Βελούδινη έξοδος από το ευρώ

Βελούδινη έξοδος από το ευρώ
Πρόταση για προσωρινή έξοδο των δοκιμαζόμενων χωρών της νότιας περιφέρειας της Ευρώπης από το ευρώ με τρόπο προστατευμένο και συντεταγμένο παρουσίασαν ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo κ. Hans-Werner Sinn και ο Friedrich Sell καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου Bundeswehr.

Οι δύο καθηγητές προτείνουν τη μετατροπή της ζώνης του ευρώ σε μια ανοικτή νομισματική ένωση, η οποία θα διασφαλίζει την επιστροφή στο ευρώ και θα κάμψει τις σημερινές ανησυχίες των κρατών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Η βασική ιδέα των Sinn και Sell συνίσταται στο να δοθεί στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες η δυνατότητα εξόδου από το καθεστώτος των συνδεδεμένων μελών της ΟΝΕ και να τους επιτραπεί να υιοθετήσουν προσωρινά το δικό τους νόμισμα με την επιλογή να επιστρέψουν στο ευρώ σε μεταγενέστερο στάδιο.

Στο πλαίσιο του σχεδίου προτείνουν την έξοδο των χωρών από την ΟΝΕ με τρόπο που θα περιορίζει τις υπερβολικές διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών στην εσωτερική αγορά. Συγκεκριμένα, προτείνουν την επιστράτευση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Συναλλαγματικών Ισοτιμιών II η υπαγωγή στον οποίον θα οδηγούσε σε ελεγχόμενες νομισματικές υποτιμήσεις, αλλά και σε σταδιακές ανατιμήσεις όταν η οικονομίες καθίστανται ανταγωνιστικότερες και εύρωστες.

OIKONOMIA
Πηγή:http://www.briefingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...