Βασιλιάς Κάρολος: Κάθε μέρα και ένα… φάουλ

Από τα Κόργκις που «εκπαραθυρώθηκαν» από το Μπάκιγχαμ, τις απολύσεις των έμπιστων του Κλάρενς Χάους, την αναβάθμιση του πρίγκιπα Άντριου μέχρι τις πολιτικές παρεμβάσεις του νέου μονάρχη

Δεν έχει προλάβει να κλείσει η πρώτη εβδομάδα του Βασιλιά Καρόλου Γ΄ στον Βρετανικό θρόνο και ήδη οι πρώτες γκρίνιες και παράπονα έχουν αρχίσει να βλέπουν το φως των σόσιαλ μίντια αλλά και των βρετανικών εφημερίδων. Φυσικά, ο 73χρονος «νέος» ηγέτης δεν ήταν άγνωστος στο Βρετανικό κοινό και Τύπο.

Όλοι γνωρίζουν -μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας- τις παραξενιές του και τις ιδιοτροπίες του. Από τις ερωτικές του φαντασιώσεις να ξαναγεννηθεί ως «ταμπόν μέσα στον κόλπο της Καμίλα» (όπως ο ίδιος διηγόταν στις περίφημες ηχογραφημένες συνομιλίες του από τα 80’ς) μέχρι τις απαιτήσεις να σιδερώνονται τα κορδόνια του και να βρίσκει την οδοντοβουρτσά του έτοιμη με την οδοντόπαστα πάνω, τόσο… όσο χρειάζεται, γιατί είναι και αρχιτσιγκούνης.

 Τα κόργκις στο πύρ το εξώτερον 
Το πρώτο φάουλ, λοιπόν που ενόχλησε τους Βρετανούς, είναι το γεγονός ότι μόλις ανέλαβε βασιλιάς και πριν ακόμα θάψει την μητέρα του, η πρώτη του κίνηση ήταν να ξεφορτωθεί από τα πόδια του, τα κόργκις της, τα δύο πολυαγαπημένα σκυλάκια της Βασίλισσας Ελισάβετ. «Αν είναι δυνατόν, αυτά τα πλασματάκια τον πείραξαν;», «Μέσα σε ένα ολόκληρο Μπάκιγχαμ με 650 δωμάτια, 490 παρατρεχάμενους και ατελείωτους κήπους δεν μπορούσε να βρεθεί μια γωνιά για τα σκυλάκια της αγαπημένης μας βασίλισσας;» αναρωτιόντουσαν οι loyalists, οι πιστοί Βρετανοί βασιλόφρονες στα σόσιαλ μίντια.

corgi-balmoral
Αξιωματικός μεταφέρει δύο κόργκι από το Μπαλμόραλ, μετά τον θάνατο της Ελισάβετ

Για τους Βρετανούς, ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται κάποιος στα ζώα είναι ενδεικτικός του χαρακτήρα του  και ο Κάρολος ήδη με την κίνησή του να ξεφορτωθεί τα Κόργκις χρεώθηκε το πρώτο φάουλ. Την πρώτη μέρα που ανέλαβε Βασιλιάς, κάλεσε τον αδερφό του πρίγκιπα Άντριου (ο οποίος και  είχε δωρίσει τα δύο κόργκιςστην Βασίλισσα, αμέσως μετά τον θάνατο του πατέρα τους) και του τα ξανάδωσε πίσω. «Τι είναι τα σκυλάκια, δώρα γάμου που τα γυρνάς πίσω γιατί δεν σου έκαναν;» σχολίαζαν loyalists στο twitter.

«Εμείς οι απλοί θνητοί, αν πεθάνει ο γονιός μας, κρατάμε το ζώο συντροφιάς του και το φροντίζουμε ως μια γλυκιά ανάμνηση και σεβασμού του αγαπημένου μας προσώπου και αυτός τα ξαπόστειλε πριν ακόμα θάψει την μητέρα του!» σημείωνε κάποιος άλλος. Και από κάτω εκατοντάδες τα «θυμωμένα» προσωπάκια του facebook συμφωνούσαν μαζί του.

