Αυτό είναι το σχέδιο για την αντιμετώπιση του καρκίνου στην Ευρώπη

Αυτό είναι το σχέδιο για την αντιμετώπιση του καρκίνου στην Ευρώπη
καρκίνος

Για το μελλοντικό σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου στην Ευρώπη, αντάλλαξαν απόψεις οι ευρωβουλευτές με την επίτροπο Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, η οποία επιβεβαίωσε ότι θα παρουσιαστεί ως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το σχέδιο ακολουθεί μια ολιστική προσέγγιση, με τέσσερις βασικούς πυλώνες: πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία, επιβίωση και ποιότητα ζωής. Η επίτροπος ευχαρίστησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη συμβολή του και την στήριξή του προς την Επιτροπή, στην προσπάθειά της να αλλάξει τις συνθήκες της πρόληψης και της περίθαλψης του καρκίνου στην Ευρώπη. Επιπλέον, η κ. Κυριακίδου υπογράμμισε την πρόθεσή της να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη και την Ευρωβουλή, για την εφαρμογή του μελλοντικού σχεδίου δράσης.

Η εισηγήτρια Βερονίκ Τριγέ-Λενουάρ (Renew Europe, Γαλλία) παρουσίασε το έγγραφο εργασίας της ειδικής επιτροπής για την καταπολέμηση του καρκίνου, το οποίο αποσκοπεί να συμβάλει στο μελλοντικό σχέδιο της Επιτροπής. Η εισηγήτρια προτείνει τομείς δράσης όσον αφορά την παγκόσμια πρόληψη, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την έγκαιρη διάγνωση, την ισότιμη πρόσβαση σε θεραπείες προσανατολισμένες στον ασθενή και την ισχυρή στήριξη των ασθενών και των ατόμων που παρέχουν φροντίδα (συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που στηρίζουν οικογένειες). Το έγγραφο εργασίας ζητά μια ολιστική προσέγγιση της έρευνας και της καινοτομίας ως πρωταρχικού μέσου δράσης, καθώς και την ανταλλαγή γνώσεων όσον αφορά την εμπειρογνωμοσύνη, τα δεδομένα, την κατάρτιση και την επικοινωνία.

Η εισηγήτρια τόνισε ότι πάνω από το 40% του συνόλου των καρκίνων μπορεί να προληφθεί μέσω συντονισμένων δράσεων για τους καθοριστικούς παράγοντες της ατομικής, κοινωνικής και εμπορικής υγείας. Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας κατά του Καρκίνου, πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελεί σημαντικό σημείο εκκίνησης για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες μπορούν να προβούν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους, για να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Ωστόσο, οι πιθανοί περιβαλλοντικοί παράγοντες θα πρέπει επίσης να αξιολογηθούν περαιτέρω επιστημονικά και ευρέως, κατά τη διάρκεια των ακροάσεων που προβλέπονται στις συνεδριάσεις της αρμόδιας ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής της Ευρωβουλής, Μπάρτοζ Αρλούκοβιτς (ΕΛΚ, Πολωνία) δήλωσε: “Η σημερινή συνεδρίαση είναι εξαιρετικής σημασίας, διότι ξεκινάμε επισήμως τη στενή μας συνεργασία με την επίτροπο Κυριακίδου. Έχουμε κοινό στόχο να επιτύχουμε και θα βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον στην προσπάθεια αυτή. Μαζί θα βρεθούν τρόποι για την προώθηση πιο ισότιμης πρόσβασης στη θεραπεία. Εξακολουθούν να υπάρχουν ανισότητες σε ολόκληρη την Ευρώπη και τις περιφέρειές της, όπου οι ασθενείς έχουν μικρότερες πιθανότητες ποιοτικής περίθαλψης και τελικά επιβίωσης”.

Η ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση του καρκίνου (BECA) είναι επιφορτισμένη με την εξέταση δράσεων για την προσέγγιση σε κάθε βασικό στάδιο της νόσου, την αξιολόγηση των βέλτιστων τρόπων στήριξης της έρευνας και τη διασφάλιση στενής σύνδεσης με την ερευνητική αποστολή για τον καρκίνο, στο πλαίσιο του μελλοντικού προγράμματος “Ορίζων Ευρώπη”, καθώς και την αξιολόγηση των δυνατοτήτων στις οποίες η Ε.Ε. μπορεί να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Πηγή: kontranews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...