Βίζερ: Δεν υπάρχει ζήτημα Grexit

«Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα»

Την εκτίμηση ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης εκφράζει ο επικεφαλής του Euro Working Group (EWG) Τόμας Βίζερ, σε δηλώσεις του στη EurActiv Γερμανίας.

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε πως δεν υπάρχει ζήτημα «Grexit».

«Υπάρχουν πολλές ενδείξεις από την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ ότι είναι ακόμα αποφασισμένοι να συμμετάσχουν στο ελληνικό πρόγραμμα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφιβάλλουμε τώρα» αναφέρει συγκεκριμένα ο Τόμας Βίζερ.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας ο επικεφαλής του EWG σημειώνει ότι «η πραγματική πίεση χρόνου υπαγορεύεται από το τι ζημιά περαιτέρω καθυστέρηση θα κάνει στην ελληνική οικονομία».

«Η ανάπτυξη, οι ιδιωτικές επενδύσεις σε επιχειρήσεις και στην ιδιωτική κατανάλωση όλα διακυβεύονται», αναφέρει ο επικεφαλής του Euro Working Group.

Αναφορικά με τα σενάρια περί Grexit απαντά ότι «κανείς δεν πιστεύει ότι θα λύσει τίποτα». Όπως σημειώνει, «κανείς δεν το θέλει και δεν είναι εφικτό ή σκόπιμο. Δεν είναι ζήτημα».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υποψήφιου πρέσβη των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Τεντ Μάλοχ, περί Grexit ο Τόμας Βίζερ απαντά πως ο ίδιος θα έδινε λίγη πρόσοχη στις παραπάνω δηλώσεις. «Το γεγονός είναι ότι η λεγόμενη δεύτερη αξιολόγηση (του προγράμματος διάσωσης) βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό. Και άλλο ένα γεγονός είναι ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει ανακοινώσει μια αρνητική αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους στην Ελλάδα.

Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις: ο αγγλοσαξονικός κόσμος τείνει να συμφωνήσει με το ΔΝΤ, αλλά η υπόλοιπη Ευρώπη βλέπει πολύ διαφορετικά, καθώς οι ελληνικές προοπτικές για την ανάπτυξη είναι σαφώς θετικές», παρατηρεί, προσθέτοντας: «Τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν τόσο πολύ που ένα πρωτογενές πλεόνασμα μεταξύ 2 και 3% είναι στα χαρτιά, ενώ πάνω από 3% προβλέπεται για το 2018. Ακόμα κι αν αυτά είναι προκαταρκτικά στοιχεία, μια τέτοιου είδους αρνητική αναθεώρηση της κατάστασης του χρέους ακολουθεί απλά παλιότερες τάσεις».

Σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους ο επικεφαλής του EWG παραπέμπει στη συμφωνία του Μαΐου του 2016 «η οποία ορίζει ποια ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να γίνει βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

«Έχουμε ήδη θέσει σε εφαρμογή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα μέσω μιας μείωσης μακροπρόθεσμα του ελληνικού χρέους κατά 20% του ΑΕΠ. Στο τέλος του προγράμματος, το 2018, εάν είναι απαραίτητο, θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα», αναφέρει Τόμας Βίζερ.

Ερωτηθείς τέλος αν θα υπάρξει οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση για μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απαντά: «Θα είναι περισσότερο μια περίπτωση συζήτησης για τις λεπτομέρειες του τι έχει ήδη συμφωνηθεί.

Η κύρια διαφορά μεταξύ των ευρωπαϊκών οργάνων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι στις εκτιμήσεις τους για τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά πακέτα».

Πηγή:



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...