών σε σχετικό ρεπορτάζ, ο Γιώργος Γούλας αυτή τη φορά προχώρησε ένα βήμα πιο μπροστά κάνοντας και επισήμως την ανακοίνωση αυτής. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, το συγκεκριμένο κείμενο που σήμερα δημοσιεύουμε αποτελεί ομόφωνη απόφαση 40 περίπου ατόμων, τα οποία το απόγευμα της Δευτέρας συναντήθηκαν στη Ναύπακτο καταλήγοντας στις πρώτες βασικές αποφάσεις που αφορούν και την υποψηφιότητα του συνδυασμού, αλλά και το πώς αυτή θα βγει προς την κοινωνία.

Κάνει και «μεταγραφές» από άλλες παρατάξεις

Σύμφωνα με πηγές μας ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως είναι λογικό, αναμένεται να πέσει στον καταρτισμό του ψηφοδελτίου, εκεί όπου η παράταξη έχει θέσει ως στόχο την αναβάθμιση- μεγαλύτερη δυναμική σε σχέση με τις εκλογές του 2014. Χαρακτηριστικό της δουλειάς που έχει γίνει στον τομέα αυτό είναι οι δεκάδες συναντήσεις που έχει κάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Γ. Γούλας, συναντώντας ανθρώπους σε διάφορα σημεία του δήμου, κι από διάφορες κοινωνικές ομάδες. Στη λίστα των ονομάτων που έχει στη διάθεσή του, μερικοί εκ των οποίων μάλιστα έχουν ήδη συμφωνήσει μαζί του, περιλαμβάνονται και «μεταγραφές» στελεχών ή υποψηφίων από άλλες παρατάξεις. Η μερίδα του λέοντος, αναφορικά με την ενότητα αυτή, έρχεται από την ομάδα του 2014 του Τ. Λουκόπουλου, χωρίς βέβαια να λείπουν και εκείνοι από τους συνδυασμούς των Γ. Μπουλέ και Θ. Παπαθανάση. Σχολιάζοντάς μας το συγκεκριμένο κεφάλαιο, άνθρωπος που είναι κοντά στο περιβάλλον του Γ. Γούλα, μας είπε μάλιστα ότι «εάν ο νυν δήμαρχος δεν είναι εκ νέου υποψήφιος τότε δεν αποκλείονται και οι εκπλήξεις επιπλέον προσχωρήσεων».

Οι εκτός της Ναυπάκτου περιοχές

Βασικός στόχος του σχεδιασμού που ήδη έχει γίνει είναι να αλλάξει άρδην η εικόνα της παράταξης εκτός της ενότητας της Ναυπάκτου. Εκεί, δηλαδή, που το 2014 ο Γ. Γούλας κατέγραψε πολύ χαμηλά ποσοστά, δηλώνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις μόνο «παρουσία» στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, αλλά τίποτα παραπάνω. Ο πυρήνας που έχει δημιουργηθεί ξέρει πολύ καλά πως η επανάληψη αυτής της εικόνας θα μπορούσε να αποτελεί μέχρι και αποτρεπτικό παράγοντας για εκ νέου κάθοδο, γι’ αυτό και έχει ήδη αναπτυχθεί ένας κύκλος συναντήσεων με ανθρώπους που βρίσκονται εκτός του κέντρου του δήμου. Στο Αντίρριο η ΑκΔ είχε πάρει 122 ψηφοδέλτια (5,9%), όμως σήμερα, βάσει και των όσων έχουν ήδη δρομολογηθεί, υπολογίζεται ότι ο διπλασιασμός αυτών είναι ένας εφικτός στόχος. Το ίδιο, μας έλεγε άνθρωπος της παράταξης, ισχύει και για την Χάλκεια, όπου μάλιστα είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή μία συζήτηση που μπορεί να δώσει πολύ παραπάνω από τον κατώτατο στόχο που έχει τεθεί.