000_9E43DP
To παλάτι Κλάρενς Χάους είναι η επίσημη κατοικία του εκάστοτε πρίγκιπα της Ουαλίας

To τέλος του Κλάρενς Χάους

To δεύτερο φάουλ του Καρόλου, είναι ότι μαζί με τα Κόργκις θέλει να ξεφορτωθεί και το προσωπικό του Κλάρενς Χάους, του οίκου του, τώρα που μετακομίζει στο Μπάκιγχαμ. Αναυδο το προσωπικό πληροφορήθηκε την Δευτέρα και εν μέσω πυρωτεδών προετοιμασιών λόγω του πένθους, ότι μόλις τελειώσουν οι παράτες και οι τελετές από τα 102 άτομα που εργάζονται στο Κλάρενς Χάους θα απομείνουν ελάχιστοι. Ο νέος Βασιλιάς σκοπεύει να κρατήσει όλο το προσωπικό της μητέρας του(490 άτομα) σύν κάποιους απαραίτητους υψηλόβαθμους βοηθούς από το Κλάρενς Χάους και οι υπόλοιποι «γειά σας». Και είναι οι άνθρωποι οι οποίοι τον υπηρέτησαν για πολλές δεκαετίες πιστά.

Είναι οι άνθρωποι -για παράδειγμα- που άλλαζαν τις φωτογραφίες σε όλο τον Κλάρενς Χάους  του, ανάλογα ποιά από τις δύο, Νταϊάνα ή Καμίλα βρισκόταν στο παλάτι. Οικογενειακές φωτογραφίες με τα παιδιά όταν ήταν η Νταϊάνα…  Φωτογραφίες του Καρόλου και Καμίλας, όταν ερχόταν στα κρυφά η Καμίλα. Και φυσικά, είναι οι ίδιοι άνθρωποι που «εξαφάνιζαν» κάθε ίχνος από τις παρασπονδίες του. Οι ίδιοι, πλέον, αισθάνονται προδομένοι ενώ οι φόβοι ότι θα ανοίξουν πολλά απολυμένα στόματα στα tabloids είναι πλέον ορατοί.

Palace_aides_were_thought_to_be_pictured_above_waiting_to_se1
To προσωπικό του Κλάρενς Χάους σχολιάζει τις αναμενόμενες απολύσεις ενώ περιμένει να περάσει το αυτοκίνητο με τη σορό της Βασίλισσας έξω από το παλάτι

0 Κάρολος, ως πρίγκιπας της Ουαλίας, στο Κλάρενς Χάους απασχολούσε τέσσερις σεφ, δύο μπάτλερ, δύο οδηγούς, πέντε οικονόμους, τρεις προσωπικούς βοηθούς για να τον ντύνουν/γδύνουν (βαλέτ), 12 άτομα στις δημόσιες σχέσεις, 2 υπεύθυνους ταξιδιών, 30 άτομα στο λογιστήριο και άλλα 31 άτομα ως γραμματείς και συνοδούς.

Με μια επιστολή που τους έστειλε ο Κάρολος, μέσω του γραμματέα του σερ Κλάιβ Άντερτον, τους ενημέρωσε πως το Κλάρενς Χάους θα βάλει λουκέτο! «Αν αυτός είναι ικανός για να αναλάβει το νέου του ρόλο ως Βασιλιά, εμείς γιατί να μην έχουμε μια ευκαιρία να αποδείξουμε τις ικανότητές μας στο Μπάκιγχαμ;» αναρωτιόταν ένας από το προσωπικό του, περιμένοντας έξω από το Κλάρενς Χάους στην σειρά μαζί με τους υπόλοιπους, να περάσει το αυτοκίνητο με την σορό της βασίλισσας, για να υποβάλουν τα σέβη τους. «Τζάμπα χωλοσκάς», του απάντησε ένας άλλος. «Άλλη μια λερωμένη πένα να του δώσουν στο Μπάκιγχαμ και θα έχουν όλοι τους την τύχη των Κόργκις». Και όλη σειρά των βοηθών χαμογέλασε με νόημα, ενώ στο βάθος φάνηκε το αυτοκίνητο με την σορό της Ελισάβετ.

Οι πένες της οργής

Και έτσι ερχόμαστε στο τρίτο του ατόπημα. Δύο φορές, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, ενώ υπέγραφε δημόσια έγγραφα ήρθε αντιμέτωπος… με τις πένες του και έχασε την παρομοιώδη ψυχραμία του. Αυτός, που όταν έγινε απόπειρα δολοφονίας του δεν κουνήθηκε από την θέση του, έγινε εκτός εαυτού μόλις η πένα του τον λέρωσε με μελάνι.

