Αύξηση 75% στα νέα περιστατικά καρκίνου μέχρι το 2030

Αύξηση 75% στα νέα περιστατικά καρκίνου μέχρι το 2030
Σε μια θλιβερή και τραγική διαπίστωση κατέληξε η Διεθνής Υπηρεσίας Ερευνών για τον Καρκίνο η γνωστή IARC: Μέχρι το 2030, τα νέα περιστατικά καρκίνου διεθνώς θα έχουν αυξηθεί κατά 75%. Την ίδια στιγμή στις φτωχότερες χώρες της γης, η αύξηση θα ξεπεράσει το 90%.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μάρτιν Πλάμερ, ανέλυσαν δεδομένα από 184 χώρες ανιχνεύοντας τις τάσεις εμφάνισης καρκίνου στον πληθυσμό τους, σε σχέση με το γενικότερο επίπεδο της ανάπτυξής και της διαβίωσης τους.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ορισμένα είδη καρκίνου, όπως του τραχήλου της μήτρας και του στομάχου, φαίνεται να μειώνονται διαχρονικά σε αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες, όμως αυτές οι μειώσεις πιθανότατα θα υπερ-αντισταθμισθούν από τις σημαντικές αυξήσεις άλλων μορφών καρκίνου που σχετίζονται με το “δυτικό” στιλ ζωής, όπως του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Σήμερα, οι χώρες με χαμηλό Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (HDΙ), εμφανίζουν υψηλά ποσοστά καρκίνων που σχετίζονται με μολύνσεις από ιούς (ιδίως του τραχήλου), καθώς επίσης ήπατος, στομάχου και σαρκώματος Καπόζι. Οι ευρωπαϊκές και άλλες χώρες με υψηλότερο δείκτη ανάπτυξης έχουν υψηλότερα ποσοστό καρκίνων που σχετίζονται με το κάπνισμα (πνευμόνων), με την αναπαραγωγή, την παχυσαρκία και τη διατροφή (μαστού, προστάτη, εντέρου).

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, καθώς θα βελτιώνεται το επίπεδο ζωής στις φτωχότερες χώρες, αναμένεται μεν να μειωθούν οι καρκίνοι που σχετίζονται με τις μολύνσεις από ιούς, αλλά να αυξηθούν αισθητά άλλοι καρκίνοι που ήδη γνωρίζουν εξάπλωση στις δυτικές χώρες.

Το 2008 που είναι και τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία διεθνώς, καταγράφηκαν συνολικά 12,7 εκατ. νέες περιπτώσεις καρκίνου, που αναμένεται να φθάσουν τα 22,2 εκατ. το 2030. Η αύξηση των συνολικών περιστατικών καρκίνου αναμένεται να αυξηθεί κατά 93% έως το 2030 στις χώρες με χαμηλό δείκτη ανάπτυξης και κατά 78% στις χώρες με μεσαίο δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης (όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ν.Αφρική κ.α.).

Οι ερευνητές βρήκαν ακόμα ότι οι καρκίνοι του προστάτη και του μαστού αυξάνονται διαχρονικά στις περισσότερες χώρες με μεσαίο και υψηλό δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης, ενώ οι καρκίνοι του στομάχου και του τραχήλου γενικά μειώνονται στις ίδιες χώρες.

Ο καρκίνος των πνευμόνων δεν αποτελεί εξαπλωμένη νόσο στις χώρες με χαμηλό δείκτη HDI, όμως, αν δεν τεθεί υπό έλεγχο η συνεχής αύξηση του καπνίσματος στις πιο φτωχές χώρες, τότε αυτή η μορφή καρκίνου είναι θέμα χρόνου να εμφανίσει αυξημένα ποσοστά. Ακόμα οι ερευνητές επισήμαναν ότι το 40% των παγκόσμιων περιστατικών καρκίνου εμφανίστηκαν σε χώρες με πολύ υψηλό δείκτη HDI, παρόλο που αυτές έχουν μόνο το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Πηγή:iatropedia

ΥΓΕΙΑ



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...