Η Ναύπακτος

Οι τρεις ενότητες των ορεινών αποτελούν δύσκολα προσβάσιμα σημεία, όχι μόνο για τον Γ. Γούλα, αλλά για τον κάθε υποψήφιο που δεν έχει ερείσματα σε παράγοντες της περιοχής. «Σε κάθε περίπτωση τα 80 «ορεινά» ψηφοδέλτια του 2014 (1,89%) είναι παρελθόν, καθώς υπάρχουν λίγα μεν αλλά ουσιαστικά ερείσματα πλέον σε προέδρους τοπικών», μας είπε ο ίδιος άνθρωπος, σημειώνοντας παράλληλα πως οι χωριστές κάλπες για τις κοινότητες θα απελευθερώσουν δυνάμεις και προς την παράταξή τους. Αυτή τη στιγμή εκφράζεται ακόμα η πεποίθηση ότι η ομάδα διατηρεί δυνάμεις σε περιοχές που παραδοσιακά έχει πρόσβαση,  πχ Λυγιάς, Δάφνη, Ξηροπήγαδο, Βομβοκού και Νεόκαστρο,), ευελπιστώντας παράλληλα πως στη Ναύπακτο θα πάρει το ποσοστό που της αναλογεί, ξεπερνώντας το 12% των προηγούμενων εκλογών.

«Μικρές οι απώλειες από το Γ. Νταουσάνη»

Πώς μετριέται αυτή τη στιγμή ο χωριστός δρόμος που βαδίζει ο Γιάννης Νταουσάνης; Οι άνθρωποι της παράταξης μιλούν για πολύ μικρές απώλειες, καθώς τα βασικά στελέχη που συνόδευαν για χρόνια των πρώην δήμαρχο, σε καίρια σημεία του δήμου, όχι μόνο δεν τον ακολουθούν αυτή τη στιγμή, αλλά παραμένουν ενεργοί στο πλευρό του Γ. Γούλα. «Πρόκειται στην ουσία περί αποχώρησης υποψηφίου συμβούλου και όχι διάσπασης της παράταξης», είναι η απάντηση που μας δόθηκε με νόημα, δείχνοντας πως δεν υπάρχει ανησυχία από το συγκεκριμένο μέτωπο.

Αλλαγές προσώπων

Είναι γεγονός, πως κατά τον καταρτισμό του ψηφοδελτίου, πολλοί υποψήφιοι του 2014 δεν θα είναι εκ νέου στη λίστα της παράταξης. Έχοντας περιορίσει στο ελάχιστο, αυτή τη στιγμή, τις διαρροές προς αλλού, στόχος της ομάδας και του ίδιου του επικεφαλής προσωπικά είναι να πείσει τους τότε υποψηφίους πως θέσεις προσφοράς υπάρχουν, και εκτός ψηφοδελτίων, αρκεί να υπάρχει διάθεση. Πληροφορίες μας μάλιστα λένε πως επ’ αυτού αναφέρθηκε και στη συνάντηση της Δευτέρας, ζητώντας να υπάρξει κατανόηση από εκείνους που δεν θα είναι υποψήφιοι, δίνοντας στον ίδιο το δικαίωμα να πάρει την τελική απόφαση για το ποιοι θα είναι εντός και ποιοι εκτός τον ερχόμενο Μάιο.

Το βασικό σύνθημα

Όπως θα διαβάσατε και στην ανακοίνωση, βασικό σύνθημα και μήνυμα που θα επιχειρήσει να περάσει προς τους ψηφοφόρους είναι το ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει ο επόμενος δήμαρχος. Κινούμενη σε τέσσερις άξονες η απάντηση, εστιάζει στην εμπειρία γύρω από θέματα αυτοδιοίκησης, στην εικόνα περί ηθικής που αποπνέει ο κάθε υποψήφιος, στο πνευματικό του επίπεδο (πχ μόρφωση) και τέλος στην αποδεδειγμένη του διάθεση να προσφέρει. Κατά το σχεδιασμό που έχει γίνει θεωρείται πως ο Γ. Γούλας, μη μπορώντας κανείς να του προσάψει τίποτα στην έως σήμερα ενασχόλησή του με τα κοινά από το 1998, καλύπτει όλα τα παραπάνω, όντας συνεργάσιμος όπου πρέπει, αλλά και συγκρουσιακός σε επίπεδο θεμάτων όπου κρίνεται σκόπιμο.

Η ανάγνωση του νόμου

Διαβάζοντας τον εκλογικό νόμο, και κάνοντας αναλύσεις επ’ αυτού, θεωρείται από την ομάδα πως οι ερχόμενες εκλογές θα δώσουν τη δυνατότητα σε μικρά κατά το παρελθόν σχήματα να παίξουν τώρα πιο «δυνατά». Κι αυτό γιατί ο μέγιστος αριθμός υποψηφίων που απαιτείται, κοντά στους 40, μπορεί να καλυφθεί από όλους. Τι σημαίνει αυτό; «Είναι άλλο να ζητούν για σένα ψήφο 60-70 άτομα, και για τον αντίπαλό σου 200, όπως έγινε το 2014, κι άλλο να ζητούν για όλους 40», μας είπε συνομιλητής μας, εκφράζοντας την άποψη πως ακόμα κι αν είναι καλύτερα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ενός ψηφοδελτίου, σε σύγκριση με κάποιο άλλο, η ψαλίδα δεν μπορεί να είναι ίδια με τα προηγούμενα χρόνια.