To πρώτο περιστατικό έγινε στην υπογραφή της ανακήρυξης της διαδοχής στο παλάτι του Αγίου Ιακώβου όταν ενοχλήθηκε και αγριοκοίταξε τους βοηθούς του, που άφησαν στο τραπέζι τις υπόλοιπες πένες, ενώ είχε ήδη διαλέξει με ποιά θα υπογράψει!

Και την δεύτερη φορά στη βασιλική κατοικία του Κάστρου Χίλσμπορο, στη Βόρεια Ιρλανδία, έγινε έξαλλος γιατί η πένα με την οποία μόλις είχε υπογράψει και έσταξε μελάνι στα δακτυλά του. «Δεν αντέχω αυτό το διαολεμένο πράγμα», είπε νευριασμένος καθώς φαινόταν να τρίβει με μανία το μελάνι από τα δάχτυλά του. Η ελαττωματική πένα αφαιρέθηκε γρήγορα και αντικαταστάθηκε από τους ταραγμένους βοηθούς, προτού η Καμίλα καθίσει να υπογράψει η ίδια το βιβλίο. Και τα δύο περιστατικά καταγράφηκαν από τις κάμερες και σχολιάστηκαν αρνητικότατα στα σόσιαλ μίντια.

Ο Άντριου ξαναφορά την στολή του

Το πέμπτο φάουλ του Καρόλου είναι η προσπάθεια αναβάθμισης του αδερφού του πρίγκιπα Άντριου. Ο Άντριου αποδείχθηκε μαύρο πρόβατο της οικογένειας, έπειτα την εμπλοκή του με τον παιδόφιλο Έπσταϊν. Η βασίλισσα Ελισάβετ τον είχε απομακρύνει από τα φώτα της δημοσιότητας: Από την μια τον προστάτεψε και από την άλλη ξήλωσε όλες τις στρατιωτικές του τιμές και τον έθεσε εκτός των ενεργών μελών της βασιλικής οικογένειας.

Ο Κάρολος, σύμφωνα με πληροφορίες σκόπευε να του επιτρέψει να παρευρεθεί στην αγρύπνια της Βασίλισσας με στολή και όλα τα παράσημα του. Μέχρι και ο Πίρς Μόργκαν από την στήλη του, στη Sun κατακεραύνωσε τον Κάρολο. Τελικά, υπό την πίεση του Τύπου, ο πρίγκηπας Αντριου εμφανίστηκε στην αγρύπνια χωρίς στολή.

Όμως ο «ξεροκέφαλος» Κάρολος, έχει αποφασίσει να διορίσει τον μικρότερο αδερφό του, πρίγκιπα Άντριου, ως Σύμβουλο της Επικρατείας. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο «ο μονάρχης διορίζει πέντε κρατικούς συμβούλους για να τον εκπροσωπούν όταν είναι αδιάθετος ή εκτός Ηνωμένου Βασιλείου». Είναι η σύζυγός του συν οι τέσσερις πρώτοι διαδοχικά στο στέμμα που είναι 21 ετών και άνω.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Robert Peston ο Κάρολος σκοπεύει να διορίσει τον Άντριου και την πριγκίπισσα Βεατρίκη, αλλά όχι την αδερφή του, την πριγκίπισσα Άννα που είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πρόσωπα της Βασιλικής Οικογένειας ανάμεσα στους βασιλόφρονες Βρετανούς. «Ετσι, λοιπόν σημειώνει ο Πρέστον, αν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, ο Άντριου θα αναλάβει τις υποχρεώσεις του Καρόλου και όχι η πριγκίπισσα Άννα κάτι το οποίο είναι τρελό».

