Βαριά πρόστιμα και φυλάκιση για το “φακελάκι”

Βαριά πρόστιμα και φυλάκιση για το
Πέρα από την ποινή φυλάκισης που προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις, οι δημόσιοι υπάλληλοι που συλλαμβάνονται να παίρνουν «φακελάκι» από τους πολίτες προκειμένου να τους… εξυπηρετήσουν, θα τιμωρούνται και με χρηματική ποινή, η οποία θα είναι 50πλάσια του ποσού που περιείχε το… φακελάκι.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται σε διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης, στους υπαλλήλους που συλλαμβάνονται να εκμεταλλεύονται τη θέση τους και την ανάγκη του πολίτη, θα επιβάλλεται, υποχρεωτικά, χρηματική ποινή ύψους 50πλάσιου του ωφελήματος που αποκόμισαν.

Δηλαδή, πέραν της ποινής φυλάκισης που θα του επιβληθεί από τα δικαστήρια, αν ένας γιατρός πήρε «φακελάκι» 1.000 ευρώ καλείται, πλέον, να πληρώσει 50.000 ευρώ, αν ένας μηχανικός πήρε «δωράκι» 2.000 ευρώ, θα πληρώσει 100.000 ευρώ.

Παράλληλα, προβλέπονται δίκες-εξπρές για τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δηλαδή και τους τραπεζικούς υπαλλήλους και τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ, οι οποίοι διώκονται σε βαθμό κακουργήματος.

Συγκεκριμένα, η διαδικασία στο στάδιο αξιολόγησης, ανάκρισης και εκδίκασης, θα είναι ταχύτατη όπως συμβαίνει σήμερα για υποθέσεις διαφθοράς σε επίπεδο κεντρικής διαχείρισης εξουσίας (π.χ. περίπτωση Τσοχατζόπουλου).

Η ρύθμιση θα αφορά σε αδικήματα όπως δωροδοκίας, απιστίας στην υπηρεσία, υπεξαίρεσης και ψευδούς βεβαίωσης.

Ειδικότερα, οι δικογραφίες των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων θα αξιολογούνται από εισαγγελέα, ο οποίος θα ασκεί την ποινική δίωξη. Στη συνέχεια, θα αναλαμβάνει ο Πρόεδρος Πρωτοδικών, ο οποίος θα πρέπει να κλείσει τη δικογραφία μέσα σε τέσσερις ή το πολύ έξι μήνες. Θα έχει, επίσης, δικαίωμα άρσης κάθε απορρήτου, τραπεζικού, φορολογικού, χρηματιστηριακού, όπως επίσης και δέσμευσης λογαριασμών καθώς και κάθε άλλου περιουσιακού στοιχείου.

Υπολογίζεται ότι, με αυτό τον τρόπο, το πολύ σε οχτώ μήνες θα πρέπει να έχει γίνει η παραπομπή σε δίκη.

Σήμερα «λιμνάζουν» 6.000 κακουργηματικές υποθέσεις, που έχουν προσδιοριστεί να εκδικαστούν μετά την πάροδο ακόμη και πολλών ετών.

ΚΟΙΝΩΝΙΑΠηγή:http://www.briefingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...