Ο ελάχιστος στόχος

Μιλώντας και με αριθμούς, όπως μας έλεγε χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του Γ. Γούλα, στόχος είναι η ομάδα να φτάσει τουλάχιστον έως το 10% εκτός της Ναυπάκτου, και βοηθούμενη από τη δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί στην πόλη, να έχει ως πάτωμα επίδοσης το 13%, δηλαδή τις τέσσερις έδρες. «Με δεδομένο το ότι υπάρχει χρόνος αυτή τη φορά, ενώ αναμένονται και ανακατατάξεις, κυρίως από την παράταξη Λουκόπουλο, η προοπτική μοιάζει πολύ καλύτερη αν βοηθήσουν οι συγκυρίες», μας είπε ο ίδιος άνθρωπος με νόημα, αναγνωρίζοντας πως ο αγώνας δεν είναι εύκολος, όμως το έδαφος είναι πρόσφορο εάν γίνει «έξυπνη καλλιέργεια».

Η ανακοίνωση των πρώτων υποψηφίων

Σε πρακτικό επίπεδο, τώρα, αυτό που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, είναι ο καθορισμός των τομέων δράσεως, των επόμενων ενεργειών, για τις οποίες κρίθηκε σκόπιμο να μην υπάρξει μία ομάδα που θα εργάζεται για όλα, αλλά να δημιουργηθούν τέσσερις οργανωτικές επιτροπές, οι οποίες θα αναλάβουν και τους τομείς προγράμματος, επικοινωνίας και δικτύου, ψηφοδελτίου και εκδηλώσεων. Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσουν συναντήσεις ανά τον δήμο, με ομαδικές εξορμήσεις μάλιστα, οι οποίες θα περιλαμβάνουν   συζητήσεις με διάφορες κοινωνικές ομάδες ή φορείς, προκειμένου το μήνυμα της παράταξης να πάει όσο πιο μακριά γίνεται. Στο πρόγραμμα είναι επίσης να γίνει και η πρώτη ανακοίνωση υποψηφίων, αφού όμως πριν ξεκαθαρίσει το τοπίο και με τους άλλους συνδυασμούς.

Πότε και πως συνεργάζεται

Ο Γ. Γούλας και η ομάδα του, ξεκαθαρίζουν σε κάθε τόνο πως η κάθοδος στις εκλογές θα είναι αυτόνομη, διαψεύδοντας τα σενάρια που κυκλοφόρησαν περί συγχώνευσής της με άλλη παράταξη. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο εάν παράλληλα υπήρχε σε εξέλιξη ένα ντόμινο άλλων συνεργασιών, οι οποίες θα άλλαζαν άρδην τον αητοδιοικητικό χάρτη της Ναυπακτίας. Από τη στιγμή που σήμερα δεν τίθεται τέτοιο θέμα από πουθενά, και στην ουσία δεν υπάρχει ως υπαρκτό σενάριο, η ομάδα δεν έχει λόγο να αλλάξει το σχεδιασμό της, θεωρώντας πως στην επόμενη ημέρα, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, μπορεί να είναι παρούσα. Πώς όμως θα γίνει αυτό; Η απάντηση, για την ώρα, δεν προβλέπει κανενός είδους προεκλογική συνεργασία, αλλά και καμία παρέμβαση μεταξύ των δύο Κυριακών, στη περίπτωση που στη δεύτερη δεν είναι παρούσα. Αυτό που φαίνεται να έχει ληφθεί ως απόφαση, πάντα για την επόμενη από τις εκλογές ημέρα, είναι να τεθούν επί τάπητος ορισμένα ζητήματα που θα είναι εντός του προγράμματος, θα είναι ρεαλιστικά και θα αποτελέσουν παράλληλα τις κόκκινες γραμμές. «Στην περίπτωση που γίνουν δεκτά τότε θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε», μας είπε συνομιλητής μας.

Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ Ναυπάκτου

 



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...