Αύξηση των εσόδων ΦΠΑ κατά 1 δισ. λόγω πλαστικού χρήματος!

ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΓΕΜΙΖΕΙ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΣΟΔΑ!

Είναι τόσο μεγάλη η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, που μόνο από την αυξημένη χρήση «πλαστικού χρήματος» (λόγω Capital Controls), έφερα αύξηση στα  έσοδα του Δημοσίου κατά 1 δις ευρώ!

Ακόμα και το οικονομικό επιτελείο δεν περίμενε τόσο μεγάλη αύξηση των εσόδων και αυτό, οφείλεται κυρίως στην μεγάλη έκταση της φοροδιαφυγής, που ακόμα και μία μικρή μείωση της, δίνει «ανάσα» στον προϋπολογισμό!

Σε αυτό το πλαίσιο η Τράπεζα της Ελλάδα, ζητά να δοθούν ισχυρά κίνητρα για περαιτέρω διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος. Μετά από ανάλυση των στοιχείων η ΤτΕ, διαπίστωσε  ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν σημαντικά ευεργετικά αποτελέσματα στην είσπραξη του ΦΠΑ. Η αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος το γ’ τρίμηνο του 2015 δικαιολογεί αύξηση των εσόδων ΦΠΑ κατά περίπου 0,6-0,9 δις ευρώ έως και το β’ τρίμηνο του 2016!

Στην ενδιάμεση έκθεση για την οικονομία, που έδωσε στην δημοσιότητα η τράπεζα, περιλαμβάνεται ανάλυση που δείχνει ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2015 το μερίδιο της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης που πραγματοποιήθηκε μέσω πλαστικού χρήματος διπλασιάστηκε σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2014 και ανήλθε σε 9,4%, την υψηλότερη τιμή που είχε καταγραφεί ιστορικά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η αμέσως προηγούμενη υψηλότερη τιμή ήταν 5,4% το 2007.

Μάλιστα για την βελτίωση του κλίματος βοήθησε η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης που  «οδήγησε στη σταδιακή άρση της αβεβαιότητας, όπως αντανακλάται στην ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης το γ’ τρίμηνο του 2016,4 στη σταθεροποίηση των καταθέσεων των νοικοκυριών, καθώς και στη βελτίωση βασικών δεικτών της οικονομικής δραστηριότητας».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΤτΕ, ο δείκτης όγκου λιανικού εμπορίου αυξήθηκε κατά 3,1% το γ’ τρίμηνο του 2016 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του προηγούμενου έτους, ο αριθμός των νέων επιβατικών αυτοκινήτων που τέθηκαν σε κυκλοφορία παρέμεινε σε θετικό έδαφος, τα έσοδα από ΦΠΑ συνέχισαν να αυξάνονται, ενώ παράλληλα επιβραδύνθηκε ο ρυθμός μείωσης της τραπεζικής χρηματοδότησης της κατανάλωσης.

Με βάση τα παραπάνω, η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε σημαντικά το γ’ τρίμηνο του 2016 (+5,1%) και υπεραντιστάθμισε τις απώλειες του α’ εξαμήνου (εννεάμηνο: +1,0%). Παρά την αυξημένη φορολογική επιβάρυνση του β’ εξαμήνου του 2016, η κατανάλωση των νοικοκυριών υποστηρίχθηκε από τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση, καθώς και τη σταθεροποίηση των πραγματικών αμοιβών των μισθωτών.

Τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, για την αυξανόμενη χρήση πλαστικού χρήματος που έχει φτάσει το 11,1% της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Η αύξηση στα έσοδα ΦΠΑ παρατηρείται ακόμα και από πριν αλλάξει ο συντελεστής που ανέβηκε από τοπ 23%, στο 24%.

Με δεδομένο ότι η φοροδιαφυγή στηρίζεται στην χρήση μετρητών, η επιβολή περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και η επακόλουθη αύξηση της χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών ενδέχεται να έχουν περιορίσει το περιθώριο της φοροδιαφυγής, βελτιώνοντας την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μια στις αγορές μέσω πλαστικού χρήματος κατά 1% οδηγεί σε αύξηση των εσόδων ΦΠΑ κατά περίπου 1% με μακροπρόθεσμη βελτίωση κατά 0,4% έως και 1,7%.

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...