Ο πρίγκιπας Άντριου είχε επίσης υπηρετήσει στο παρελθόν ως Σύμβουλος Επικρατείας της Βασίλισσας, μαζί με τον Βασιλιά Κάρολο, τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και τον πρίγκιπα Χάρι.

f6_000_32J29VW
O Κάρολος παίρνει τα σκήπτρα σε μία δύσκολη περίοδο για τη χώρα, με σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω Brexit, με την πολιτική εξουσία να αδυνατεί να διαχειριστεί τα αδιέξοδα και με τους ισχυρούς συμβολισμούς της βρετανικής ταυτότητας να μπαίνουν σε νέα φάση

Πολιτικές παρεμβάσεις
To μεγαλύτερο όμως φάουλ του νέου βασιλιά Καρόλου είναι το γεγονός ότι έχει πολιτική άποψη, σε αντίθεση με την μητέρα του Ελισάβετ, που ήταν αυστηρά πολιτικά ουδέτερη. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Συμβούλιο Διαδοχής στο παλάτι του Αγίου Ιακώβου και την ανακήρυξη του σε Βασιλιά, o Λίντσεϊ Χόλ, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, αστειεύθηκε θυμίζοντας στον βασιλιά την επανάσταση του 1688 (γνωστή ως Glorius Revolution) απέναστι  στον Βασιλιά Ιάκωβο Β’ η οποία επέβαλε ξανά την κυριαρχία του Κοινοβουλίου, την οποία ο Ιάκωβος Β΄ είχε προσπαθήσει να περιορίσει.

Ο Κάρολος μπορεί χαμογέλασε, αλλά το σχόλιο του προέδρου δεν ήταν τυχαίο και αθώο. Ολοι στην Βρετανία γνωρίζουν πως ο Κάρολος έχει απόψεις και του αρέσει να τις κάνει γνωστές. Πάρα πολλές φορές στο παρελθόν είχε παρέμβει δημόσια για πολιτικά ζητήματα. Ο πρόεδρος, με ευγενικό τρόπο, του είπε πως τέτοια συμπεριφορά δεν θα είναι ανεκτή στο μέλλον. Θα πρέπει να ακολουθήσει τα βήματα της μητέρας του και να αφήσει τις σκέψεις του για παρεμβατικό ρόλο στο πολιτικό γίγνεσθαι.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Peter Foster των Financial Times η απόφαση του νέου Βασιλιά, την πρώτη εβδομάδα της ανακήρυξής του, να κάνει τον «γύρο των πρωτευουσών» στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία και Ουαλία είναι αμφιλεγόμενη και μπορεί να έχει πολιτικές προεκτάσεις. Είναι γνωστές, σε όλους, οι αποσχιστικές τάσεις σε Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία, αλλά και οι αντιδράσεις στην Ουαλία για τους τίτλους του «πρίγκιπα της Ουαλίας».

Ηδη, η πρωθυπουργός της Σκωτιάς πιέζει για ένα νέο δημοψήφισμα για ανεξαρτητοποίηση. Το Σιν Φέιν, στη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ συλληπήθηκε θερμά για τον θάνατο της βασίλισσας, αρνήθηκε να παρεβρεθεί στην επίσημη τελετή για τον Κάρολο στο κάστρο του Χίλσμπορο, κοντά στο Μπέλφαστ.

000_32JB327

Την Παρασκευή ο Κάρολος θα επισκεφτεί την Ουαλία, όπου ήδη μαζεύονται υπογραφές για την κατάργηση του τίτλου «πρίγκιπας της Ουαλίας», καθώς τον θεωρούν προσβλητικό για τους ίδιους τους Ουαλούς. Ο τίτλος είχε δημιουργηθεί από τον Βασιλιά Εδουάρδο της Αγγλίας το 1283 όταν κατέκτησε το στέμμα της Ουαλίας και εκτέλεσε τον τελευταίο Ουαλό πρίγκιπα Dafydd ap Gruffydd. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε πως η Λιζ Τρας, η νέα βρετανίδα πρωθυπουργός έχει τσακωθεί με όλους τους τοπικούς ηγέτες!

Οπως και να έχει, η απόφαση του Βασιλιά Καρόλου Γ΄ να κάνει τον «γύρο των πρωτευουσών» ανοίγει περισσότερες πληγές, από αυτές που θα ήθελε να κλείσει ο Κάρολος και ήδη -από τις αντιδράσεις- έχει πάρει πλέον πολιτικές προεκτάσεις. Και τα φάουλ συνεχίζονται, ενώ μόλις σήμερα κλείνει η πρώτη εβδομάδα από τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ.

protothema.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...