Βλ. Πούτιν: Αν χρειαστεί θα ρίξουμε πυρηνικά

Βλ. Πούτιν: Αν χρειαστεί θα ρίξουμε πυρηνικά
“Η αξιοπιστία του πυρηνικού δυναμικού της Ρωσίας δεν πρέπει να εγείρει καμιά αμφιβολία για την ισχύ και την μαχητική του αξία, αλλά η χώρα δεν θα εισέλθει σε νέα κούρσα εξοπλισμών”, δήλωσε στο Σότσι, σε σύσκεψη για το κρατικό πρόγραμμα εξοπλισμών, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δημοσιοποιώντας ουσιαστικά το νέο αμυντικό δόγμα της Ρωσίας το οποίο θα βασίζεται περισσότερο στα πυρηνικά όπλα της χώρας, παρά στις συμβατικές της δυνάμεις.

“Οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας και το Σώμα Αεροδιαστημικής Αμυνας της χώρας, έχουν ιδιαίτερη ευθύνη για τη διαφύλαξη της ασφάλειας της χώρας. Πρώτα απ’ όλα, πρόκειται για πυρηνικά όπλα, τα οποία παραμένουν η σημαντικότερη εγγύηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσίας και διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διατήρηση της παγκόσμιας και της περιφερειακής ισορροπίας και σταθερότητας», τόνισε.

“Όλες σχεδόν οι πυρηνικές δυνάμεις, που έχουν στη διάθεση τους επιθετικά μέσα από αέρος και από το διάστημα, αναπτύσσουν συστήματα ελέγχου και εξοπλισμό που αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των Υπηρεσιών Πληροφοριών”, είπε ο πρόεδρος της Ρώσικης Ομοσπονδίας. “Εμείς, δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε μια κούρσα εξοπλισμών, όπως έχω πει πολλές φορές, αλλά κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει για την αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα του πυρηνικού μας δυναμικού και των δυνάμεων αεροδιαστημικής άμυνας της Ρωσίας  που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αν απαιτηθεί”, δήλωσε.

“Για να εκσυγχρονιστούν οι ομάδες των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων και των σωμάτων αεροδιαστημικής άμυνας, θα πρέπει να διατεθεί ένα σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού του κρατικού αμυντικού προγράμματος μέχρι το 2020” τόνισε.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπτε ότι τα σχέδια πρέπει να προχωρήσουν τηρώντας τις προθεσμίες και τα χρονοδιαγράμματα. Μέχρι το 2020, το ποσοστό των σύγχρονων οπλικών συστημάτων στις στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 75% – 85%, ενώ στην αεροδιαστημική άμυνα, όχι λιγότερο από 70%.

Είνια σαφές ότι ο Β.Πούτιν επιλέγει να παίξει η Ρωσία σε ένα πεδίο που ακόμα μέχρι σήμερα, 22 χρόνια μετά το τέλος του “ψυχρού πολέμου” εξακολουθεί να έχει την πρωτοβουλία και την υπεροχή.

Ουσιαστικά αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να εισέλεθι σε μία κούρσα συμβατικώνε ξοπλισμών χωρίς να κινδυνέψει με χρεοκοπία η χώρα από την στιμή που οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ξεκινούν από χαμηλό επίπεδο και π.χ. οι δυνάμεις των ΗΠΑ σε οτι αφορά το συμβατικό οπλοστάσιο βρίσκονται σε επίπεδα τέτοια που είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν επί ίδοις όροις χωρίς την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων.

Ουσιαστικά ο Β.Πούτιν εφαρμόζει το δόγμα του ΝΑΤΟ της εποχής του “ψυχρού πολέμου”: Χρήση πυρηνικών για να ισοσταθμιστεί η συμβατική υπεροχή του αντιπάλου. Μόνο που τώρα οι ρόλοι έχουν αλλάξει.

Η σοβιετική αυτοκρατορία που υπερείχε σε συμβατικά όπλα δεν υπάρχει, ενώ το ΝΑΤΟ, λόγω ΗΠΑ έχει αποκτήσει υπεροχή στο πεδίο αυτό. Αλλά το απόλυτο όπλο, τα πυρηνικά εξακολουθούν να αποτελούν το “δυνατό χαρτί” της Ρωσίας και δείχνει αποφασισμένη να το χρησιμοποιήσει…

ΔΙΕΘΝΗ
Πηγή:http://www.briefingnews.gr



Ακολουθήστε μας σε Google News, Facebook και Instagram και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ γράψτε το σχόλιο σας!
Το όνομα σας ...